De Facto

Topošā valdība ieliks pamatus 5 miljardu eiro dalījumam

De Facto

Būvniecības vājie pamati

Krievu miljardieris iekāro "Lattelecom"

«De facto»: Krievijas miljardieris interesējas par «Lattelecom» valsts daļu iegādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministram Danielam Pavļutam (RP) adresētā vēstulē  Krievijas finanšu korporācijas  “SISTEMA”  pārstāvji lūdz “organizēt sarunas par “Lattelecom” valsts daļu realizāciju”. Latvijas puse norāda, ka šobrīd lēmums par “ Lattelecom”  valsts daļu atsavināšanu nav pieņemts, valdības dienaskārtībā ir “ Lattelecom”  un LMT vērtības palielināšana.  Taču valsts gatava sarunām ar potenciālajiem Krievijas investoriem, uzaicinot uz tām arī mazākuma akcionārus “ TeliaSonera”. Par to svētdienas vakarā stāsta raidījums „De facto”.

Krievijas finanšu korporācijā “ Sistema” ir lielākā privātā finanšu korporācija Krievijā, kuras aktīvi 2012. gadā novērtēti aptuveni 35 miljardu eiro vērtībā. “Sistema”  pieder  lielākais mobilo telefonu operators Krievijā un NVS valstīs ar vairāk nekā 100 miljoniem lietotāju - MTS.

“Sistema”  kontrolpaketes īpašnieks ir Vladimirs Jevtušenkovs. “Forbes” miljardieru sarakstā viņš ieņem 175. vietu pasaulē un 22. vietu Krievijā.  Jevtušenkovs darbojas arī Krievijas tirdzniecības un rūpniecības palātā. Jevtušenkova vietnieks palātas komitejā un padomnieks biznesā Vladimirs Rudaševskis nosūtījis vēstuli Pavļutam. Tajā apliecināta Krievijas finanšu holdinga “Sistēma” interese par tehnoloģiju biznesu Latvijā un lūgums organizēt sarunas par jautājumiem, kas saistīti ar uzņēmuma “Lattelecom” valsts daļas realizāciju.

“Sistema” interese par Latvijas tirgu ir reāla, taču oficiālas sarunas vēl nav sākušās. To “De facto” telefonsarunā apliecināja vēstules autors  Rudaševskis. Cik Krievijas investori gatavi maksāt, Rudaševskis pateikt nevarēja, kamēr viņu pārstāvji nav veikuši uzņēmuma auditu.

Jāatgādina, ka ekspertu aplēstā  kopējā “Lattelecom” vērtība 2013. gadā ir aptuveni 300 miljoni eiro.

Ekonomikas ministrija Rudaševska vēstuli pāradresējusi Privatizācijas aģentūrai (PA) kā “Lattelecom” kapitāldaļas turētājam, kas aizsūtījusi atbildi. Kā apliecināja PA komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, atbildē norādīts, ka šobrīd jautājums par “Lattelecom”  privatizāciju nav valdības dienaskārtībā, taču Latvijas puse ir gatava sarunām ar Krievijas pusi tāpat kā ar jebkuru potenciālu investoru, kā arī PA izrāda gatavību organizēt Krievijas pārstāvju tikšanos ar mazākuma akcionāru “TeliaSonera” , kam  “Lattelecom”  valsts daļu atsavināšanas gadījumā būtu pirmpirkuma tiesības.

“Teliasonera” sabiedrisko attiecību pārstāve “De facto” uzsvēra, ka par Krievijas investoru interesi nav informēti, un apliecināja, ka joprojām gatavi iegūt kontroli abos uzņēmumos – “Lattelecom” un “LMT”.

Kā zināms “Lattelecom” un “LMT” teorētiski ir privatizējami, taču eksperti Latvijā ir bažīgi par šo ideju, īpaši runājot par Krievijas investīcijām.

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, tagad aizsardzības un ārlietu ministru padomnieks Jānis Kažociņš uzsver, ka “Lattelecom”  ir “daļa no valsts kritiskās infrastruktūras”; tie ir neatliekamās medicīniskās palīdzības, drošības, tai skaitā šifrēti, sakari. Vai mēs gribam, lai daļa no valsts kritiskās infrastruktūras nonāk trešās valsts rokās? – retoriski vaicā Jānis Kažociņš.

Iespējamā Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzskata, ka “Lattelecom” iespējamās  privatizācijas jautājums būtu jāskata pēc parlamenta vēlēšanām rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti