Dienas ziņas

Bauskā nodod ekspluatācijā nepabeigtu ielu

Dienas ziņas

Darbaspēka trūkums kavē ārvalstu investīcijas

Iedzīvotāji – pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcu

Daugavpilieši iebilst pret pilsētā iecerēto atkritumu dedzināšanas rūpnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daugavpils domē lēmums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību pieņemts jau 2017. gadā, sekojot Eiropas Savienības direktīvām par atkritumu pārstrādi. Plānots, ka rūpnīca palīdzētu mazināt dabas resursa nodokļa pieauguma ietekmi uz iedzīvotājiem, kā arī ļautu daļu no sadedzināto atkritumu enerģijas pārstrādāt siltumenerģijā pilsētas siltumtīkliem. Bet tagad daugavpilieši iebilst pret projektu.

Lai gan veselu gadu Daugavpils pilsētas iedzīvotāji šī jautājuma apspriešanā neiesaistījās īpaši aktīvi, Vides pārraudzības valsts birojs nupat saņēmis vairāk nekā 2000 iedzīvotāju parakstus pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību pilsētas Ķīmijas mikrorajonā, kur attālums no plānotās rūpnīcas līdz dzīvojamajām mājām ir 400 metri.

Pilsētas iedzīvotājus māc bažas par to, ka radīsies dabas piesārņojums, smaka un solītie piesārņojumu mazinošie filtri situāciju nemainīs.

"Kur ir garantija, ka mums arī pēc tam palīdzēs? Mums teica, ka arī Eiropas Savienība vairs nepalīdzēs, un tad viss tas tiks pamests tāpat kā Ķīmiķu rajons," teica Daugavpils Ķīmijas mikrorajona iedzīvotāja Raisa. Šī paša mikrorajona iedzīvotāja Tatjana atklāja: "Vai zināt, mēs pēdējā laikā ne īpaši ticam solījumiem, jo ir Eiropas direktīvas, kurām mūsu vadītāji akli seko, un, es domāju, ka šī arī būs tas gadījums."

Lai gan šobrīd vēl nav uzsākta būvprojekta izstrāde un jautājums atrodas sabiedriskās apspriešanas stadijā un vēl nav pabeigta ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūra, jautājums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību pilsētā tiek arī politizēts.

Lēmumu par projekta virzību un provizorisko objekta atrašanās vietu 2017. gadā pieņēmis toreizējais pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, kurš šobrīd kopā ar pārstāvēto "Latgales partiju" uzskatāmi cīnās pret objekta izbūvi dzīvojamajā zonā, kamēr pilsētas vadība ir neizpratnē par pēkšņo iedzīvotāju negatīvo nostāju.

"Mēs no savas puses virzīsim pilsētas būvniecības komisijā šī jautājuma izskatīšanu. Virzīsim priekšlikumu šai vietai ietekmes uz vidi novērtējumā dot negatīvu atzinumu no pašvaldības. Tas nenozīmē šo projektu apstādināt, bet vienkārši jāmeklē jauna vieta," klāstīja Lāčplēsis.

"Uz doto brīdi tiks pabeigta ietekmes uz vidi novērtējuma publiskā apspriešana. Būs galīgie rezultāti, ziņojums un viss. Kad notika pirmais solis ietekmes uz vidi novērtējums un tie jautājumi tika izskatīti arī pilsētas saimniecības komitejā, nekādu jautājumu nebija," teica Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Igors Prelatovs.

Vides pārraudzības valsts biroja vadītājs intervijā atzina:

iedzīvotāju bažām nav liela pamata, ja tiks ievērotas atbilstošās tehnoloģiskās prasības, jo šāda atkritumu dedzināšanas prakse pilsētu centros ir ierasta parādība visā pasaulē.

"Nu, tas, ko es varu teikt no pasaules pieredzes, ir situācijas, kad arī pilsētas centros, piemēram Vīnē, arī atrodas atkritumu dedzinātājs, un faktiski jau visu nosaka tehnoloģija un darba kultūra," atzīmēja Vides pārraudzības valsts biroja direktors Arnolds Lukšēvics.

Kā vienu no iespējamajiem situācijas risināšanas variantiem Daugavpils domes deputāti minēja iespēju novirzīt atkritumu dedzināšanas rūpnīcas izbūvi uz sadzīves atkritumu poligonu "Cinīši" Daugavpils novada Demenes pagastā, taču šādā gadījumā nebūtu iespējams izmantot dedzināšanas laikā radušos siltumenerģiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti