Daugavpils dome pārdos savas daļas reģionālajā laikrakstā «Latgales Laiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms trim gadiem lēmumu par līdzdalības izbeigšanu preses izdevumā "Latgales Laiks" pieņēma Daugavpils novada un Ilūkstes novada pašvaldības, bet nu sev piederošos 25,46% no pamatkapitāla pārdot nolēmusi Daugavpils pilsētas dome. Šo procesu sekmē pirms diviem gadiem pieņemtie ierobežojumi attiecībā uz tā dēvētajām vietvarvēstīm un liegums pašvaldībām būt mediju īpašniecēm.

Daugavpils dome pārdos savas daļu reģionālajā laikrakstā «Latgales Laiks»
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Apvienojoties Daugavpils pilsētas latviešu avīzei "Daugavpils Vēstnesis" un rajona avīzei "Avangardam", pirms 30 gadiem – 1992. gada 23. maijā – savu ceļu pie lasītajiem sāka preses izdevums "Latgales Laiks". Tas iznāk divās valodās – latviešu un krievu. Un tas ir viens no retajiem, ja ne vienīgais laikraksts, kura kapitāldaļu turētāju klāstā vēl ir pašvaldība. Tā ir Daugavpils dome ar 25% daļu, no kurām nu dome lēmusi atteikties.

"Tas ir Daugavpils pilsētas domes lēmums, kurā deputāti izlēma izbeigt līdzdalību kapitālsabiedrībā. Iemesls ir Valsts kontroles norādījums, ka pašvaldība nevar iesaistīties tādā biznesā kā masu informācijas līdzekļi. Un, protams, tā kā jautājumu par līdzdalības izbeigšanu pieņem deputāti, tam ir arī politiska nozīme," sacīja domes Kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas vadītājs Nikolajs Jefimovs.

Pirms trim gadiem līdzīgi no sev piederošajām daļām lēma atteikties vēl divas pašvaldības – toreizējais Daugavpils novads no saviem 18% un Ilūkstes novads no saviem 7%. Motivācija šādam solim bija ekonomiska, kā arī tas, ka ir jātiecas uz pilnīgu preses brīvību un darbības neatkarību.

Kā nonāca vietvaru rokās?

Kopā trim pašvaldībām ilgāku laiku izdevumā pat piederēja kontrolpakete. Tas notika, kad viens no daļu turētājiem – privāts uzņēmums pārtrauca dalību laikrakstā un tā 20%  kapitāla daļu pārdeva Privatizācijas aģentūra, piedāvājot dalībniekiem izmantot pirmpirkuma tiesības. To visas trīs pašvaldības izmantoja, tā kopā iegūstot kontrolpaketi.

Tas medijam nenāca par labu, atzina SIA "Latgales Laiks" valdes locekle Iveta Valpētere. "Situācija laikrakstam gāja ne pozitīvā, ne atbalstošā ziņā, arī tādā jomā kā piedaloties valsts finansētajos budžeta līdzekļu projektu grantos. Tas viss bija pretstatā. Līdz ar to kādu laiku nevarējām piedalīties un papildus iegūt līdzekļus no valsts grantiem, jo pašvaldībām bija 51 procents.

Bet līdz ar Ilūkstes un Daugavpils novadu domju kapitāldaļu sākšanu pārdot laikrakstā izveidojās ļoti pozitīva situācija.

Mēs varam strādāt, eksistēt, darboties, pastāvēt, informēt," pastāstīja Valpētere.

Tiešu spiedienu vai kādu ietekmi no pašvaldībām attiecībā uz redakcijas darbu žurnālisti neesot izjutuši.

Kā vērtē plānotās izmaiņas?

Vienlaikus Daugavpils domes lēmumu par līdzdalības izbeigšanu laikraksta redakcijā vērtē pozitīvi.

"Ļoti labi, esam priecīgi, joprojām būsim neatkarīgi. Domāju, ka mums viss būs kārtībā un strādāsim turpmāk," sacīja redaktore Jeļena Bobkova.

"Cik esmu informēts, tad pašvaldībām saskaņā ar likumu ir jāpārdod viņu rīcībā esošās kapitāldaļas. [Kā ietekmēs avīzes], to laikam rādīs laiks. Bet, pamatojoties uz kapitāldaļu turētāju izteikumiem, es domāju, ka viss būs kārtībā," sacīja ilggadējais avīzes žurnālists Ivars Soikāns.

Daugavpils domē, kas šobrīd vēlas pārdot savas daļas, arī ir pārliecība, ka laikrakstam tas nāks tikai par labu. "Mēs ceram, ka ar jauna īpašnieka ienākšanu "Latgales Laikam" būs varbūt mazāka politiskā ietekme. "Latgales Laiks" vairāk varbūt ievēros tādu neitrālu pozīciju, iespējams, ka jaunais īpašnieks nesīs arī jaunas vēsmas un vīziju, kā attīstīt minēto kompāniju," sacīja Jefimovs no domes Kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas.

Kas būs jaunais līdzīpašnieks?

Kas kļūs par jauno līdzīpašnieku, kļūs zināms pēc domes uzsāktās pārdošanas. "Normatīvie akti uzliek par pienākumu mums pārdot kapitāldaļas pēc tirgus vērtības, kas bija novērtēta, piesaistot sertificēto vērtētāju. Un tālāk seko procedūra, kas jau paredzēta komerclikumā un publiskās personas kapitāldaļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Proti, piedāvājums pirmpirkuma tiesīgajiem. Ja viņi atsakās, tad pārdošana izsolē," pastāstīja Jefimovs.

Pirmpirkuma tiesības ir pieciem mūžībā aizgājušā laikraksta "Latgales Laiks" dibinātāja Valērija Ivanova ģimenes locekļiem. Vai viņi, līdzīgi kā tas notika ar Daugavpils un Ilūkstes novadu daļām, iegādāsies arī Daugavpils domes kapitāldaļas, kļūs zināms decembra pirmajā pusē. Šobrīd viņiem pieder kontrolpakete 75% apmērā.

Uz jauna īpašnieka un arī investīciju parādīšanos laikrakstā tā valdes locekle Iveta Valpētere raugās piesardzīgi: "Jo – ko nozīmē investīcijas? Tas nozīmē kaut kāda cita interese un cita iejaukšanās. Politiski tomēr mūs neviens nekad nav koriģējis."

Jaunais līdzīpašnieks ceturto daļu "Latgales Laika" kapitāla daļu var iegādāties par 20 400 eiro,

bet vienas kapitāla daļas izsoles sākumcena noteikta 10,25 eiro.

Pašlaik laikraksts "Latgales Laiks" iznāk divas reizes nedēļā latviešu un krievu valodās deviņos tūkstošos eksemplāros.

Laikraksta valdes locekle uzsvēra, ka tam reģionā ir sava sūtība: "Domāju – tas latviskais, tā būtība ir jāsaglabā. Mainoties dzīves apstākļiem, politiskajai jomai, mainās arī cilvēku mentalitāte. Tikai pienesot tādu vienkāršu, patiesu informāciju, vienkāršu stāstu vienkāršā valodā par vēsturi, cilvēku stāstus, mēs varam saglabāt to vidi, to latvisko, to būtisko. Reģionālajai presei noteikti ir jābūt, jo tas ir viens no avotiem, kas ir paliekošs. Jo dators un internets var arī nebūt.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti