Davosas foruma pirmās dienas fokusā – klimata pārmaiņas, inovācijas, datu pārvaldība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šveices pilsētā Davosā atklāts 49. gadskārtējais Pasaules ekonomikas forums, kurā valstu vadītāji un eksperti spriež par globālās ekonomikas un politikas aktualitātēm. Pirmajā foruma dienā spriests par klimata pārmaiņām, tehnoloģiskajām inovācijām, datu pārvaldību un citiem jautājumiem. Trešdien, 23. janvārī, Davosā ieradīsies arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, lai runātu par kiberdrošības jautājumiem un sieviešu lomu politikā.

Šveices kūrortpilsētā Davosā ik gadu pulcējas ietekmīgi politiķi, lai ar ekspertiem un dažādu nozaru pārstāvjiem spriestu par jautājumu loku, kas, neskatoties uz foruma nosaukumu, sniedzas plašāk par tikai ekonomiku. Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs šogad vēlas vērst uzmanību uz globālo situāciju, kas radījusi nošķīrumu starp populistiem un globālistiem un kas daudziem cilvēkiem licis justies atsvešinātiem no politikas.

"Šodien redzam, ka globalizācija kā tāda, arī globālisms, radījusi uzvarētājus un zaudētājus. Simtiem miljonu cilvēku no globalizācijas ieguvuši, bet daudzi atstumti malā. Šodien mums ir daudz spēcīgāka sociālā taisnīguma izpratne. Sociālo mediju laikmetā mēs vairs nevaram atļauties kādu atstumt," norādīja Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs Klauss Švābs.

Tieši pirms foruma nevalstiskā organizācija "Oxfam" laidusi klajā pētījumu ar brīdinājumu par pieaugošu globālo nevienlīdzību. Pētījums liecina, ka miljardieru turība pērn pieaugusi par 12%, kamēr nabadzīgo turība samazinājusies par 11%.

Šogad arī prognozē lēnāku ekonomisko izaugsmi un neskaidrību par tirdzniecību. Tas saistīts gan ar ASV politiku, kas provocē tirdzniecības karus, gan "Brexit". 

Tieši iekšpolitisko problēmu dēļ šogad ASV prezidents Donalds Tramps un Lielbritānijas premjere Terēza Meja no dalības forumā atteikušies. Par sarežģīto situāciju ap "Brexit" forumā izteicies arī bijušais Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns.

"Šobrīd pret britu ekonomikas galvu tiek turēts ierocis.

Ziniet, Krievijas rulete ir spēle, ko nekad nevajadzētu spēlēt, jo viena no sešām iespējām, ka lode trāpīs galvā. Ja sākam tēlot, ka pametīsim bloku bez vienošanās, tad tas var kļūt par realitāti.

Man liekas interesanti, ka mans pēctecis saprātīgā veidā pateicis britu uzņēmējiem, ka tā nav iespējamība, bet tagad mums tas jādzird no britu premjeres," sacīja Osborns.

Forumā neizpaliek arī bez diskusijām par klimata pārmaiņām, kuru radītās sekas katru gadu kļūst arvien nenovēršamākas. Šajās diskusijās viena no skaļākajām balsīm ir ASV bijušajam viceprezidentam Alam Goram.

"Mums ir jāmainās. Mēs atmosfērā izplatām 110 miljonus tonnu globālo sasilšanu radošu piesārņojumu, it kā mūsu planēta būtu kā atvērta kanalizācijas caurule.

Un mēs to darām katru dienu. Tas savācās un paliek tur uz ilgu laiku. Es nevaru iedomāties neko nopietnāku," atzina Gors.

Forums ilgs līdz piektdienai, 25. janvārim, un augsto viesu vidū vēl gaidāma Vācijas kanclere Angela Merkele, Japānas premjerministrs Sindzo Abe, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti