«Delnas» aptauja: Uzņēmumi saskaras ar korupcijas pazīmēm vietvaru būvniecību iepirkumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vairums sabiedrības par atklātību „Delna” intervēto uzņēmumu ir saskārušies ar interešu konflikta, ēnu ekonomikas vai korupcijas pazīmēm pašvaldību būvniecības iepirkumos. Pie šādiem secinājumiem „Delna” nonāca, intervējot vairāk nekā 30 uzņēmumu ar pieredzi, startējot pašvaldību iepirkumos.

Visus pētījuma rezultātus un vairākas rekomendācijas pašvaldību būvniecības iepirkumu procedūras uzlabošanai piektdien, 16.jūnijā, prezentēs konferencē „Ēnu ekonomika un korupcija pašvaldību būvniecības iepirkumos”.

“Delnas” direktors Jānis Volberts norāda, ka pašvaldībām būtu jāapmāca darbinieki labāku iepirkumu dokumentu sagatavošanai. Tāpat piedāvājumu vērtēšanā svarīgi pievērst uzmanību ne tikai ģenerāluzņēmējam, bet arī apakšuzņēmējiem, kurus tas piesaistīs.

Jānis Volberts: Uzņēmumu saskaras ar korupcijas pazīmēm vietvaru būvniecību iepirkumos
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

„Kopumā tā situācija ir diezgan bēdīga, un pat izskatās, ka pašvaldībās šī ēnu ekonomikas un korupcijas, interešu konflikta izpausme ir vēl lielāka, nekā mēs to skatāmies, pētot valsts rādītājus kopumā,” atzīst Volberts.

“Nav droši vien nekas jauns teikt, ka no pašiem uzņēmumiem un no pašas nozares jānāk risinājumam, iekams tas nav visiem apgrūtinošs ar neadekvāti lielām pārbaudēm no Valsts ieņēmumu dienesta un tamlīdzīgi. Tāpēc viena lieta, ko gan mēs, gan somi iesaka un cenšas aktivizēt ar šo godprātīgo uzņēmumu ziņošanu par citiem uzņēmumiem, kas vinnē konkursus tādēļ, ka viņi piedāvā zemāko cenu, kas ir iegūta nevis no viņu piedāvājuma pēc būtības, bet, piemēram, uz nodokļu nenomaksāšanas vai citiem nelikumīgiem veidiem, kā samazināt cenu. Tātad trauksmes celšana jeb ziņošana par pārkāpumiem ir viena no svarīgākajām lietām,” norāda Volberts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti