Dienas ziņas

Alūksnē jaunietis izveido veloparku

Dienas ziņas

Valmieras vecpilsētā uzstāda Hanzas namiņus

Daugavpils novadā attīstās tiešā tirdzniecība

Daugavpilī zemniekiem un mājražotājiem attīsta tiešās tirdzniecības iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau trešo gadu Daugavpils un Ilūkstes novada zemnieki brauc uz Daugavpili, kur no agra pavasara līdz vēlam rudenim speciāli tam paredzētā vietā var realizēt savu produkciju. Tas ir liels atbalsts mazo saimniecību īpašniekiem, kas nespēj iekļauties lielajos tirdzniecības tīklos. 

Tirgošanās notiek vakarā un dod iespēju vietējās izcelsmes augļus un dārzeņus, kā arī citu pašu ražoto produkciju piedāvāt lielākam skaitam iedzīvotāju.  

Stāvvietā pašā Daugavpils pilsētas centrā savu produkciju var piedāvāt vairāki Daugavpils un Ilūkstes novadu zemnieki un mājražotāji. Augļu un dārzeņu raža šogad liela, vakara tirgus ir atbalsts tās realizācijā.

Tiešā tirdzniecība palīdz pašu audzēto un ražoto produkciju pie pircējam nogādāt bez starpniekiem, kā arī veicina zemnieku sadarbību.

“Sevišķi jaunie zemnieki sāk kooperēties. Kooperējas, lai realizētu produktus, jo Rīgā tas viņiem samazina izmaksas un arī veicina konkurētspēju,” stāsta Daugavpils novada Attīstības nodaļas projektu koordinators Jāzeps Krukovskis.

“Atbalsts ļoti labs, īpaši tagad, rudens darbi kad nāk, visa naudiņa ir vajadzīga.  Te atbrauc uz četrām stundām un praktiski tev ir brīva diena. Tev nav jāstāv tirgū visu dienu. Un arī savi klienti parādījušies, kas uzticas,” atklāj piemājas saimniecības īpašnieks no Ilūkstes novada Edgars Samovičs.

Zemnieki un mājražotāji pielāgojas pircēju iepirkšanās paradumiem un tirgošanos organizē vakara stundās. Pircēji to novērtē un atzīst, ka pat mainījuši uztura ieradumus un lielāku vērību tagad pievērš veselīgam dzīvesveidam.

Daugavpiliete Janīna tirgū iegādājas tomātus un sīpolus un pauž prieku par vietējo mājražotāju tirdziņu:  “Ļoti labi, prieks tiešām!”

“Tas ir ļoti vērtīgi! Aizņemtam cilvēkam, kurš dienas laikā atrodas tālu no tirgus un nav iespējas tikt tirgū, ļoti svētīgi, ka tāda vieta ir, kur var iepirkties,” piebilst daugavpiliete Danuta.

Daudziem Daugavpils novada zemniekiem pieder mazas saimniecības un ražošanas apjomi nav lieli. Tāpēc bieži vien programmas “Skolas auglis” vai citos iepirkumu konkursos saņemts atteikums, nemaz nerunājot par konkurēšanu ar lielajiem uzņēmējiem plašākos tirdzniecības tīklos.

“Arī tirgus kā tāds jau ir sadalīts. Tur ir lielie spēlētāji, kuri nopirkuši labākās tirdzniecības vietas. Jaunajiem zemniekiem ir ļoti grūti iekļauties un atrast savu nišu,” atzīst Daugavpils novada Attīstības nodaļas projektu koordinators Jāzeps Krukovskis.

Trīs gadu laikā Daugavpils novadā mājražotāju skaits pieaudzis no deviņiem līdz sešpadsmit. Pagaidām gan te nav neviena gaļas ražotāja. Tirgus zem klajas debess notiek no agra pavasara līdz vēlam rudenim, bet novada vadība iecerējusi zemniekus atbalstīt arī ziemā un nākotnē Daugavpilī izveidot veikalu tieši mājražotāju produkcijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti