Ārpus Rīgas

Avīzes "Stars" žurnāliste Inese Elsiņa par kuņģa vēža pētniecību Madonā

Ārpus Rīgas

''Neatkarīgo Tukuma Ziņu'' galvenā redaktore Ivonna Plaude par ceļu uz nekurieni

Daugavpils Mežciemā vairs nesmirdēs, bet pussimts iedzīvotāju paliks bez darba

Daugavpils Mežciemā vairs nesmirdēs, bet pussimts iedzīvotāju paliks bez darba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar 1. martu beidzas zarnu kalibrēšanas jeb to attīrīšanas ceha SIA “SW Kover” darbība Daugavpilī. Pēdējo sešu gadu laikā, kopš šis uzņēmums darbojas Daugavpils teritorijā, pašvaldība un Vides pārvalde nemitīgi saņēma iedzīvotāju sūdzības par smakām šī ceha apkaimē. Tikai pērn vien saņemtas 77 šādas sūdzības, piecas reizes uzņēmums ir sodīts administratīvi. Valsts vides dienests pieņēmis lēmumu ar 1. martu uzņēmumam “SW Kover” nepagarināt atļauju uzņēmuma darbības veikšanai, kas nozīmē, ka līdz ar smakām Daugavpilī izzudīs arī ap 50 darba vietas.

Kad un vai vispār smirdoņa, kas nāk no SIA “SW Kover” zarnu attīrīšanas ceha, pazudīs no Mežciema, šo jautājumu jau vairāku gadu garumā kopīgās apspriedēs ar uzņēmuma un dažādu atbildīgo institūciju pārstāvjiem uzdod šī Daugavpils mikrorajona iedzīvotāji. To galvenais neapmierinātības avots arī joprojām ir smakas, kas nāk no šī ceha teritorijas un traucē normālai dzīvei.

Šādam ceham nav vietas Daugavpils Mežciemā, izrādot iedzīvotāju savāktās fotogrāfijas no ceha apkaimes un apskatot tā darbību klātienē, saka Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis:

“Uz doto brīdi pašvaldība neatbalsta SIA“SW Kover'' darbību tajā formā, kāda tā ir patreiz. Jo ir saņemtas neskaitāmas Mežciema iedzīvotāju sūdzības par to, ka tā smirdoņa ir vienkārši neizturama. Būtībā viņiem šis cehs ir jāslēdz, pa šiem sešiem gadiem viņi varēja šo teritoriju sakārtot tā, lai tās smakas nebūtu. Tur galvenais bija zarnu izkraušanas problēma, kas notiek zem klajas debess, arī fūres, pievedot un izvedot zarnas, nosedz brauktuvi, kas arī ir nepieņemami. Mežciems nav tā vieta, kur šādam uzņēmuma būt.”

Šī ceha Mežciemā vairs nebūs, šādu lēmumu, nepagarinot atļauju tā darbībai, pieņēma Daugavpils reģionālā vides pārvalde, tam trīs argumenti, saka pārvaldes vadītāja Iveta Labanoka:

“Atļauja jau pārskatīta divas reizes, un pārskatīšanas laikā uzņēmējs tika informēts par apstākļiem un nepieciešamību pārvietoties uz citu ražošanas zonu. Un bija noteikts galējais darbības termiņš – 1.marts. Otrs aspekts, neatbilstība apbūves noteikumiem, un, trešais aspekts, tā ir nepieciešamība nodrošināt Mežciema rajona iedzīvotājiem tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.”

Respektīvi,

pēc 1. marta SIA “SW Kover”, par kura darbību tikai pērn vien tika saņemtas 77 sūdzības, zarnu kalibrēšanu Mežciemā vairs veikt nedrīkstēs, uzsver vides pārvaldē.

“Mūsu kompetences ietvaros izdotā atļauja netiks pagarināta, līdz ar to no vides aizsardzības viedokļa tā darbība būs prettiesiska un no mūs puses apturama bez brīdinājuma. Cerēsim, ka operators ir likumpaklausīgs un darbību neturpinās, bet, ja turpinās, mums no savas puses būs jāpiemēro attiecīgi piespiedu mehānismi.”

Dienā, kad uzņēmums saņem oficiālu vēstuli no vides pārvaldes, Latvijas Radio ar uzņēmuma vadību sazināties neizdodas, taču iepriekš intervijās uzņēmuma SIA “SW Kover” valdes loceklis Aleksandrs Petrovs neslēpa, ka šajā situācijā tam nāksies atlaist darbiniekus un pārcelties uz citu reģionu.

“Situācija ir diezgan dīvaina, mēs gribam strādāt, neprasām naudu, mums 50 darbavietas, maksājam nodokļus, priekš pilsētas tas ir pietiekami liels uzņēmums, nu nāksies pārcelt ražotni ārpus pilsētas.”

Ja uzņēmums pārtrauc darbu pilsētā, ap pussimt uzņēmumā strādājošo zaudēs darbu, nodokļos tas ir ap 200 tūkstošiem eiro, pašvaldībai tas pietiekami liels skaitlis, taču samērojams ar apstākļiem, atzīst Aivars Zdanovskis:

“Tas ir smags trieciens pilsētai, taču, cik es zinu, tie kadri, kas tur strādā, tie nav tie, kas tur ilgi turas, tur tā kadru maiņa ir liela. Tāpēc spekulēt ar to nevajag, uztaisiet normāli, un mēs (dome), būsim pretimnākoši.”

Šobrīd Daugavpils dome ar uzņēmuma vadību ir pārrunājusi tālāko darbību. Visticamāk, uzņēmums pārcelsies uz kādu no priekšpilsētas degradētajām teritorijām, taču tas nebūs ātrs solis, uzsver domes vadība.

“Mēs vienojāmies par to, ka viņi izskatīs iespēju šeit būvēt jaunu rūpnīcu, protams, tur būs pamatīgas investīcijas, un būvēt, izejot visas stadijas, iedzīvotāju apspriedes un saņemot nepieciešamās atļaujas no atbildīgajām institūcijām.

Ja viņi ir gatavi uzbūvēt mūsdienīgu, nesmirdošu rūpnīcu, mēs esam tikai par,” sola Aivars Zdanovskis.

Ja veiksmīgs dialogs ar uzņēmumu tiks panākts, pašvaldība no savas puses tam gatava nodrošināt infrastruktūru un pievedceļus tā darbības tālākai nodrošināšanai, pasot pretī darbību bez smakām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti