Rīta Panorāma

Grupa "DCH" izdod savu debijas albumu - Mēness

Rīta Panorāma

ES nosoda represijas pret opozīciju Krievijā

Sākas attālinātais Davosas forums

Davosā attālināti sākas 51. Pasaules ekonomikas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmdien sākas ikgadējais Davosas ekonomikas forums. Tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ tas notiks attālinātā režīmā un dalībnieku uzstāšanos varēs vērot tīmeklī. Pasaules politiskie un ekonomikas līderi spriedīs par veidiem, kā atjaunot ekonomisko izaugsmi Covid-19 pandēmijas laikā un pēc tās. Turklāt īpašu uzmanību paredzēts pievērst ilgtspējīgas un zaļas ekonomikas veicināšanai. 

Pasaules ekonomikas forums, kuru tradicionāli organizē Šveices kalnu kūrortā Davosā, pulcē ietekmīgākos pasaules politikas un ekonomikas līderus, lai kopīgi meklētu risinājumus dažādiem globāliem izaicinājumiem. Covid-19 radīto ierobežojumu dēļ šogad pirmo reizi forums notiek virtuāli, un tā galvenā tēma ir “Izšķirošs gads, lai atjaunotu uzticību”.

51. Davosas ekonomikas forums
00:00 / 03:23
Lejuplādēt

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, foruma ilggadējais organizators, vācu profesors Klauss Švābs norādījis, ka ambiciozo ekonomikas atveseļošanas mērķu sasniegšanai ir nepieciešama ne tikai uzticība, bet arī pastiprināta sadarbība.

“Mums ir iespēja ar vakcīnu palīdzību izkļūt no Covid krīzes karstākās fāzes un atjaunot mūsu ekonomikas. Taču mums tas ir jādara tā, lai mūsu ekonomika un sabiedrības būtu daudz noturīgākas, daudz iekļaujošākas un daudz ilgtspējīgākas. Pirmais solis ceļā uz to, ir uzticības atjaunošana. Taču, lai to sasniegtu, mums ir jāatjauno globālā sadarbība. Otrkārt, mums ir jāpārliecinās, ka daudz pozitīvākas nākotnes veidošanā savu ieguldījumu sniedz pilnīgi visi – valdības, uzņēmēji, pilsoniskā sabiedrība un arī jaunā paaudze,” skaidroja Švābs.

Kā sanāksmes pirmajā dienā norādījis globālās tirgus pētniecības un sabiedriskās domas aptauju organizācijas “Ipsos” izpilddirektors Bens Peidžs, kopumā pasaulē sabiedrības uzticēšanās vakcinācijai jau sāk pieaugt.

Viņš norādīja: “Savos datos mēs redzam, ka 2020. gada laikā, kad dažādas komandas visā pasaulē steidza izstrādāt vakcīnas, cilvēku uzticība vakcīnām sāka mazināties. Taču kopš decembra, kad vakcinēšanas programmas reāli tika uzsāktas, arvien vairāk cilvēku pauž gatavību saņemt vakcīnu. Piemēram, manā valstī, ja vakcīnas ir saņēmuši jau seši miljoni cilvēku un nekādas masveida blakusparādības nav novērotas, mēs redzam arī vakcinēties gatavo cilvēku skaita pieaugumu. Mēs gan joprojām neesam sasnieguši mērķi un problēmas ir, taču es nedomāju, ka šīs problēmas ir jaunas. Neuzticība vakcīnām ir bijusi jau gadiem, taču mēs redzam pozitīvas pārmaiņas, un tas ir ļoti iedrošinoši.”

Piecu dienu ilgajā forumā plānojuši piedalīties un kolēģus uzrunāt daudzi ietekmīgi pasaules līderi, piemēram, Ķīnas prezidents Si Dziņpiņs, kura valsts ir apņēmusies no pandēmijas radītās krīzes izkļūt spēcīgāka, nekā tā bija. Šī gada foruma uzmanība ļoti pamatīgi ir pievērsta tieši Āzijas reģionam, kuram pasaules uzņēmēji un politiķi pievērš arvien lielāku uzmanību. 

Tikmēr daudzi Eiropas līderi, Francijas prezidents Emanuels Makrons, Eiropas komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Eiropas centrālās bankas vadītāja Kristīne Lagārda un citi ir spiesti vairāk diskutēt par ekonomiskās izaugsmes atjaunošanu. 

Starp foruma dalībniekiem nav paredzējis būt jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens, jo Davosa nekad nav bijusi Baltā nama prioritāro pasākumu dienaskārtībā. Daudziem par pārsteigumu gan izrādījies aicinājums forumā piedalīties arī Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, jo Krievija visaugstākajā līmenī Davosā nav bijusi pārstāvēta gandrīz 10 gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti