«De facto» video skaidrojums: Kā bēg no PVN – «Zaķa», karuseļa un reversā shēma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saistībā gan ar pasaulē, gan pašmājās aktualizējušos jautājumu par nodokļu maksāšanu, Latvijas Televīzijas Ziņu dienests sācis rubriku "Pelēkā zona" , kurā raidījums "De facto" sagatavojis video skaidrojumu, kādas shēmas tiek piekoptas, lai izbēgtu no PVN maksāšanas.

Latvijā ir viena no lielākajām PVN plaisām Eiropas Savienībā (ES). Latvijā budžetā nenonāk 30% no tā, kam būtu jānonāk, liecina Eiropas Komisijas pēdējās aplēses par 2013.gadu. Latvijas sekmes ar katru gadu uzlabojas, bet aiza aizvien ir plata. Bloka vidējais rādītājs ir ap 15%.

Par vienu no legāliem veidiem, kā nesamaksāt PVN valsts budžetā, plašāka sabiedrība uzzināja pēc Saeimas deputāta Dzintara Zaķa auto iegādes darījuma. Politiķis automašīnu “Volvo XC60” izvēlējās pirkt nevis kā fiziska persona (tad būtu jāmaksā PVN), bet caur viņam piederošo uzņēmumu “Datoru centrs”. Tad samaksāto nodokli firma, iespējams, pēc gada atgūtu, ja auto lietotu arī saimnieciskai darbībai.

Lai gandrīz 9000 eiro lielais PVN vispār nebūtu jāmaksā, deputāts auto importēja no Lietuvas. Eksporta-importa darījumi ES ar PVN netiek aplikti. Pēc sabiedrības nosodījuma deputāts gan nodokli samaksāja.

"Zaķa shēma"

Klasiska PVN izkrāpšanas shēma saucas "pazudušais tirgotājs" jeb "karuselis". Tās būtība ir vienkārša – uzņēmums, kurš pērk preci, atprasa no VID pārmaksāto PVN, bet pārdevējs, kam PVN jāieskaita budžetā, pazūd ar visu naudu vai tiek likvidēts.

Karuseļa shēma

 Lai apkarotu “karuseļa” shēmas atsevišķām preču grupām Latvijā ieviesta tā sauktā reversā PVN piemērošana. Tas nozīmē, ka darījumā starp diviem PVN maksātājiem nodoklis netiek maksāts un to valsts budžetā ieskaita pircējs, nevis pārdevējs. Ja preces un pakalpojumi paredzēti pircēja tālākiem darījumiem, pārmaksāto nodokli uzņēmums var atgūt. Ne visās nozarēs Eiropas Savienība pieļauj reverso aplikšanu. Latvijā tāda ieviesta kokmateriāliem, metāllūžņiem, būvniecības pakalpojumiem un no šī gada 1.aprīļa mobilajiem telefoniem un datoriem.

Reversais

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti