Deputāti aicinās pārtraukt Rīgas «ātrās palīdzības» auto konkursu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Revīzijas komisija slēgtā sēdē trešdien vienprātīgi lēma, ka aicinās Ministru kabinetu akceptēt Veselības ministrijas ierosinājumu pārtraukt 52 miljonu eiro konkursu, kas paredz arī turpmāk «ātrās palīdzības" mašīnas pirkt ārpakalpojumā.

Komisija uzklausīja Valsts kontroles bažas par līdzšinējo praksi, kā Rīgai tiek sniegts «ātrās palīdzības» mašīnu un šoferu pakalpojums. Komisija atzina, ka līdz ar līguma beigām nākamā gada pavasarī jāpārtrauc sadarbība ar uzņēmumu «Rīgas sanitārā transporta autobāze», kas ar Rīgas pacientu vešanu no valsts ik gadu saņem pasūtījumu vairāk nekā astoņu miljonu eiro vērtībā. Firmas mašīnas ir vecas, bet pakalpojumi dārgāki par sākotnēji līgumā salīgto summu.

Tāpēc revīzijas komisija aicinās valdību pārskatīt Rīgas «ātrās palīdzības» auto konkursu.

 „Mēs ierosinājām balsot komisijā par to, ka ieteikt vērsties pie Ministru kabineta, lai pārskatītu līguma slēgšanu ar ārpakalpotāju – labāk, lai šo pakalpojumu veic pati valsts. To mums pierādīja no Valsts kontroles puses finansiāli, to pierādīja starpziņojums, ka tur daudzas lietas, kas nav skaidras un nav korekti veiktas. To mēs arī paskatīsimies janvāra beigās, kad būs galīgais ziņojums no Valsts kontroles puses,” sacīja Revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Bērziņš norādīja, ka medicīniskais transports ir stratēģisks objekts. „Ja ir bijuši gadījumi, kā teica [NMPD direktors Armands] Ploriņš, ka atnākuši un pateikuši – ja nebūs tāda nauda, mēs vairs nesniegsim šo pakalpojumu. (..) Es uzskatu, ka tas ir ļoti stratēģiski, tam ir jābūt valsts pārziņā.

Jau ziņots, ka otrdien pēc ilgām debatēm valdība tomēr nepieņēma lēmumu, ko darīt ar nu jau finiša taisnē esošo un apšaubāmo «ātrās palīdzības» mašīnu iegādes konkursu Rīgas reģionam.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzskata, ka valdībai jāatceļ augusta lēmums, kas paredz VM uzņemties ilgtermiņa saistības uz septiņiem gadiem līdz 52,54 miljoniem eiro, izsludinot konkursu par transportlīdzekļu iepirkumu. Pēc veselības ministra domām, 40 transportlīdzekļi nākamgad jāiegādājas par valsts līdzekļiem.

Kopumā Latvijas apkalpošanai NMPD nepieciešami 254 transportlīdzekļi, tostarp 96 no tiem ir Rīgas reģiona centram. NMPD rīcībā pašlaik ir tikai 214 transportlīdzekļu, kurus var izmantot neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, tādēļ nākamgad nepieciešami 40 jauni transportlīdzekļi.

Lai pārņemtu transportlīdzekļu nodrošināšanu, nepieciešams 2 267 026 eiro papildu finansējums.

NMPD organizē un nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem ikdienā, kā arī ārkārtas medicīniskajās situācijās un katastrofās, tostarp gadījumos, ja nepieciešamais medicīniskās palīdzības apmērs pārsniedz ārstniecības iestādes resursu iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti