Dienas ziņas

"Dod pieci" maratonā saziedoti 274 553 eiro

Dienas ziņas

Dzīvnieki jānodod adopcijai pusgada laikā?

Daugavpils izsludinās enerģētikas krīzi

Daugavpils cels trauksmi siltumenerģijas izmaksu kāpuma dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpils dome plāno tūlīt pēc svētkiem izsludināt enerģētikas krīzi siltumapgādē. Pašvaldībā uzsver, ka pēdējo trīs mēnešu laikā ar pašu finansējumu izdarīts viss, un tagad, lai izvairītos no krīzes, ir jālūdz valsts palīdzība. Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) atzina, ka šāda krīze gaidāma ne tikai Daugavpilī, bet arī daudzās citās pašvaldībās.

Pasaules tirgos gada laikā gāzes cena krietni kāpusi. Tas izraisījis arī siltumenerģijas tarifa kāpumu. Un kā pirmā pašvaldība Latvijā, kas ceļ trauksmi, ir Daugavpils – lai arī pēdējo mēnešu laikā tai izdevās saglabāt siltumenerģijas tarifu nemainīgu, tagad pašvaldība ziņo, ka resursi ir izsmelti.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa") sacīja: "Visu šo laiku mēs spējām ar testēšanā esošo šķeldas katlumāju samazināt tarifu. Otrkārt, mēs iegādājāmies tarifu gāzei lētāk, nekā ir biržā, kā arī sākām projektēt jaunu šķeldas katlumāju, lai varētu diferencēt mūsu siltumražošanas jaudas. [..] Bet uz februāri pilsētas iekšējie resursi ir izsmelti, un šajā gadījumā ir jāiesaistās viennozīmīgi valstij."

Tikmēr VARAM sacīja – Daugavpils situācija nav pārsteigums: šobrīd ziņas nāk no daudzām vietvarām, ka naudas trūks.

VARAM ministra padomnieks pašvaldību jautājumos Madars Lasmanis ("Attīstībai/Par!") norādīja: "Problēma ir tajā, ka šodien ikvienā pašvaldībā iedzīvotāju rēķini diezgan strauji pieaug. Un, protams, iedzīvotāju maksātspēja ir tik liela, cik tā ir. (..) Līdz ar to, kad katru mēnesi divreiz kāpinās rēķins par elektroenerģiju vai elektrību, iedzīvotājs to izjūt ļoti sāpīgi."

Ņemot vērā strauji augošās izmaksas, valsts nākšot palīgā, solīja VARAM, taču te būs jābūt sadarbībai ar Ekonomikas ministriju, kā arī lēmums būs jāpieņem valdībai.

"Protams, tas ir jautājums nākotnē par ilgtermiņā politiku. Mums nav garantijas, ka nākošziem šis grūtības nevar atkārtoties. Tāpēc varbūt jādomā gan valdībai, gan pašvaldībām, kā būt piesardzīgākiem energoresursu iepirkšanā," viņš sacīja..

Tikmēr Daugavpilī pirmdien paredzēts sasaukt ārkārtas sēdi, pēc kuras plānots vērsties ar lūgumu pie valsts.

"Labākie risinājumi valsts līmenī šobrīd būtu tieši piegādes līgumi par dabasgāzi. Otrā lieta būtu akcīzes nodokļa pazemināšana vismaz līdz jūnija mēnesim, PVN samazināšana. Un arī tomēr, manuprāt, beidzot ir jāizmanto Inčukalnu krātuvē esošās gāzes rezerves," sacīja Elksniņš.

Bez valsts palīdzības Daugavpilij februārī draud pat trīskārtējs tarifa kāpums. Līdz ar to daugavpilietim, kam, piemēram, pieder divistabu dzīvoklis, mēnesī būtu jāmaksā 150 eiro līdzšinējo 50 eiro vietā. Kā norādīja VARAM, janvāris un februāris būs grūtākie mēneši, kas pašvaldībām jāpārvar, un tajos arī pašvaldībām jārīkojas – paredzot līdzekļus gan pašvaldības, gan kapitālsabiedrības atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti