Davosas ekonomikas forumā koncentrēsies uz starptautiskās sadarbības veicināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šveices Alpu kūrortpilsētā Davosā sācies gadskārtējais Pasaules ekonomikas forums. Sanāksmes organizētāji sola koncentrēties uz starptautiskās sadarbības veicināšanu laikā, kad globālā ekonomika piedzīvo stabilu izaugsmi, un neaizmirst iedzīvotājus, kuru ikdienā šī izaugsme nav sajūtama.  

Forumā pulcējas 70 valstu delegācijas, un pēc vairāku gadu pārtraukuma ieradies arī Latvijas Ministru prezidents. Ietekmīgi politiķi, zinoši ekonomisti un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji - kopumā aptuveni trīs tūkstoši delegātu devušies uz Šveices Alpu kūrortpilsētu Davosu.

Pasaules ekonomikas foruma sasaukšana par tradīciju kļuvusi no 1971.gada, kad Rietumeiropas un vēlāk visas pasaules politiskās un biznesa elites pārstāvji pulcējās ar cēlu mērķi – lai izveidotu platformu starptautisku konfliktu un globālu izaicinājumu risināšanai.

 Un tas viss Šveicei raksturīgajā īpaši neitrālajā gaisotnē. Ne velti tieši šeit 1988.gadā pēdējais aparteīda laika Dienvidāfrikas prezidents tikās ar Nelsonu Mandelu . Savukārt 1994.gadā pie viena galda sēdās tā laika Izraēlas ārlietu ministrs Šimons Peress un Palestīniešu atbrīvošanas organizācijas vadītājs Jasirs Arafats.

Šodien vēsturiskas sanāksmes nav gaidāmas, vien iespējams, ka pēc 18 gadu pārtraukuma turpmākajās dienās Davosu apmeklēs ASV prezidents. Tikmēr pirmie vēstījumi par globālo ekonomiku otrdien jau izskanējuši.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka globālā ekonomika kopumā  šogad augs par 3,9% un tas būs labākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā.

Tajā pašā laikā globālās nabadzības izskaušanas organizācijas “Oxfam” sniegtie dati foruma priekšvakarā liecina, ka līdz ar bagātību pieaug arī nevienlīdzība. Turklāt kā Pasaules ekonomikas forumā uzsvēra arī Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarda – piektdaļā no pasaulē nabadzīgākajām valstīm pērn tika piedzīvots iekšzemes kopprodukta kritums uz vienu iedzīvotāju.     

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti