Panorāma

A. Kļaviņš aptur darbību LZP

Panorāma

Valsts policija apcietina katoļu priesteri

LTV atklāj aplokšņu algas A. Kļaviņa uzņēmumā

Deputāta uzņēmums «Gandrs» jau vairākus mēnešus VID redzeslokā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam piederošais uzņēmums “Gandrs” jau vairākus mēnešus bijis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzes lokā. Publiskajā telpā informācija par iespējamo nodokļu apiešanu “Gandrā” gan nonāca tikai šonedēļ pēc tam, kad par to vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “Aizliegtais paņēmiens”.

Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam piederošais tūrisma un aktīvās atpūtas preču veikals “Gandrs” jau nesen piesaukts aizdomās, ka deputāts sava uzņēmuma automašīnās lējis benzīnu, par ko saņēmis Saeimas piešķirtās kompensācijas. Bet “Aizliegtais paņēmiens” atklājis, ka “Gandrā”, ļoti iespējams, tiek arī maksātas aplokšņu algas.

LTV raidījuma eksperimentā potenciālajam veikala darbiniekam “Gandrs” piedāvā caur uzņēmumu iegādāties dažādas preces, tādējādi par tām nemaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Askolds Kļaviņš gan vēl aizvien noliedz, ka viņam piederošajā uzņēmumā tiktu maksātas aplokšņu algas: “Man nav TV, un es pats to raidījumu neesmu redzējis. Es neskatos jau kādu laiku ziņas. Es vienkārši saku, ka mūsu uzņēmumā aplokšņu algu nav.”

LTV raidījuma sižetā minētā uzņēmuma valdes locekle Kļaviņam esot skaidrojusi, ka “saruna bija gara, saruna bija montēta”. Viņš solīja apdomāt, vai veikt kādu pārbaudi uzņēmumā.

Uzņēmumā paustā attieksme pret nodokļu maksāšanu asi disonē ar Zaļo un Zemnieku savienības vadītās valdības publiski pieteikto karu ēnu ekonomikai. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) sola viņa rīcību vērtēt: “Mēs nevaram vienlaikus runāt par ēnu ekonomiku un vienlaikus… Ja tā ir taisnība, ko VID apstiprina, tad jābūt pilnai bardzībai. Un pašam būtu jāsaprot tas.”

Uz VID norāda arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība): “Šo informāciju, kas šobrīd ir arī publiski izskanējusi, VID ņems vērā, pārbaudes veicot. Tā ka, protams, nekādas īpašas attieksmes vai atlaides uzņēmuma gadījumā no VID nebūs.”

Izrādās – “Gandrs” jau vairākus mēnešus bijis Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā. Uzņēmumā tiek veikts nodokļu audits.

Tomēr “Aizliegtajā paņēmienā” dzirdētais pārsteidzis arī VID darbiniekus. “Bijām ļoti pārsteigti par to nihilismu, ar kuru tika pausts šis viedoklis par valsti. Kas mani ļoti skumdināja no vakardienas sižeta, ja mēs sākām darbu arī vasaras sākumā, faktiski tajā pašā laikā uzņēmums vēl, esot jau VID redzeslokā, tomēr turpināja šo savu politiku,” norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktores vietniece Inese Bindemane.

Valsts ieņēmumu dienestā arī apliecināja, ka pievērsīs uzmanību signāliem par iespējamām reversā PVN shēmām. Vairāk informācijas par audita norisi gan VID nesniedza, norādot, ka tam vajadzīga uzņēmuma atļauja. 

Pēc VID ieteikuma LTV mēģināja sazināties ar uzņēmuma vadību, tomēr “Gandra” valdes locekle Laura Klūga, kuru redzējāt arī “Aizliegtā paņēmiena” sižetā, sarunu pārtrauca, vēl nesākušos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti