Dienas ziņas

Pabalstu saņēmēju skaits aug

Dienas ziņas

Lūdz ziedot šķīstošo kafiju un ar karstu ūdeni aplejamu pārtiku

Atbalstam apkurei pieteikušies gandrīz 19 000 cilvēku

Dažās dienās atbalstam apkurei pieteikušies gandrīz 19 000 cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts šajā apkures sezonā mājsaimniecībām sniegs atbalstu elektrības, dabasgāzes, koksnes granulu, brikešu, malkas, kā arī centralizētās apkures cenu pieauguma kompensēšanai. Šomēnes sākusies pieteikumu iesniegšana dažādiem atbalsta veidiem.

Iedzīvotāji piesakās apkures atbalstam
00:00 / 03:22
Lejuplādēt

Valsts atbalsts apkures rēķinu apmaksai dalāms divos veidos:

  • iedzīvotājiem pašiem jāpiesakās pašvaldībā atbalstam par malkas, koksnes granulu, brikešu un apkurei izmantojamo elektroenerģiju;
  • valsts kompensē automātiski sadārdzinājumu centralizētai siltumapgādei un dabasgāzei.

"Tātad pie automātiski piemērojamiem atbalstiem ir centralizētā siltumapgāde, kas ir no 1. oktobra. Dabasgāzes atbalsts, kas ir jau no 1. jūlija, bet ir papildu nianses nākušas klāt, kas ir no 1. oktobra. Tāpat automātiski rēķinos ir arī atbalsts elektroenerģijai par pirmajām 100 kilovatstundām. Savukārt tas atbalsts, kuram ir jāpiesakās pašvaldībā, tā ir malka, kurai atbalsta periods jau ir no 1. maija, bet pati pieteikšanās ir no 1. oktobra. Tas pats ir arī koksnes granulām un briketēm. Un arī elektroenerģijai, bet tā ir specifiski elektroenerģija, kas tiek izmantota apkurei un kur patēriņš pārsniedz 500 kilovatstundas," pastāstīja Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore Līga Rozentāle.

Piesakās lielākoties atbalstam malkas iegādei

Daļai no atbalsta veidiem kompensācijas tiks izmaksātas automātiski, tomēr daļai jāpiesakās pašiem. Tikai dažu dienu laikā valsts atbalstam apkurei ar iesniegumiem pieteikušies teju 19 000 cilvēku.

Lielākā daļa no tiem – atbalstam par malku, kas iegādāta bez čeka. Pieskatoties šim atbalstam, iespējams saņemt vienreizēju kompensāciju 60 eiro apmērā.

"Tas arī varēja būt sagaidāms, jo šim atbalstam var pieteikties tikai līdz 30. novembrim. Tas ir limitēts laika periodā, lai apliecinātu, ka mājsaimniecība ir iegādājusies malku līdz 31. augustam. Pārējie to var darīt visu turpmāko sezonu līdz pat maija beigām," pastāstīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa.

Labklājības ministrijas pārstāve norādīja, ka no kopējā iesniegumu skaita pašvaldības pašlaik jau aprēķinājušas atbalstu apmēram 5000 mājsaimniecībām. Tādējādi sagaidāms, ka jau tuvākajās dienās varētu notikt arī naudas izmaksa.

Viena adrese – viens atbalsts

Labklājības un Ekonomikas ministriju preses konferencē tika sniegtas atbildes uz dažādiem sabiedrību interesējošiem jautājumiem. Tostarp akcentēts fakts, ka viens cilvēks var saņemt valsts kompensāciju energoresursiem arī par dažādiem īpašumiem.

"Viena adrese – viens atbalsts. Respektīvi, ja cilvēks saņems atbalstu par centralizētās dabasgāzes pakalpojumu, tad arī par adresi, kurā viņam ir malkas apkure vai cita apkure, viņš arī var iesniegt iesniegumu," skaidroja Celmiņa.

Vienlaikus nav izslēgta arī iespēja, ka viena mājsaimniecība var saņemt atbalstu par divu veidu apkures mehānismiem. Piemēram, ja mājās tiek lietota gan malkas, gan elektroenerģijas apkure.

Bez atbalsta kūdras briketēm un akmeņoglēm

Valsts atbalsts šajā ziemā paredzēts vairākiem apkures veidiem, tomēr ne kūdras briketēm un akmeņoglēm. Tas daļēji saistīts ar šo kurināmo materiālu cenu – tā ir salīdzinoši zemāka, vērtējot pret citiem resursiem.

Akmeņogļu gadījumā vērā ņemti arī vides aizsardzības faktori.

"Akmeņogles, protams, ir ārkārtīgi videi nelabvēlīgi, nedraudzīgi izmantojams energoresurss, kurš mūsdienās vairs nav atbalstāms kā energoresursu veids. Bet, protams, ja mums lielākā sabiedrības daļa par lielām izmaksām izmantotu akmeņogles, tas būtu citādi risināms jautājums," norādīja Ekonomikas ministrija Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore Līga Rozentāle.

Jautājumu gadījumā par atbalstu iespējams vērsties gan pie jau nosauktajām ministrijām, gan pie pašvaldībām, zvanot vai rakstot e-pastu. Tāpat iespējams izmantot ministriju mājaslapās izvietotās infografikas un citu informāciju.

Pieejami mājokļa pabalsti

Tāpat no novembra ikmēneša pabalstus saņems mazaizsargātie iedzīvotāji, ņemot vērā viņu ienākumus.

"Tos maksās Vasts sociālās aprošināšanas aģentūra no 1. novembra līdz 31. maijam. Apmēri ir dažādi – 10, 20 vai 30 eiro ik mēnesi atkarībā no pakalpojuma apjoma, ko cilvēks no aģentūras saņem. Atbalsts mērķēts senioriem, cilvēkiem ar invaliditāti, apgādnieku zaudējošām personām, ģimenēm, kuras audzina bērnu ar invaliditāti, kā arī personām ar bēgļu vai alternatīvo statusu," pastāstīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa.

Tāpat no oktobra līdz nākamā gada aprīlim ir palielināts garantētā minimālā ienākuma slieksnis mājokļa pabalsta aprēķināšanai.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums.

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Valdību veidojošās partijas arī vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro.

Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu. Un septembra beigās valdība un Saeima lēma par papildu atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmumiem energocenu krīzē 422,2 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti