Dienas ziņas

Stājas spēkā grozījumi PVN likumā

Dienas ziņas

Nelegālā nozveja kopumā mazinās

Kazkopjiem jauna iespēja piena pārstrādei

Dažādi vērtē kazkopības perspektīvu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piena pārstrādes uzņēmums “Cesvaines piens” iecerējis no nākamā gada sākt puscietā kazas siera ražošanu gan pašmāju, gan eksporta tirgum. Tā kā Cesvaines apvidū, kas uzņēmumam ir ekonomiski izdevīgākais attālums, kazkopības saimniecību ir maz, jādomā, kur gūt nepieciešamo piena daudzumu.

Uzņēmumā pieļauj – kazkopība varētu būt joma, uz kuru pārorientēties krīzē esošajām govju piensaimniecībām. Tomēr kazkopības saimniecības "Līvi" īpašnieks šādu iespēju vērtē skeptiski.

Tā kā situācija piena tirgū joprojām sarežģīta, a/s “Cesvaines piens” turpmāko attīstību saredz kazas siera ražošanā, kas Eiropā ir ļoti pieprasīts - skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dzintra Simsone.

Šobrīd tiek meklēti kazkopji, kas uzņēmumam piegādātu pienu. Pagaidām gan izskatās, ka ražošanas uzsākšanai varētu trūkt nepieciešamā piena apjoma, jo lielākā daļa saimnieku kazas audzē savām vajadzībām, bet lielās – ekonomiski aktīvās saimniecības piena noieta tirgu jau atradušas. “Mums pārdienās nepieciešama viena tonna kazas piena. Mēs gribam piedāvāt tiem, kam ir ļoti grūta situācija ar govs piena ražošanu, varbūt var iesaistīties kazkopībā, jo kazas puscietajam sieram ir liela, es domāju - tāla nākotne,” sacīja Simsone.

Madonas novada kazkopis Raimonds Melderis, kurš pats pārstrādā kazas pienu un ražo svaigos sierus, atbalsta a/s “Cesvaines piens” iniciatīvu, tomēr ir visnotaļ skeptisks par šīs ieceres īstenošanu. Saimnieks norāda - vidējais izslaukums no kazas dienā ir tikai aptuveni divi litri, tāpēc arī kazkopības saimniecības uzreiz nevar nodrošināt liela apjoma piegādes. Melderis arī uzskata - kazkopība varētu būt niša, uz kuru pārorientēties tiem piensaimniekiem, kuri krīzes dēļ pārtraukuši saimniecisko darbību.

“Viņiem ir gatava slaucamā iekārta, viņiem ir kūts gatava, viņiem ir pļavas, tātad viņiem atliek pārbūvēt tā, lai tas derētu kazām. Nu gribai jābūt,” norādīja z/s „Līvi” īpašnieks Raimonds Melderis.

Tomēr saimnieks arī uzsver – kazkopībā jāiegulda ļoti daudz darba, un  pārorientēšanās uz šo nozari varētu būt laikietilpīga. Turklāt dzīvnieku iegādei nepieciešami arī ievērojami finanšu resursi. “Tas nav viegli. Pirmais – viņš jau ir jānopērk. Protams, ka paies brīdis, kamēr arī sakārtosies saimnieku galva, lai šo pienu iegūtu, ar šiem dzīvniekiem iemācoties strādāt,” atzīmēja Melderis.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina -  pēdējo gados kazkopības saimniecību skaits Latvijā samazinās. Arī Melderis uzskata - attīstīt savu kazu saimniecību ir izdevīgi vien tad, ja pašam ir sava piena pārstrāde un atrasta tirgus niša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti