Dažādas lauksaimniecības tehnikas ierīces un degvielu šogad zog vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad pieaudzis dažādu ierīču un degvielas zādzību skaits no lauksaimniecības tehnikas. Savukārt pašus traktorus zog mazāk, taču riska objekti ir arī arkli, riepas vai piekabes, kas atstātas bez uzraudzības. Lauksaimnieki bažījas, ka zādzību skaits vēl pieaugs, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai un ieilgstot darbinieku trūkuma krīzei iekšlietu struktūrās.

Dažādas lauksaimniecības tehnikas ierīces un degvielu šogad zog vairāk
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Šī gada desmit mēnešos pret lauksaimniekiem veikti teju 230 noziedzīgi nodarījumi, liecina Valsts policijas dati. 75% šo nodarījumu ir zādzības no traktortehnikas, 15% – dažāda veida krāpšanas un 10% tieši traktoru zādzības. 

"Tās ir vidēji 17 zādzības mēnesī tieši no tehnikas, un pret iepriekšējā gada 10 mēnešiem ir vērojams zādzību pieaugums, jo iepriekšējā gadā tās bija aptuveni 13 zādzības mēnesī.

Visvairāk šīs zādzības izdarītas Latgalē un Zemgalē, tieši zādzības no traktortehnikas, no kurām vislielākais skaits ir degvielas zādzības.

Vēl riska objekti ir arī akumulatori, GPS iekārtas un dažāda veida detaļas, kā arkli, riepas, piekabes," stāstīja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas vecākā speciāliste Arita Raiskuma-Kukemilka.

Savukārt krāpšanas lielākoties veiktas, interneta sludinājumos pārdodot traktortehniku. Šo gadījumu skaits gan, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies vairāk nekā uz pusi.

"Biežāk tas notiek tā, ka personas, nepārliecinoties par to, ka prece tiešām eksistē, veic avansa maksājumus. Tiek norādīta zemāka cena nekā faktiskā objekta vērtība, piemēram, traktoram, un tam arī jāpievērš uzmanība, jo tā ir pirmā "sarkanā lampiņa", ka kaut kas nav kārtībā," atzina policijas pārstāve.

"Zemnieku saeimas" pārstāvis Mārtiņš Trons prognozēja, ka zādzību skaits vēl pieaugs esošās ekonomiskās situācijas dēļ.

Pašu traktortehniku nozagt un vēlāk pārdot ir kļuvis sarežģītāk, taču arī tehnikas aprīkojuma zādzības var radīt lielus zaudējumus.

"Jā, diemžēl ir pieaudzis zādzību skaits no traktortehnikas, dažāda veida aprīkojums – navigācijas, ekrāni. Tur gan jāsaka, ka kādam pirmajā brīdī varbūt šķiet, ka šo guvumu var ātri noskrūvēt un nozust, bet katrai šādai ierīcei ir savs reģistrācijas numurs un, pat pārdodot šo iekārtu, agrāk vai vēlāk var atrast patieso īpašnieku. Es aicinātu arī tos, kas pērk šīs iekārtas, arī apzināties riskus, kādi ir, šo aprīkojumu pērkot no rokām," teica Trons.

Tāpat viņš norādīja, ka līdz ar ziņām par darbinieku krīzi iekšlietu sistēmā ir bažas par to, cik efektīvi policija spēs iesaistīties šo zādzību lietu risināšanā.

Savukārt Valsts policija norādīja, ka lauksaimniecības tehnika visbiežāk tiek apzagta tieši saimniecību pagalmos. Tādēļ aicina zemniekus pievērst lielāku uzmanību īpašuma drošībai arī ziemas periodā.

"Pirmkārt, ir būtiski tehniku atstāt slēgtās vietās, kur atslēga pieejama tikai piederošām personām, kā arī jāuzstāda sensoru gaismas, kur šī tehnika tiek glabāta. Lai samazinātu iespēju kļūt par degvielu zādzību upuri, ir iespēja iegādāties degvielas tvertnes ar slēdzeni. Vēl būtu nepieciešams bloķēt tehniku un izņemt no tās visu vērtīgo," sacīja Raiskuma-Kukemilka.

Ja lauksaimnieki pamana saimniecības tuvējā apkārtnē aizdomīgas personas vai transportlīdzekļus, policija aicina piefiksēt to numurus un laiku, kā arī informēt policiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti