Īstenības izteiksme 15 minūtēs

Ikdienas dzīves jautājumi nereti uzjunda dedzīgākās vārdu kaujas Saeimā

Īstenības izteiksme 15 minūtēs

Reemigrācija - kas ir pamatā, lai teiktu – braukšu mājās

Straujais siltumenerģijas tarifa kāpums Daugavpilī rada bažas un satraukumu

Daugavpilieši ziemu gaida ar bažām: apkures sadārdzināšanās draud ar jauniem parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daudzi daugavpilieši aukstā laika iestāšanos gaida ar bažām, un ne bez iemesla. Siltumenerģijas tarifs pilsētā kopš aizvadītās apkures sezonas beigām no 48 eiro par vienu megavatstundu (MWH) ir pieaudzis līdz 63 eiro par MWH. Tādējādi Daugavpils siltumenerģijas tarifs kļuvis par vienu no dārgākajiem valstī, radot bažas, ka kāpums varētu izraisīt lietotāju parāda palielināšanos. Kas veicinājis straujo siltumenerģijas tarifa kāpumu, vai no tā varēja izvairīties un kas šajā apkures sezonā sagaida daugavpiliešus, centās noskaidrot Latvijas Radio.

ĪSUMĀ:

Straujais siltumenerģijas tarifa pieaugums radījis ne vien satraukumu iedzīvotājos, bet arī nopietnas pretrunas Daugavpils pilsētas domes deputātu vidū. Oktobra vidū  "Latgales partijas" deputāti izstājās no Daugavpils pilsētas domes koalīcijas, ko veidoja kopā ar esošā pilsētas mēra Riharda Eigima pārstāvēto “Mūsu partiju”, par vienu no galvenajiem iemesliem minot tieši siltumenerģijas tarifa pieaugumu.

"Ar savu rīcību, mēģinot savas neveiksmīgās saimnieciskās darbības rezultātus novelt uz koalīcijas partneriem, nekorektām un nomelnojošām runām viņi ir izveidojuši situāciju, ka koalīcijas līgums vairāk nedarbojas," tā pirms kāda laika skaidroja "Latgales partijas" deputāts, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

Daugavpilī centralizētā siltumapgāde tiek nodrošināta no trim siltumcentrālēm un desmit lokālajām katlumājām. Kā pamata kurināmais centrālēs ir dabasgāze, dažās lokālajās katlumājās izmanto granulas un malku. Līdz ar to siltumenerģijas tarifs Daugavpilī ir atkarīgs no dabasgāzes cenas. Pašvaldības uzņēmums "Daugavpils siltumtīkli", kas piegādā siltumu iedzīvotājiem, daļēji ražo siltumenerģiju pats, daļēji iepērk no privātajiem uzņēmumiem.

Komentējot situāciju siltumapgādes jomā pilsētā, Lāčplēsis min pieņēmumu, ka, iespējams, notiek jau kārtējais mēģinājums noprivatizēt "Daugavpils siltumtīklus". "Daugavpilī patlaban ir viens no augstākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā, un iemesls tam ir tikai viens - cena par kādu tiek iepirkta gāze saskaņā ar 2017. gada novembrī noslēgto līgumu. Kad gāzes cena Daugavpilī bija analoga citām pašvaldībām, pilsētā bija  viens no lētākajiem tarifiem valstī. Varbūt tā ir tīša darbība, lai paaugstinot apkures cenu, diskreditētu pašvaldības uzņēmumu un meklētu iemeslus atdot šo nozari privātajiem," Latvijas Radio sacīja Lāčplēsis.

Daugavpils domes opozīcijas deputāts no "Saskaņas" Andrejs Elksniņš norādīja, ka siltumenerģijas tarifs pilsētā pieaudzis tieši pašvaldības bezdarbības dēļ. Viņaprāt, ir apdraudēta arī jaunās katlumājas būvniecības projekta realizācija TEC3 teritorijā un piecu miljonu eiro līdzfinansējuma saņemšana no Kohēzijas fonda. Tā rezultātā "Daugavpils siltumtīkli" faktiski tiekot virzīti uz privatizāciju.

"No 2007. līdz 2014.gadam "Daugavpils siltumtīklos" tika noslēgti seši līgumi ar privātajiem siltumenerģijas piegādātājiem, daudzi no kuriem darbojas elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) koģenerācijas shēmu ietvaros un patlaban piegādā pilsētai vairāk nekā 52%  siltumenerģijas. Jo augstāks ir siltumenerģijas tarifs, jo lielāka ir maksa privātajiem par šo piegādāto siltumu. Valsts kontrole, kura sniedza savu atzinumu vēl 2016.gada decembrī, norādīja, ka ilgtermiņā minēto privāto uzņēmumu esamība, neattīstot savas jaudas, pilsētu novedīs pie milzīgām problēmām ar tarifu, kuras mēs šobrīd arī redzam," uzsvēra Elksniņš.

Savukārt Daugavpils domes priekšsēdētājs Eigims norāda - līgumi ar privātuzņēmumiem parakstīti vēl iepriekšējā domes sasaukuma laikā, kā rezultātā jau patlaban 52% no nepieciešamās siltumenerģijas Daugavpils iepērk no privātajiem. ""Patlaban Daugavpils siltumtīkli" 52% pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas iepērk no privātajiem piegādātājiem un tikai 48% saražo pats. Rodas loģisks jautājums - kurš tad īsti ir privatizējis siltumtīklus?" norāda Eigims.

Iedzīvotāju parāds par siltumu - trīs miljoni eiro

Jaunais Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma vadītājs Viktors Lukjančiks, kas amatā stājies vien šī gada septembra vidū, ir nobažījies par to, ka siltumenerģijas tarifa kāpums varētu izraisīt lietotāju parāda palielināšanos. Jau tagad Daugavpils iedzīvotāju aktuālais parāds par laikā nenomaksātiem rēķiniem par siltumu uz oktobra sākumu bija aptuveni trīs miljoni eiro.

"Siltumenerģijas tarifa kāpums ir ļoti bīstama lieta uzņēmuma darbības stabilitātei, jo, pieaugot maksai par siltumenerģiju, palielināsies arī parāds. Tas gulsies uz uzņēmuma pleciem. Pagaidām situācija ar maksātspēju uzņēmumā ir stabila. Ceram, ka tas tā būs arī turpmāk. Patlaban uzņēmums aktīvi strādā pie tarifa samazināšanas," norādīja Lukjančiks.

Runājot par dabasgāzes iepirkuma līgumu, Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma vadītājs atklāja, ka tas ar "Latvijas gāzi" noslēgts pagājušā gada vidū un iepērkamās gāzes cena ir atkarīga no "gaspool" biržas indeksa.

"Pirms iepriekšējās apkures sezonas uzņēmuma vadība panāca vienošanos ar "Latvijas gāzi" (LG) par stabilu iepirkuma cenu. Pagarinot līgumu līdz šī gada beigām, šī vienošanās netika saglabāta un dabasgāze atkal tika iepirkta pēc biržas cenas. Tā kā dabasgāzes cena biržā auga, "Daugavpils siltumtīkliem" par to katru mēnesi bija jāmaksā arvien dārgāk, kas arī ir ietekmējis siltumenerģijas tarifu," skaidroja Lukjančiks.

Kādēļ dabasgāzes iepirkuma līgums savulaik ticis noslēgts tieši uz šādiem nosacījumiem, siltumapgādes uzņēmuma vadītājs nemācēja pateikt.

Iepriekšējais “Daugavpils siltumtīklu” vadītājs  Andrejs Kuzņecovs, kurš šajā amatā nostrādājis piecus gadus, no amata atsaukts jūnija beigās. Kadru maiņas iemeslu pats Kuzņecovs skaidroja ar „izdomātu problēmu” saistībā ar jaunas katlumājas celtniecības ieceri.

Tikmēr kompānijas "LatNefteGaz" - privāta siltumenerģijas piegādātāja, kas saražo aptuveni 7% no visas Daugavpils pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas un pārdod to Daugavpils siltumapgādes uzņēmumam, - pārstāvis Vladimirs Ribņikovs norāda, ka privātie nav vainīgi pie tā, ka "Daugavpils siltumtīkli" nav uzminējuši tirgus konjunktūru un noslēguši gāzes iepirkuma līgumu uz neizdevīgiem nosacījumiem.

"Patiesībā situācija ir ļoti vienkārša. Kompānija, ar kuru man ir sakars, pārdod "Daugavpils siltumtīkliem" siltumenerģiju par 22% lētāk par tās ražošanas izmaksām "Daugavpils siltumtīklos". Pārdot uzņēmumam siltumenerģiju vēl lētāk mēs nevaram pat pēc likuma, lai nebojātu konkurenci," uzsvēra Ribņikovs.

Ja "Daugavpils siltumtīkli" neiepirktu siltumenerģiju no privātā ražotāja, tad siltumcentrālē, kurā tas strādā, siltumenerģija tarifs sadārdzinātos par 7%. Līdzīga situācija, pēc Ribņikova domām, ir arī citās centrālēs, kur darbojas privātie piegādātāji, atšķirties var tikai atlaižu lielums.

"Mēs arī siltumenerģiju neņemam no gaisa, mums šim nolūkam arī ir jāpērk gāze, kas ir visai dārga. Mūsu pārdodamās siltumenerģijas cena ir piesaistīta "Daugavpils siltumtīklu" siltumenerģijas ražošanas tarifam," norādīja Ribņikovs.

Kad privātajiem siltumenerģijas ražotājiem beigsies līgumi, saskaņā ar kuriem viņu saražotā elektroenerģija tiek iepirkta par paaugstinātu cenu, daudzi no viņiem izbeigs salīdzinoši lētākas siltumenerģijas piegādi siltumapgādes uzņēmumiem un apkures tarifs var pieaugt, savukārt skaidroja “Daugavpils siltumtīklu” vadītājs Lukjančiks.

"Oktobra sākumā, saņemot informāciju no "Latvijas gāzes" par to, ka dabasgāzes cena ir strauji pieaugusi, man kā valdes loceklim bija jārīkojas, jāapzinās visi faktori, no kuriem siltumenerģijas tarifs ir atkarīgs, vairākkārt notika pārrunas ar LG un izdevās panākt vienošanos  - nofiksēt dabasgāzes cenu ar ievērojamu atlaidi, līdz ar to tarifu ar 1.novembri varēs samazināt," informēja Lukjančiks.

Jaunas ar šķeldu kurināmas katlumājas uzbūvēšana TEC3 teritorijā "Daugavpils siltumtīkliem" ļautu samazināt atkarību no privātajiem piegādātājiem un pozitīvi ietekmētu siltumenerģijas tarifu.

"Es neredzu, ka tur būtu īpaša bremzēšana, vienkārši ir ievilcies iepirkums. Iepirkumā piedalās gan kompānijas no ārzemēm, gan vietējās kompānijas, līdz ar to ir nepieciešams salīdzinoši lielāks izvērtēšanas laiks, jo ir jāpieprasa dokumenti no ārzemēm, jāsaņem atbildes, jāiztulko, jāizvērtē, tāpēc varbūt šķiet, ka tas norit lēni," skaidroja Lukjančiks.

Saskaņā ar noslēgto līgumu ar CFLA, kas piešķir ES naudu un kontrolē tās izlietojumu, projekta realizācijas termiņš ir 2020.gada  maijs vai jūnijs. Patlaban uzņēmums ir iesniedzis šai finanšu struktūrai vēstuli par šī līguma termiņa pagarinājumu, lai šis finansējums netiktu pazaudēts un cer uz pozitīvu atbildi.

Nepieciešams izvērtējums "Daugavpils siltumtīklu" darbības plānošanai

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektors Jānis Miķelsons nesaskata pārkāpumus tajā, ka "Daugavpils siltumtīkli" ir noslēgusi kurināmā - dabasgāzes iepirkuma līgumu pēc mainīgās cenas.

"Daugavpilī piemērojamais siltumenerģijas tarifs ir noteikts atkarībā no kurināmā cenu izmaiņām. Līdz ar to kopš iepriekšējās apkure sezonas sākuma vienīgā lieta, kas ir mainījusies, ir gāzes cena. Tas, kādēļ izmaiņas Daugavpilī atšķiras no citām pilsētām, ir saistīts ar to, kāda veida dabasgāzes piegādes līgumu katrs komersants ir noslēdzis. Daugavpils izvēlējusies mainīgo cenu, kas katru mēnesi tiek pārskatīta atkarībā no gāzes cenas biržā. Droši vien tajā brīdī, kad šāds līgums tika slēgts, tas bija izdevīgākais piedāvājums, bet gada laikā Vācijas ''gaspool'' biržā gāzes cena ir pieaugusi par vairāk nekā 50%. Šāds piegādes līgums, kas ir piesaistīts biržas cenai, patlaban rada gāzes cenu pieaugumu komersantam. Citi komersanti, iespējams, saņem gāzi pēc fiksētas cenas, kas bija salīdzinoši dārgāka pirms gada, bet bijusi stabila un tagad izrādījusies izdevīgāka," skaidroja Miķelsons.

Miķelsons noliedza, ka šāda gāzes piegādes līguma noslēgšanas rezultātā kaut kas varētu būt ticis pārkāpts: "Komersants gāzes iepirkumā ir izvēlējies piesaisti biržas cenai, un cenas attīstība biržā patlaban ir radījusi komersantam neizdevīgu situāciju. Ja uz jaunā gada sākumu cena biržā samazināsies, situācija atkal uzlabosies. Parasti gāzes cenas biržā seko naftas cenām, un pēdējo nedēļu laikā naftas cenas ir samazinājušās. Šīs tendences ir mainīgas visu laiku."

Komentējot straujo apkures tarifa pieaugumu Daugavpilī, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks atzina, ka ir jāvērtē tas, kādā veidā uzņēmums ir plānojis savu darbību: "'Ja attaisnojums tarifa kāpumam ir dabasgāzes cenas pieaugums - tad kādā veidā uzņēmums ir plānojis dabasgāzes iepirkumu un par kādu cenu to iepircis. Tā kā Latvija patlaban ir brīvā tirgū, ir samērā plašas iespējas izvēlēties dabasgāzes tirgotājus, kas piedāvā gan fiksētu cenu, gan mainīgu, gan īstermiņa, gan ilgtermiņa līgumus. Jautājums ir - kādā veidā uzņēmums ir risinājis šo konkrēto situāciju."

Prognozējot dabasgāzes cenu izmaiņas šajā apkures sezonā, valsts sekretāra vietnieks norādīja: "Latvijas situācijā dabasgāzes cenas svārstības ir atkarīgas no tā, par kādu cenu tirgotāji ir iesūknējuši dabasgāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, jo ziemas periodā, kad iesūknēšanas sezona ir beigusies, ir ierobežotas iespējas to iepirkt no ārpuses. Pieņemu, ka tirgotājiem ir skaidrs, par kādu minimālo cenu viņi var pārdot šo produktu. Līdz ar to patlaban ir jautājums, kā siltumapgādes uzņēmumi ir slēguši līgumus ar tirgotājiem, par kādām summām un uz kādiem termiņiem. Tā ir komercinformācija, kuru ir grūti komentēt. Tā kā Latvija šosezon jau ir globālajā tirgū, tas dod zināmu garantiju dabasgāzes cenu stabilitātei arī ziemā."

Situācija siltumapgādes jomā apkures sezonas sākumā Daugavpilī nav vienkārša, taču panāktā vienošanās starp "Daugavpils siltumtīkliem" un "Latvijas gāzi" vieš zināmas cerības, ka siltumtarifa kāpumu pilsētā varētu izdoties apturēt. Tikmēr jebkādi pašvaldības vai tās uzņēmumu pieņemtie lēmumi pa tiešo ietekmē Daugavpils iedzīvotāju rēķinus. Kamēr atbildīgās amatpersonas meklē risinājumus, Latvijas Bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrība ir sākusi parakstu vākšanas kampaņu par tarifu samazināšanu Daugavpilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti