Daugavpils dome gandarīta par pašu dibinātā atkritumu operatora divos gados paveikto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tieši pirms diviem gadiem, uzskatot, ka privātais atkritumu apsaimniekotājs Daugavpilī  ir nelietderīgs un dārgs, pilsētas dome nolēma atkritumu savākšanu uzticēt vairāku pašvaldību, tostarp Daugavpils, kopuzņēmumam. Līgums noslēgts uz septiņiem gadiem. Daugavpils domes vadība pārliecināta, ka lēmums bijis pareizs. Turklāt pilsētas piemēram sekoja arī lauku teritorijas, tostarp Ilūkstes un Daugavpils novadi.

Daugavpils dome gandarīta par divu gadu paša atkrituma operatora darbu
00:00 / 05:12
Lejuplādēt

Cīņa par atkritumu savākšanas biznesu Daugavpilī, kam nereti aizkulisēs tika likta vienlīdzības zīme ne tikai lielai naudai, bet arī ietekmei uz politisko varu pilsētā, vēl pirms vairākiem gadiem ritēja spraiga. Atkritumu savākšanas operatori nomainīja viens otru. Arī pirms diviem gadiem, kad pilsētas domei beidzās kārtējais līgums ar uzņēmumu ”Clean R” un tika izsludināts jauns konkurss,

vēlmi izvest atkritumus Daugavpilī izteica seši pretendenti.

Taču konkurss bez rezultāta tika apturēts, un Daugavpils dome bez konkursa nolēma atkritumu izvešanu pilsētā uzticēt vairāku pašvaldību kopuzņēmumam SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” jeb AADSO. Līgums tika noslēgts uz septiņiem gadiem.

Toreiz Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa (“Saskaņa”) teiktais Latvijas Radio: „Ieguvējs būs iedzīvotājs. Ja tas paliks pašvaldības ietvarā, tad mēs varēsim to kontrolēt un nepieļaut tarifa paaugstināšanu.”

Toreiz uzņēmuma ”Clean R” izpilddirektors Valērijs Stankevičs uzsvēra, ka pašvaldību iesaistīšanās biznesā iedzīvotājiem neko labu nesolīs: “Mūsuprāt, pašvaldībai biznesā nav jāiesaistās. Pašvaldībai ir jārisina organizatoriska rakstura jautājumi: kā pareizi izvēlēties pretendentu vai operatoru. Līdzīga situācija ir arī citos reģionos, un ne pie kā laba tas nenoved. Tikai pie pakalpojuma maksas paaugstināšanās iedzīvotājiem.”

Tiesa, uzreiz pēc operatora maiņas pretēji prognozēm tarifs Daugavpilī samazinājās par 31 centu un bija 7 eiro bez PVN. Taču tad tarifs sāka augt, un šogad maksa par atkritumu izvešanu Daugavpilī ir jau 8,45 eiro. Elksniņš gan to skaidro ar Dabas resursa nodokli, kas ir pieaudzis.

Kopumā gan atkritumu izvešanas tarifs Daugavpilī esot viens no zemākajiem valstī un Latgalē noteikti. “Ja salīdzina Latvijas karti, tad Daugavpilī atkritumu izvešanas tarifs šobrīd ir viens no zemākajiem valstī. Ja salīdzina cenas Daugavpilī un pašreiz kaut vai ar atkritumu izvešanas skandāliem pārņemto Rīgu, tad Daugavpilī tarifs ir zemāks vismaz divas reizes. Ja salīdzina ar blakus kaimiņu Daugavpils novadu, tad pie mums tas ir zemāks vismaz par 40%.

Tāpēc šāda pieredze ir sevi attaisnojusi, tā ir veiksmīga. Un pašvaldības, kas ietilpts AADSO, jau izskata un pārņem Daugavpils pieredzi,” klāsta Elksniņš

AADSO valdes loceklis Aivars Pudāns, vērtējot divu gadu darbu atkritumu izvešanas jomā un augošo klientu skaitu, sacīja, ka starppašvaldību organizācijai tas tomēr izdodas labāk nekā privātajiem operatoriem. “Mēs sākām nodarboties ar atkritumu savākšanu Ilūkstes novadā un šobrīd noslēdzām līgumu ar Daugavpils novadu, jau sākam pārņemt pagastu teritorijas. Mūsu galvenais mērķis bija sniegt labu pakalpojumu iedzīvotājiem. Un galvenais bija ātri un labi pārņemt šo nozari, lai pēc iespējas mazāk to izjustu iedzīvotāji. Taču iedzīvotāji to izjuta labā nozīmē, jo nebija vairāk atkritumu konteineri pārpildīti, atkritumus mēs izvedām katru dienu un palielinājām konteineru skaitu, attiecīgi visu monitorējām un tad noslēdzām līgumus ar klientiem.

Mums ir 7000 klienti, un to vidū viens ir DZKSU [dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums], kas ar savu tilpumu ir lielāks par visiem pārējiem mūsu klientiem,” norāda Pudāns.

Aptaujātie iedzīvotāji Daugavpilī par atkritumu izvešanu nesūdzas. Turklāt namu pagalmos  parādījies vairāk konteineru, kas dod iespēju atkritumus šķirot. Kopumā Daugavpilī ir 100 vietas, kur uzņēmums izvietojis dalīto atkritumu konteinerus, vēl 50 vietās ir tā saucamie zaļie zvaniņi stikla tarai.

Tiesa, lai arī operators viens, tarifs Daugavpilī un Ilūkstē vai Daugavpils novadā ir atšķirīgs.

Laukos atkritumu izvešana ir dārgāka. To skaidro Aivars Pudāns: “Ja mēs pilsētā, nobraucot vienu maršrutu – nepilnus 50 kilometrus –, varam savākt atkritumu pilnu mašīnu, tas ir 5, 8, 10 tonnas, tad novadā, nobraucot 150 km, varam savākt 2, 3 vai 5 tonnas. Tāpēc, ja tarifs pilsētā 8,45 eiro, tad Daugavpils novadā ir 12 eiro, bet Ilūkstes novadā 13 eiro.”

Visi savāktie atkritumi, un tie ir aptuveni 35 tūkstoši tonnu, nonāk AADSO Dienvidlatgales atkritumu apsaimniekošanas poligonā „Cinīši” Demenes pagastā. Tā arī esot priekšrocība patērētājiem. “Mums nav nepieciešama nekāda virspeļņa, kā mēs iesniedzam tarifu regulatoram, tā mēs arī to pildām. Līdz ar to mūsu tarifs pilnīgi atbilst faktam,” saka Pudāns.

Taču atkritumu izvešanas tarifu būtiski ietekmē dabas resursu nodoklis, kas aug ar katru gadu. Pērn tas bija 35 eiro, šogad – 43 eiro, bet nākamgad – jau 50 eiro par tonnu. Attiecīgi jau zināms, ka nākamgad tāpēc tarifs Daugavpilī pakāps par 39 centiem un būs 8,84 eiro. Bet kāps tarifs tieši uz nešķirotajiem atkritumiem, tāpēc tarifa izveide cieši saistīta ar pašu atkritumu ražotāju, proti, iedzīvotāju interesi atkritumus šķirot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti