De Facto

Kur gaidāma lielākā vēlēšanu intriga?

De Facto

Konkursi Krievijā - arī ar skolu atbalstu

Ko Latvijai dos naftas urbums?

«De facto»: Valsts plāno segt 10% no naftas ieguves izmaksām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja naftas izpēte Baltijas jūrā Latvijas ekskluzīvajā zonā būs veiksmīga, tālākajā ieguves procesā valsts plāno segt 10% no izmaksām, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Šobrīd valsts budžetā iemaksāti 75 tūkstoši latu par izsniegto licenci SIA ,,Balin Energy”. Brīdī, kad sāksies ieguve, valstij par katru iegūto barelu naftas pienāksies 15% no tābrīža vērtības. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (,,Vienotība”) paredz: "Ja tiks atklāta nafta vai gāze, tad arī interese par licencēm būs daudz lielāka. Droši vien tad būs jārunā arī par citiem nosacījumiem, jo pašreiz ,,Balin Energy” ir tie, kas iegulda visus līdzekļus šajā izpētes urbumā, kur Latvijas valsts līdzekļus neiegulda. Tā kā tas zināmā mērā ir riska ieguldījums no ,,Balin Energy” puses.”

Tajā pašā laikā viens no ,,Balin Energy” īpašniekiem ,,Kuwait Energy” darbības vadītājs Muhameds Al Houkals neslēpj, ka "līguma nosacījumi, kas mums ir Latvijā, ir ļoti pievilcīgi un izdevīgi”.

Izdevīgums neesot faktā, ka licences cena un nodevā maksājamie 15% procenti būtu salīdzinoši zemi. Plānots, ka valsts puse ieguves procesā segs 10% no izmaksām. Tajā pašā laikā tikpat lielu īpatsvaru no peļņas atgūs, ja naftas sūknēšana sekmēsies panākumiem.

"Ja šī daļa būtu mazāka, tad būtu grūti investorā raisīt interesi veikt šos izpētes urbumus. Citādi var būt tā, ka pat veiksmes gadījumā no nākotnes peļņas investori nespēs atgūt jau ieguldītos līdzekļus," lēmuma iemeslus skaidro Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

Protams, pastāv risks, ka ieguldītie līdzekļi valstij var neatmaksāties. Taču tas būs redzams vien paša procesa gaitā. Līdz šim valsts pusei nav bijusi pieredze šādu projektu īstenošanā.

Pēc "Balin Energy” gada pārskata noprotams, ka izpētē ieguldīti jau apmēram 13 miljoni latu. “De facto” rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka summa ir nedaudz lielāka – 16,5 miljoni latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti