Deklarāciju iesniedzējiem VID atmaksājis 89 miljonus eiro pārmaksāto nodokļu; iedzīvotāju parādi – 12,3 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājuši divi mēneši, kopš iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju un atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem. Līdz šim deklarācijas iesnieguši 612 000 iedzīvotāju un VID pārmaksātajos nodokļos izmaksājis 89 miljonus eiro.

VID pārmaksātajos nodokļos izmaksājis 89 miljonus eiro
00:00 / 02:49
Lejuplādēt

“Iesniegti kopumā 612 tūkstoši deklarāciju. Uzreiz jāteic, ka galvenokārt iesniegumi ir nevis papīra formātā, bet EDS [elektroniskās deklarēšanās sistēmā]. Grūti pateikt, vai tas saistīts ar krīzi, kad klientu apkalpošana klātienē Valsts ieņēmumu dienestā nenotiek, vai arī cilvēki tomēr pieraduši pie EDS. Un no šiem 612 tūkstošiem EDS ir nepilni 600 tūkstoši,” pastāstīja VID pārstāvis Andrejs Vaivars

1. martā, kad dots starta šāviens deklarācijas iesniegšanai, tad aktivitātē tika sasniegts rekords. “No šiem manis nosauktajiem 612 tūkstošiem deklarāciju pirmās diennakts laikā tika iesniegti 200 tūkstoši. Pēc tam tomēr tas izlīdzinājās, un tagad jau notiek ļoti pakāpeniski un mierīgi,” informēja VID pārstāvis.

Vaivars norādīja, ka par spīti papildu noslodzei saistībā ar dīkstāves pabalstu pieprasījumu izskatīšanu un izmaksu Valsts ieņēmumu dienests turpina iedzīvotājiem atmaksāt pārmaksātos nodokļus. “Kopumā aprēķināts, ka no valsts budžeta iedzīvotājiem ir jāatmaksā 550 349 gadījumos. Šobrīd jau ir atmaksāts 390 319 iedzīvotājiem. Kopējā izmaksātā summa ir 89,1 miljons, kas ir par sešiem miljoniem vairāk nekā tieši pirms nedēļas. Daļa deklarāciju, kas tiek sniegtas, ir ne tikai par pagājušo gadu, bet vēl par iepriekšējiem diviem gadiem.

Kāda ir prognozējamā summa, cik līdz gada beigām būs jāatmaksā vai cik cilvēkiem būs jāatmaksā, to ir faktiski neiespējami pateikt,” sacīja Vaivars.

Tomēr ir arī gadījumi, kad iedzīvotājiem pret valsti izveidojas parāds. “Aprēķinātā summa, kas ir jāiemaksā, ir 12,3 miljoni eiro 62 tūkstošos gadījumu.

Tiem, kam veidojas nodokļa piemaksa jeb, vienkārši sakot, parāds pret budžetu, jāatmaksā valstij šī summa neatkarīgi no tā, vai deklarācija ir iesniegta.

Galvenokārt šī starpība veidojas diferencētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes dēļ, kad grāmatvedībā ir atķeksēta mazā nodokļu likme, bet realitātē ieņēmumi ir pārsnieguši attiecīgo limitu. Pagājušajā gadā tas bija pirmo reizi, un tas daudziem radīja šoku un neizpratni, kas notiek, jo tā nekad iepriekš nebija bijis,” skaidroja VID pārstāvis.

Savukārt šogad sūdzību nav. Tomēr ir samērā daudz cilvēku, kas no pagājušā gada nav nokārtojuši savas saistības pret valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti