Dienas ziņas

Restaurēts Cēsu viduslaiku pils Rietumu tornis

Dienas ziņas

Baltija vairs nav enerģētikas sala

Novērtēta Daugavpils lidostas ietekme uz vidi

Daugavpils lidostas ietekmes uz vidi novērtējumu vietējā domē skatīs gada nogalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par lidostas izveidi Daugavpils novada Naujenes pagastā spiež jau vairākus gadus. Taču investoru interese ir neliela, un līdz šim tie nav atrasti. Arī Eiropas Savienības finansējums šajā plānošanas periodā jaunajām reģionālajām lidostām nav piešķirts. Tikmēr Vides pārraudzības valsts birojs ir veicis atzinumu par Daugavpils lidostas attīstības ietekmes uz vidi novērtējumu un iesniedzis to izskatīšanai Daugavpils novada domē. Gada nogalē tā lems par turpmākajiem lidostas attīstības plāniem.

Atzinums par Daugavpils lidostas attīstības ietekmes uz vidi novērtējumu tapis divu gadu laikā. Un tas ir pirmais solis pretī tam, lai sāktos arī lidostas tehniskās dokumentācijas izstrāde, kuru veidojot jāpievērš uzmanību arī Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) atzinumā izvirzītajām prasībām. “Gan notekūdeņu apsaimniekošanas jomā, gan lai nenokļūtu no drenāžas ūdeņiem piesārņojums, ja tādi tiek konstatēti. Esam izvirzījuši prasības attiecībā uz troksni, jo nepārprotami nav iespējams prognozēt, tieši kādi gaisa kuģi kursētu, kāda gaisa kustība būtu no lidostas, īpaši perspektīvā 20 un vēl vairāk gadi,” norāda VPVB Ietekmes uz vidi novērtējumu daļas vadītāja Iveta Jēgere.

Papildus tam nākotnē jārūpējas arī par lidostas infrastruktūru, jo šobrīd tās teritorijā skrejceļi ir demontēti un aizauguši ar zāli un krūmiem, to nomalēs atrodamas vecu lidaparātu paliekas.

Teritoriju jau desmit gadus uztur Daugavpils novada dome un, tā kā īpašums iegādāts kredītā, mēnesī tas vidēji izmaksā 12 000 eiro. Arī lidostas tehniskajai dokumentācijai ir vajadzīgi lieli ieguldījumi. “Protams, tas nav ātrs darbs, un savā ziņā tas ir arī naudas ietilpīgs. Kopējais finansējums pirmajam attīstības etapam – tie ir 20 miljoni eiro. Ja ir izstrādāta tehniskā dokumentācija, tad ir vieglāk aprēķināt konkrētos provizoriskās izmaksas, kas ir nepieciešamas būvniecībā, kas ir pamatu pamats šim projektam,” saka Daugavpils lidostas valdes loceklis Jānis Kudiņš.

Daugavpils lidosta ir vienīgā sertificētā lidosta Latgalē, ir svarīgi to rekonstruēt un nodrošināt starptautiskus lidojumus, uzsver Daugavpils lidostas valdes loceklis Jānis Kudiņš. Tā reģionā tiks radītas arī jaunas darba vietas un uzlabosies gan vietējo, gan Lietuvas pierobežas iedzīvotāju dzīves kvalitāte. “Kā mēs zinām, arī daudzi uzņēmumi, kas atrodas Daugavpilī tuvākajā apkaimē, kam ir ārzemju kapitāls, tiem pašiem darbiniekiem tas nodrošina mobilitāti. Tiem iedzīvotājiem, kuri atrodas no Latgales arī ārzemēs. Tomēr ir lielāka iespēja atbraukt uz mājām.  Izmantojot tuvāko lidostu, kas nav Rīgā vai Lietuvā: Kauņā, Viļņā,” saka Kudiņš.

Tomēr vietējie Naujenes pagasta Lociku ciema iedzīvotāji lidostas izveidi vērtē neviennozīmīgi. “Man to nevajag. Priekš kam, kas uz šejieni lidos vispār?” saka Lociku iedzīvotājs Edgars. Citās domās ir Antons: “Tā būs dzīve! Bet tagad kas? Desmit, divdesmit cilvēki strādā no visa ciema. Bet pārējie staigā, zog, mani arī apzaga. Puiši bez darba palikuši. Darīt nav ko.”

“Ja vienkārši trokšņos, tad protams, ka nevajag. Bet, ja es varu šeit apsēsties lidmašīnā un lidot uz Berlīni, tad gan būtu labi. Uz Rīgu, pirmkārt, te taču pat ar autobusu nekur neaizbrauksi, tāpēc būtu labi,” spriež Lociku iedzīvotājs Armands.

Finansējums lidostas tehniskās dokumentācijas izstrādei tiks meklēts Daugavpils novada pašvaldības budžetā, neatmetot cerības arī par jaunu investoru piesaisti. Un jau 29.decembrī domē gaidāma sēde par turpmāko lidostas attīstību, kur arī tiks lemts par to, vai lidostai Latgalē būt vai nebūt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti