Deputāti pēc nedēļas turpinās diskutēt par gāzes tirgus atvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 20.janvārī, vēl neatbalstīja Enerģētikas likuma grozījumus, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus. Diskusijas parlamentārieši turpinās pēc nedēļas.

Trešdien Saeimas komisijas sēde noslēdzās, vēl nepieņemot likuma grozījumus pirms trešā lasījuma. Tos turpinās skatīties pēc nedēļas.

Komisijā izvērtās deputātu diskusijas, novilcinot laiku. Diskutēts, piemēram, par Inčukalna dabasgāzes krātuves sastāvdaļu piederību, izmantošanu  un drošības rezervju nodrošināšanu. Divu sēžu laikā deputāti paspējuši izskatīt tikai 30 no 64 iesniegtajiem priekšlikumiem.

Deputātus īpaši domīgus padarīja opozīcijas politiķu un arī Latvijas Gāzes viedoklis par to, ka Enerģētikas likumā būtu jāiekļauj arī norma, kas valstij un tirgus dalībniekiem uzliktu par pienākumu Inčukalna dabasgāzes krātuvē uzglabāt dabasgāzes drošības rezervi. "Tirgotājs gāzi nepiegādās. Ir jāpiegādā kādam citam. Bet no kurienes viņš to gāzi ņems? Inčukalnā viņam gāzes nav. Šeit paceļas jautājums uz kuru Ekonomikas ministrija nespēj atbildēt - kā tad pie tās izstrādātā modeļa šīs piegādes drošums būs nodrošināts? Vai tiešām gāze tiks piegādāta, ja tirgotājs to nespēs nodrošināt? Tas ir nopietns un principiāls jautājums (..)," uzsver partijas "Saskaņa" deputāts Ivars Zariņš.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš Saeimas komisijas sēdē par gāzes tirgus liberalizāciju
00:00 / 01:20
Lejuplādēt

Tāpat trešdien balsojumam komisijā nebija deputātu kvoruma, jo vairāki nepiedalījās balsojumā.

Žurnālists Gunārs Valdmanis par Enerģētikas likumu Saeimas komisijā
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

Galīgajā lasījumā grozījumus likumdevēji plāno apstiprināt vēl pirms nākamās valdības izveides. Uz to norādīja arī premjera amata kandidāts Māris Kučinskis.

Otrdien arī Saeimas komisija neatbalstīja piedāvātos grozījumus, kas lielajiem gāzes patērētājiem ļautu dabasgāzi patstāvīgi iegādāties no ārvalstīm jau tagad.

Tāpat vēstīts, ka AS "Latvijas gāze" nav pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017.gada 3.aprīlī, bet iestājas pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija 9.decembrī pabeidza darbu pie dabasgāzes tirgus atvēršanu paredzošo Enerģētikas likuma grozījumu sagatavošanas otrajam lasījumam. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas piedāvājumu, jaunizveidotā kapitālsabiedrība būtu jāpārdod līdz 2017.gada 31.decembrim.

Iepriekš “Latvijas gāzes” vadītājs Aigars Kalvītis puda, ka pēc gāzes tirgus liberalizācijas uzņēmums varētu kļūt par Baltijas ietekmīgāko dabasgāzes tirgus spēlētāju, konkurējot arī Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem.

Bet novembrī  Administratīvā apgabaltiesa apturēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu" punktu, kas būtībā paredzēja dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti