Daugavpils dome dod zaļo gaismu industriālā parka izveidei bijušā lidlauka teritorijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Bijušajā Lociku lidlaukā Naujenes pagastā taps industriālais parks "ALTOP" jeb "Austrumlatvija top!". Šī mēneša sākumā ārkārtas sēdē Daugavpils domes deputāti nobalsoja par aizņēmumu 130 tūkstošu eiro apmērā industriālā parka būvniecības tehniskās dokumentācijas izstrādei. Parku paredzēts būvēt Daugavpils pašvaldībai piederošajā zemes gabalā, un tā plānotā teritorija ir 53 hektāri.

ĪSUMĀ:

  • Uz četriem gadiem aptur Daugavpils lidostas attīstības projektu.
  • Lidostas projekta realizācijai trūka skaidrības par pieejamo finansējumu.
  • Arī ministrijā atzina – piesaistīt naudu lidlauka projektam tagad ir sarežģīti.
  • Tāpēc šajā vietā taps industriālais parks "ALTOP".
  • Tehniskās dokumentācijas izstrāde izmaksās 153 tūkstošus eiro.
  • Interesi par plānoto parku jau izrādījuši investori.
  • No ieceres par lidostas projekta attīstību gan vēl neatsakās.

Vasaras sākumā jaunā sasaukuma Daugavpils dome lēma līdz 2025. gada augustam apturēt Daugavpils lidostas attīstības projektu. Ieceres un plāni par Daugavpils lidostas izbūvi tika kalti jau vairāku gadu garumā. Daugavpils dome pirms 15 gadiem iegādājās zemi Locikos, investēja līdzekļus, taču rezultāta nav – vien sabrukušām būvēm un krūmiem ieaudzis klajš lauks. Ja nav investoru, pašvaldībai šis projekts ir neizdevīgs, tā iniciējot lēmuma projektu par lidostas attīstības projekta attīstības apturēšanu, skaidroja Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa").

Industriālajam parkam Locikos – zaļā gaisma; lidostas projekts iesaldēts
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Pašvaldība Lociku lidlaukā ir ieguldījusi 1,5 miljonu eiro tikai zemes iegādei, bet nekas uz šīs zemes vairāk nav, uz skrejceļa aug koki. Bez valsts vai privātā investora šī lidostas attīstības projekta realizācija nav iespējama," sacīja Elksniņš.

Lai realizētu vēl iepriekš plānoto lidostas attīstības projektu, bija nepieciešami aptuveni 65 miljoni eiro, bet no pašvaldības budžeta tas prasītu miljonu eiro tikai projekta izstrādei, un tas nebija reāli, stāstīja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs (Latvijas Krievu savienība).

"Neviens nav apsolījis, ka būs investori valsts vai Eiropas Savienības (ES) atbalsta formā, tad kāpēc mums no budžeta ir jāiegulda miljons eiro projekta izstrādei?" vaicāja Vasiļjevs.

Faktiski to, ka tieši lidlauka izveides projektam piesaistīt līdzekļus pagaidām ir sarežģīti, Latvijas Radio atzina arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Madars Lasmanis: "Par ES fondu līdzekļiem tuvākajos gados, skatoties uz nākošo plānošanas periodu, būs grūti realizēt tieši lidostas un skrejceļu izveidi."

Tāpēc ministrija atzinīgi vērtēja Daugavpils pašvaldības ieceri tomēr neatteikties no tās projekta sadaļas, kas vērsta uz industriālā parka "ALTOP" jeb "Austrumlatvija top!" izbūvi Locikos.

Lasmanis norādīja: "Jo nākošajā plānošanas periodā ir paredzēts tieši finansējums industriālo teritoriju attīstībai reģionos, un no VARAM skatījuma tieši Daugavpils ir tas potenciālais magnēts, kas piesaista lielākās investīcijas. Tāpēc ir labi, ka pašvaldības gatavojas šīm aktivitātēm nākamajos gados."

Tas arī Daugavpils pašvaldībai šobrīd ir finansiāli izdevīgāk, atbalstot tieši industriālā parka projekta izstrādi, sacīja Vasiļjevs.

"Kad runā par industriālo parku, tad valsts jau ir apsolījusi savu finansiālo atbalstu, tāpat būs ES fondi, kurus varēs izmantot. Projekta izstrādei nepieciešami 153 tūkstoši eiro, bet no pilsētas budžeta būs nepieciešami tikai 23 000 eiro," skaidroja domes priekšsēdētāja vietnieks, turklāt pašvaldība ir ieinteresēta sava zemes īpašuma sakārtošanā.

"Tā ir zona, kas nav attīstījusies jau ilgu laiku, bet zeme pieder pašvaldībai. Mums jāparūpējas par to. Ir arī investori, kuri ir izrādījuši interesi par plānoto parku, un tur ir runa par simtiem jaunu darbavietu," Vasiļjevs norādīja.

Arī pati industriālā parka projekta realizācija, pašvaldībai tajā iesaistoties, liels slogs pilsētas makam nebūs, pārliecināts ir Vasiļjevs: "Pilsētai būs tikai līdzfinansējums 10–15 procentu apmērā."

"ALTOP" parka kopējā teritorija ir 232 hektāri, plānotā industriālā parka teritorija ir 53 hektāri, no tiem pirmajā kārtā ir plānots attīstīt teritoriju desmit hektāru platībā. Tās varētu būt komersantu pieprasījumā balstītas A klases loģistikas noliktavas 8000 līdz 10 000 kvadrātmetru platībā ar ārējiem inženiertīkliem. Kopumā parks būtu ar telpām 70 000 kvadrātmetru apmērā, attiecīgi Lociku "ALTOP" parks kļūtu par vienu no Latvijas lielākajiem industriālajiem parkiem.

Arī lidostas izbūves projektam pilnībā Daugavpils dome nav atmetusi ar roku, sacīja Vasiļjevs un skaidroja:

"Mēs neatteicāmies pilnīgi, mēs pagaidām tikai apturējām šo projektu. Ja mēs pēc šī parka izveides sasniegsim labus rezultātus un būs nepieciešama lidosta, mēs jebkurā brīdī varēsim atgriezties pie šī jautājuma."

Šobrīd lidostas attīstības projektu Daugavpils dome ir iesaldējusi līdz 2025. gada augustam, bet zaļā gaisma tiek dota "ALTOP" parkam. Turklāt projekta sadarbības partneris, Augšdaugavas novada dome, plāno izstrādāt šim objektam piegulošās ceļu infrastruktūras būvprojektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti