«Depozīta iepakojuma operators» no aprīļa cels depozīta sistēmas dalības maksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) no šā gada 1. aprīļa cels depozīta sistēmas dalības maksu, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmums.

Tostarp no vienreiz lietojamiem depozīta iepakojumiem caurspīdīgās plastmasas vienības cena pieaugs 7,6 reizes – no 0,0009 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) līdz 0,0068 eiro, krāsainās plastmasas vienības cena augs 6,8 reizes – no 0,0037 eiro līdz 0,0252 eiro, bet stikla vienības cena augs 2,4 reizes – no 0,018 eiro līdz 0,0429 eiro bez PVN.

Vienlaikus alumīnija iepakojums arī turpmāk būs bezmaksas, bet dzelzs iepakojuma maksa par vienību palielināsies 3,7 reizes – no 0,0093 eiro bez PVN līdz 0,0343 eiro bez PVN.

Atkārtoti lietojamo iepakojumu grupā universāla dizaina iepakojumu cena palielināsies 3,4 reizes – no 0,0256 eiro par vienību bez PVN līdz 0,0858 eiro, bet individuāla dizaina iepakojumu vienības cena augs par 57,9% – no 0,0126 eiro līdz 0,0199 eiro par vienību bez PVN.

Regulatora publiskotajā lēmumā teikts, ka dalības maksas projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu "Depozīta iepakojuma operatora" depozīta sistēmas nodrošināšanas pakalpojuma izmaksas. 

Sākotnēji plānotās izmaiņas depozīta sistēmas dalības maksā bija citas, tostarp no vienreiz lietojamiem depozīta iepakojumiem caurspīdīgās plastmasas vienības cenu bija plānots palielināt 5,3 reizes, krāsainās plastmasas – 8,6 reizes, bet stikla – 2,4 reizes. Vienlaikus alumīnija un arī dzelzs iepakojumam maksa nebija plānota. Savukārt atkārtoti lietojamo iepakojumu grupā universāla dizaina iepakojumu cenu bija paredzēts celt 3,4 reizes, bet individuāla dizaina iepakojuma cenu bija plānots palielināt par 71%.

DIO pārstāvji iepriekš skaidroja, ka dalības maksas projekts sagatavots, ņemot vērā līdzšinējos depozīta sistēmas darbības rezultātus, 2022. un 2023. gada prognozes tirgū laistajam depozīta iepakojuma apmēram, atgriešanas rādītājiem, kā arī prognozētajām depozīta iepakojuma apsaimniekošanas izmaksām.

Kompānijā minēja, ka depozīta sistēmu finansē trīs galvenie ieņēmumu avoti – ieņēmumi par savākto un pārstrādei nodoto materiālu, depozīta maksa par tiem iepakojumiem, kurus patērētāji nav atdevuši atpakaļ sistēmā, un dzērienu ražotāju maksājumi par dalību depozīta sistēmā. Depozīta sistēma darbojas pēc bezpeļņas principa, un visi iegūtie līdzekļi tiek atkārtoti ieguldīti atpakaļ sistēmas darbībā un attīstībā.

KONTEKSTS:

2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus, un tā sāka darboties 2022. gada februārī. Konkursā nolēma sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt SIA "Depozīta iepakojuma operators". Depozīta sistēmā var nodot tikai pudeles, kuras iegādātas ar Latvijas depozīta sistēmas marķējumu.

Pirmajā gadā, kopš Latvijā ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, depozīta pieņemšanas vietās kopumā savākti ap 250 miljoni dažādu iepakojumu, kas ir 68% no gada laikā kopumā tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma.

Patlaban Latvijā ir 1400 depozīta iepakojuma nodošanas vietas. 12 uzņēmumi ar 47 tirdzniecības vietām likumu joprojām nepilda, proti, šajos veikalos iepakojumu arvien nepieņem nedz taromātos, nedz manuāli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti