Degvielas cenas sasniegušas pirmspandēmijas līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aptuveni gada laikā degvielas cena pie mums pieaugusi vidēji par 25%. Vēl pērn litru dīzeļdegvielas varēja nopirkt par nepilnu eiro, bet tagad tas maksā vidēji 1,23 eiro. Savukārt litrs 95. markas benzīna uzpildes stacijās Rīgas centrā vietām maksā 1,4 eiro.

Šobrīd degvielas cenas Latvijā esot atgriezušās pirmspandēmijas līmenī un ir tādas, kā bija 2020. gada janvārī. Litrs dīzeļdegvielas vidēji maksā 1,23 eiro.

"Nav noticis nekas dramatisks, vienkārši atgriešanās pie šīm cenām, arī naftas cena atgriezusies 70 dolāri par barelu, bet ir pieaugušas cenas visām biopiedevām," skaidroja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis.

Eksperti atzina, ka tuvākajā laikā degvielas cenu izmaiņas varētu būt par aptuveni diviem trim centiem, taču ilgākā laika posmā iespējams arī neliels cenu kritums.

"Tāpēc ka visi gaida trešo Covid-19 vilni vai pat ceturto. Tas nozīmē, ka sašaurināsies ražošana, autopārvadājumi, lidojumi," atzīmēja asociācijas vadītājs.

Uzrunātie autovadītāji atzina, ka degvielas cenu kāpums ir jūtams, bet vēl nav sasniedzis kritisku robežu.

Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Bessonovs minēja, ka, pasaulē nostabilizējoties naftas cenām, vairs nav gaidāms būtisks degvielas cenu kāpums un autovadītāju minēto kritisko robežu – 1,5 eiro par litru degvielas – Latvijā, visdrīzāk, nesasniegsim.

"Pasaule jau ir iecenojusi to ekonomikas atveseļošanu naftas cenā, līdz ar to diez vai tā varētu celties krietni vairāk, tāpēc degvielas cena arī neies tik augstu," sprieda ekonomists.

Tikmēr Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs atzīmēja: "Mēs būtu ļoti apmierināti, ja dzīvotu šādā līmenī, kā tas ir tagad. Tas ir diezgan proporcionāls visam mūsu iekšzemes kopproduktam un mūsu pirktspējai."

Pēdējo mēnešu naftas cenu kāpums būtiski ir ietekmējis arī dabasgāzes un elektroenerģijas cenu pieaugumu. Iepērkoties jūtams arī pārtikas cenu kāpums, un, sākoties apkures sezonai, visdrīzāk augs arī siltumenerģijas tarifi, par ko patērētājus jau informējis "Rīgas siltums".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti