Daugavpils pilsēta nākamgad strādās «uzmanīgi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagājušajā nedēļā Daugavpils domē uzsākts darbs pie nākamā 2020. gada budžeta projekta izstrādes. Jau šobrīd izskan prognozes, ka ieņēmumu daļa pašvaldības budžetā samazināsies, savukārt veicamo uzdevumu apjoms – palielināsies.

Daugavpils pilsēta nākamgad strādās "uzmanīgi”
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

2020. gada budžeta projekta izstrāde darba grupai, kā stāsta Daugavpils domes Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece, būs jāizstrādā Daugavpils svarīgākais finanšu dokuments - budžets, uz ko balstīsies pašvaldības dzīve nākamajā gadā.

“Šis jautājums par konkrētām prioritātēm būs uzdots arī domes deputātiem, kādus galvenos uzdevumus viņi izvirzīs nākošajām gadam. Protams, daudzas problēmas gulsies uz pašvaldības pleciem, ņemot vērā valdības politikā, kas mainās attiecībā uz nodokļu likumiem, dabas resursu nodokļa ieņēmumi samazināsies pašvaldībām, arī azartspēļu jomā, arī atsevišķas pozīcijas gulsies uz pašvaldību pleciem, tostarp, bēdīgi slavenā bērnu ēdināšana programma, pieaug arī GMI. Tas viss prasa papildizdevumus no pašvaldības budžeta. Tāpēc būs jāpārstrukturē kādi izdevumi, no kaut kā būs jāatsakās, neaizmirstot par investīcijām, kuras būs jārealizē nākamajā un pārējos gados," atzīst Upeniece.

To, ka tieši no valsts budžeta lielā mērā būs atkarīgs, kā dzīvos nākamgad pašvaldības, uzsver arī Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa"), atzīstot, ka pēc esošajiem valsts budžeta projekta uzstādījumiem pašvaldības dzīve nākamgad kļūs sūrāka.

“Budžeta ieņēmumu un izdevumu pozīcijas lielā mērā būs atkarīgas no valsts budžeta. Diemžēl, pašlaik mēs novērojam, ka valsts atsevišķas funkcijas pārliek uz pašvaldības pleciem, bet atsevišķas finansējuma pozīcijas paņem no pašvaldības un pārnes uz valsti. Acīmredzami, ka pašvaldības ieņēmumu pozīcija samazināsies, bet uzdevumu apjoms palielināsies. Tāpēc mums ir svarīgi primāri nodrošināt sociālo paketi iedzīvotājiem," uzskata Elksniņš.

Uz nākamo gadu pašvaldības attīstības virzienā jāraugās piesardzīgi, runājot par prioritātēm un lielajiem projektiem, saka Daugavpils mērs.

“Šobrīd notiek gatavošanās jaunajam plānošanas periodam Eiropas struktūrfondu ietvaros, tajā pašā laikā pašvaldības ietvaros ir plānots pabeigt visus iepriekš iesāktos projektus, kuri ir saskārušies ar Valsts kases finansējuma problēmām aizņēmumu ietvaros. Runa ir par Judovkas mikrorajona ūdensapgādes un kanalizācijas projekta realizēšanu, ar pieslēgumu nodrošināšanu iedzīvotājiem, pretplūdu pasākumi, bērnu dārzu renovācijas projekti, atsevišķi pārrobežu projekti. Pilsēta attīstīsies, augs, bet ļoti uzmanīgi, tā, lai publiski skandināmās, iespējamās krīzes gadījumā valstī, tā neietekmētu pašvaldības budžetus tik ļoti, lai mums nāktos savilkt jostas," atzīst Elksniņš.

Šogad Daugavpils pašvaldības budžets kopsummā ir ap 125 miljoni eiro, un tas ir par 2 miljoniem lielāks nekā pērn, skaitļos arī nākamā gada budžets būs līdzīgs, prognozē Upeniece. “Mazāks budžets noteikti nebūs, tas ir vairāk kā skaidrs,” tā Upeniece. Tiesa lielāks slogs būs pašvaldībai, lai nodrošinātu tās jaunās programmas, kas nāks klāt nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti