Dienas ziņas

Uzdāvina valstij palieņu pļavu

Dienas ziņas

Pļaviņās un teritorijā pie Zeļķu tilta – plūdu draudi

Daži veikalu tīkli atsakās no sprostos turētu vistu olām

Daži veikalu tīkli atsakās no sprostos turētu vistu olām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz ar dzīvnieku aizstāvju aicinājumu tirgotājiem atteikties no sprostos turētu vistu olu tirdzniecības vairāki veikalu tīkli Latvijā apņēmušies tās no plauktiem izņemt. Pieprasījums pēc trešās kategorijas olām gan joprojām ir ļoti liels, jo pircēji dod priekšroku lētākai cenai. Tas savukārt nemudina ražotājus mainīt darbības veidu un sākt brīvi turētu vistu olu ražošanu, kas, uzņēmumu skatījumā, lielos apjomos Latvijā nemaz nav iespējama.

“Miljoniem dējēvistu šobrīd mīt šauros sprostos. Vai tu viņām palīdzēsi?” - šādi kampaņā “Neiesprosto” biedrība “Dzīvnieku brīvība” uzrunā sabiedrību, aicinot nepirkt sprostos turētu vistu olas un mudinot tirgotājus tās izņemt no veikalu plauktiem. Līdz šim no trešās kategorijas olu tirdzniecības jau atteikušies “SKY” lielveikali un vairāki restorāni. Arī mazumtirdzniecības tīkls “Rimi” laikā līdz 2025. gadam pārtrauks sprostos dēto olu tirdzniecību savos veikalos gan Latvijā, gan Igaunijā un Lietuvā.

Olu ražotāji gan uzskata, ka veikalu plauktos vajadzētu būt visu kategoriju olām, lai patērētājs pats varētu izlemt, kuru produktu tad iegādāties.

Jau šobrīd daļa sabiedrības pērk tikai ārpus sprostiem turētu dējēvistu olas, bet lielai daļai cilvēku izvēli tomēr nosaka tieši rocība.

Arī uzņēmuma veiktie pētījumi liecina, ka šobrīd lielākā daļa pircēju preci izvēlas, ņemot vērā cenu, nevis kādus citus kritērijus. Tieši tāpēc šo septiņu gadu laikā, līdz no veikalu plauktiem tiks izņemtas trešās kategorijas olas, uzņēmums paredzējis uzsākt izglītojošas kampaņas ar mērķi mainīt sabiedrības iepirkšanās paradumus. Šobrīd arī uzsākts darbs, lai apzinātu tās saimniecības un uzņēmumus, kas pietiekamos apjomos var piedāvāt ārpus sprostiem turētu vistu olas.

“Šobrīd piegādātāju tirgus ir patiešām ļoti mazs. Tās ir zemnieku saimniecības, kas var piegādāt šāda veida produktu, bet ir problēma ar apjomu.

Mums jāsaprot, kā mēs varam paplašināt šo sektoru, lai apjoms atbilstu tam, kāds ir pieprasījums tirgū,” sacīja SIA “Rimi Latvia” pārstāve Dace Preisa.

Kā norāda olu ražotāji, pieprasījums pēc 3. kategorijas olām joprojām ir ļoti liels, tāpēc šobrīd neesot pamata pārtraukt to ražošanu. Uzņēmumā “Alūksnes putnu ferma”, kurā 160 000 dējēvistu nedēļā saražo vidēji miljons olu, atzīst, ka, palielinoties iedzīvotāju pirktspējai, nākotnē varētu uzsākt arī 1. un 2. kategorijas olu ražošanu, taču lielos apjomos tas nebūtu iespējams.

“Pēc normatīviem katrai dējējvistai nepieciešama āra platība četri kvadrātmetri, kas nozīmē, ka, ja mēs pie esošā apjoma ražotu pirmās kategorijas olas, mums būtu nepieciešami 70 hektāri brīvas zemes, ko mēs nevaram atļauties. Vispār Latvijā masveidā tāda ražošana, manuprāt, nav iespējama,” pauda SIA “Alūksnes putnu ferma” ģenerāldirektors Aleksejs Sviridenkovs.

Olu ražotāji teic, ka šobrīd neesot satraukuma, ka atsevišķi veikali atsakās no 3. kategorijas olām, jo tāpat ir tirdzniecības tīkli gan Latvijā, gan Eiropā, kas tās gatavi iegādāties lielā apjomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti