Deputāti aicinās valdību domāt par lielāku atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sagaidāms, ka mājsaimniecībās galalietotāju rēķins par elektroenerģiju pieaugs vairāk nekā divas reizes. Valdību lūgs vērtēt iespēju līdz šīs apkures sezonas beigām palielināt atbalstu šī pakalpojuma sadārdzinājuma segšanai maznodrošinātajiem un ģimenēm ar vairākiem bērniem, lēma Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti.

Saeimas komisija aicinās valdību domāt par lielāku atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai
00:00 / 02:40
Lejuplādēt

Saeima Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti trešdien, 6. oktobrī, uzklausīja to pašu Ekonomikas ministrijas prezentāciju, ko pagājušajā nedēļā slēgtā sēdē izklāstīja ministriem. Globālā atkopšanās no Covid-19 krīzes un nepietiekamās ražošanas jaudas kombinācijā ar augošām ražošanas izmaksām strauji audzējusi energoresursu cenu.

Elektrības cena augusi četras reizes, sasniedzot 165 eiro par megavatstundu. Latvijā mājsaimniecība mēnesī patērē vidēji ap 200 kilovatstundām, attiecīgi vidējais ikmēneša rēķins pieaugs vairāk nekā divas reizes – no 22,7 līdz 48,5 eiro.

Līdzšinējie palīdzības mehānismi mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām tos nekompensēs.

"Tas, ko Ekonomikas ministrija no savas puses ir piedāvājusi, ir palielināt atbalstu visām aizsargāto lietotāju kategorijām par 10 eiro. Tas nozīmētu, ka daudzbērnu ģimenēm šī atlaide turpmāk būtu 20 eiro, bet trūcīgām un maznodrošinātām personām, ģimenēm ar bērniem ar invaliditāti, personām ar pirmo invaliditātes grupu tie būtu 15 eiro. Šāda summa palīdzētu kompensēt to pieauguma apjomu, kas radies energoresursu cenu pieauguma dēļ,” klāstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns.

Latvijā apmēram 150 000 no 760 000 mājsaimniecību ir aizsargātie lietotāji. Viņiem papildu atbalsta sniegšana no valsts budžeta prasītu papildus 17 miljonus eiro.

Saeimas deputāts Didzis Šmits vērsa uzmanību, ka, paredzami pieaugot iekasējumiem par elektroenerģiju, būtiski augšot elektrības piegādātāju peļņa. Arī to vajadzētu izmantot iedzīvotāju atbalstam. Savukārt Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis skaidroja, ka ražošanas izmaksu un jaudu dēļ tas nebūtu tieši piemērojams mehānisms.

"Šobrīd enerģētikas uzņēmumi arīdzan cieš apjomīgus zaudējumus.

Pirmkārt, tas saistīts ar spēkā esošajiem līgumiem par fiksētu cenu. Nevajadzētu arī pārvērtēt peļņu, kas varētu rasties ar augošajām tirgus cenām. Hidroelektrostaciju izstrādes apjomi šobrīd ir ļoti zemi, savukārt izmaksas par apmēram 200 cilvēku darbu un algošanu nemainās. Tāpēc mēs aicinātu par šādiem jautājumiem papildus konsultēties, lai nav sasolīts kaut kas, kas nav īstenojams no ražotāju, no "Latvenergo" viedokļa,” norādīja Valdmanis.

Saeimas komisijas deputāti vienbalsīgi atbalstīja arī priekšlikumu aicināt valdību izvērtēt uz apkures sezonu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) energoresursiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti