Dienas ziņas

Eiropa cīnās ar koronavīrusu

Dienas ziņas

Burtniekos neievēro pašizolēšanās noteikumus

Daugavpils uzņēmēji ārkārtējās situācijas laikā

Daugavpilī uzņēmēji cenšas ārkārtējo situāciju pārdzīvot saviem spēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arī vairākiem Daugavpils uzņēmējiem šajā saspringtajā laikā daļēji vai pilnībā nākas pārtraukt savu darbību. Cieš gan uzņēmumi, gan darbinieki, gan arī saistītās jomas – piegādātāji, reklāmas aģentūras, kuru pakalpojumi uzņēmumiem ārkārtējās situācijas laikā nav nepieciešami. 

Kamēr Daugavpils domes ārkārtas sēdē izskatīts jautājums par to, kā kompensēt karantīnā pavadīto laiku pašvaldības iestāžu darbiniekiem, tikmēr privātie uzņēmumi cenšas ārkārtējo situāciju pārdzīvot saviem spēkiem. 

Tā kā pašlaik atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, Daugavpils uzņēmums “Megabus LV” cieš finansiālus zaudējumus, jo pilnībā pārtraucis darbību. Uzņēmums dibināts pirms 10 gadiem un nodarbojas ar pasažieru pārvadājumiem no un uz lidostām, iepriekš tas nodarbināja 15 cilvēkus. 

“Mūsu darbība ir pilnībā saistīta ar lidostām, - Rīga, Kauņa un Viļņa. Tas, kas tagad notiek valstī, mums tas nozīme pilnīgu darbu pārtraukšanu, jau šodien runājām ar maniem kolēģiem par to, ka sāksim laist atvaļinājumos. Pirmo mēnesi, protams, atvaļinājumu apmaksāsim, kas būs tālāk, nezinu. Ļoti šaubos, ka karantīna beigsies 14. aprīlī,” stāstīja “Megabus LV” vadītājs Aleksandrs Samoilovs.

Uzņēmuma vadītājs piebilda, iespējams, šim grūtajam laikam vieglāk tikt pāri palīdzēs tas, ka uzņēmumam nav kredītsaistību.  

Cita uzņēmuma “Mācību centrs plus”, kas nodarbojās ar pieaugušo un bērnu apmācībām, vadītāja stāsta, iespējams, šis laiks dos iespēju attīstīt pasniedzēju un klientu prasmes strādāt attālināti, tiešsaistes režīmā. Uzņēmuma mācību programmu sarakstā ir grāmatvedība, valodu kursi, komerczinības, projektu vadīšana un daudzas citas jomas, kuras var mēģināt īstenot, arī strādājot attālināti.

“Dabīgi, ka tad, kad mēs uzzinājām, ka jāpārtrauc apmācības, mēs to izrunājām ar visām grupām, paskaidrojām, ka apmācības uz kādu laiku tiks pārtrauktas, bet mēs mēģināsim pielikt visus spēkus, lai uzsāktu tās jaunā formā. Mums tas jau ir izdevies. Vakar mums bija pirmās apmācības tiešsaistē, viss ļoti labi sanāca, grupas ir gandarītas, nav pazaudēta informācija. Pasniedzēji ir priecīgi. Protams, ir nedaudz bail, kas būs tālāk. Mēs mēģinām un vienmēr esam mēģinājuši izpildīt visas prasības, bet skatāmies, kas notiek tagad, mūs interesē, kāda būs mūsu nākotne,” stāstīja “Mācību centrs plus” vadītāja Jeļena Ļipovska. 

Lielākā daļa no mācību centra pasniedzējiem pašlaik ir bezalgas atvaļinājumā, bet katru dienu tiek pievienotas jaunas tiešsaistes apmācību virtuālās stundas, lai pasniedzēji varētu atgriezties darbā. Tāpat arī klienti izmanto šo laiku, nevis atpūšoties mājās, bet gan mācoties attālināti. 

Lai palīdzētu uzņēmumiem un iedzīvotājiem šajā situācijā, Daugavpils pilsētas vadība izskata iespēju ieviest atliktos maksājumus, kā arī piebilst, ka netikšot piemēroti soda procenti par kavētiem klientu maksājumiem Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumam.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam koronavīrusam Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti