Davosas foruma uzmanības centrā karš Ukrainā un pasaules ekonomikas problēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šveices kalnu kūrortā Davosā pirmdien sācies Pasaules ekonomikas forums, uz kuru pulcējušies pasaules valstu politiskie un ekonomiskie līderi. Nākamo piecu dienu laikā tiks diskutēts par globālajiem ģeopolitiskajiem un ekonomiskajiem izaicinājumiem laikā, kad pasaules uzmanības centrā ir karš Ukrainā, bet globālā ekonomika piedzīvo milzīgus izaicinājumus.

Līdzīgi kā pagājušajā gadā arī šogad Davosas foruma uzmanības centrā būs notikumi Ukrainā: Krievijas uzsāktais karš un tā radītās sekas uz globālo ekonomiku, kas pašlaik atrodas recesijas priekšā. Inflācija daudzviet strauji kāpj, energoresursu un citu preču piegādes ķēdes ir traucētas, turklāt Ķīna joprojām atgūstas no Covid-19 vai, pareizāk sakot, iespējams, gaida nākamo slimības uzplaiksnījumu.

Davosas foruma uzmanības centrā karš Ukrainā un pasaules ekonomikas problēmas
00:00 / 02:51
Lejuplādēt

Kā izteicies Pasaules Ekonomikas foruma izpilddirektors Aloizs Cvingi, šogad pasaule saskaras ar vairāku gadu desmitu laikā lielākajiem izaicinājumiem.

"Divus gadus pēc pandēmijas un saskaroties ar Ukrainas kara radīto ietekmi, mēs redzam milzīgus izaicinājumus, kurus rada augstā inflācija un zemie izaugsmes rādītāji. Dažviet valstis jau ir nonākušas recesijā. Un mēs redzam arī milzīgus parādu līmeņus, kas ir tiešs rezultāts cīņai ar pandēmiju," atzina Cvingi.

"Runājot par ilgtspēju, man uz to ir citāds skatījums. Es uzskatu, ka privātais sektors beidzot ir sācis saprast, ka šis jautājums ir jāuztver nopietni, jo no tā ir atkarīga kompāniju izdzīvošana ilgtermiņā. Turklāt, lai izvairītos no preču boikota, ir jādomā arī par klientiem, kuri sagaida, ka šis jautājums tiks uztverts nopietni."

Uz šīgada tikšanos ieradušies vairāk nekā 50 pasaules valstu un valdību vadītāju, taču interesanti, ka no "Lielā septiņnieka" jeb G7 valstu līderiem klātienē forumu apmeklēs vien Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Pasaules divas lielākās ekonomikas ASV un Ķīna ir pārstāvētas daudz zemākā, nevis valstu vadītāju līmenī.

Komentētāji norāda, ka ievērojami mainījies Davosas forumu apmeklējošo miljardieru sastāvs. Ja agrāk ļoti plaši bija pārstāvēti miljardieri no Krievijas, šogad šīs valsts pārstāvju forumā nav. Taču krievu miljardierus ir aizstājis liels skaits turīgu cilvēku no Tuvajiem Austrumiem, kur pieejami ievērojami enerģijas resursi un kuru tirgotāji tiek uzskatīti par ļoti stabiliem un uzticamiem.

Šīgada forumu apmeklēs nepieredzēti augsts uzņēmumu vadītāju skaits – vairāk nekā 1500 līderu. Kā norāda Pasaules ekonomikas foruma prezidents Berge Brende, viens no mērķiem ir veicināt politiķu un uzņēmēju ciešāku sadarbību.

"Šogad mums ir ļoti daudz izaicinājumu. Mēs esam ļoti sarežģītā ģeopolitiskā un ģeoekonomiskā situācijā. Taču es esmu optimistiski noskaņots par to, ka Davosa var spēlēt ļoti nozīmīgu lomu, savedot valstis un uzņēmumus kopā un liekot tām saprast, ka mēs varam lietas sasniegt tikai tad, ja sadarbojamies un turamies kopā."

"Mums ir jāizvairās no tā, lai pasaule ieslīgtu jaunā recesijā. Mums ir jāveicina globālā izaugsme – tai jābūt iekļaujošai un jārada jaunas darbavietas. Bez izaugsmes nebūs arī labklājības."

Taču, kā uzskata izdevums "Politico", kā jau krīzes situācijās, valstis arvien vairāk domā pašas par sevi, līdz ar to dienasgaismā atkal ir nonācis protekcionisms. Tas attiecināms gan uz ASV, gan uz Eiropas Savienību. Vienlaikus izdevums aicina domāt par to, kā ir izmainījusies situācija kriptovalūtu jomā.

Taču foruma uzmanības centrā nenoliedzami atkal būs Ukraina un tās aicinājums pārējai pasaulei palīdzēt uzvarēt cīņā pret Krievijas iebrucējiem. Ukrainai šāda palīdzība ir nepieciešama gan politiska, gan militāra, gan ekonomiska.

Davosas ekonomikas forums ir platforma, kur arī dažādas nevalstiskās organizācijas spēj aktualizēt sev interesējošos jautājumus, tostarp klimata pārmaiņas, pāreju uz zaļo ekonomiku, kā arī nabadzības izskaušanu.

Turklāt, no dienaskārtībā ir diskusijas par kriptovalūtu nākotni. Tās kļuvušas īpaši aktuālas pēc straujās kriptovalūtu vērtības krituma un kriptovalūtas biržas FTX bankrota pagājušajā gadā.

Kā norāda aģentūra "Bloomberg", tradicionāli Davosa gan ir vieta, kur īpaši bagātie nopietni spriež par nākotnes izaicinājumiem un risinājumiem, taču reti kad solījumi un vienošanās rezultējas reālos ieguldījumos.

Davosas foruma priekšvakarā starptautiskā palīdzības grupa "Oxfam" ir paziņojusi, ka līdz 2030. gadam uz pusi būtu jāsamazina pasaules miljardieru skaits, panākot to ar augstākiem nodokļiem un citu politiku.

"Oxfam" jaunākajā ziņojumā norādīts, ka pasaules bagātākie cilvēki pēdējo 10 gadu laikā savus īpašumus ir dubultojuši un 1% bagātāko planētas iedzīvotāju ienākumi ir 74 reizes lielāki nekā nabadzīgāko 50% planētas iedzīvotāju ienākumi.

Gan Covid pandēmija, gan cenu kāpums, gan arī energoresursu cenas pieaugums Ukrainas kara dēļ pasaules turīgāko cilvēku bagātību ir tikai palielinājuši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti