Daugavpilī strādāt vasarā grib vairāk skolēnu nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpilī šovasar plānots nodarbināt gandrīz 2000 jauniešu vecumā no 15 līdz 19 gadiem, kā arī vairāk nekā 400 jauniešu vecumā no 13 līdz 14 gadiem. Pilsētā jaunieši pārsvarā strādās pašvaldības uzņēmumos - labiekārtošanas jomā. Savukārt Daugavpils novadā notiek jauniešu reģistrācija vasaras darbiem gan zemnieku saimniecībās, gan viesu mājās un veikalos. Gan pašvaldību darbinieki, gan potenciālie darba devēji cer, ka maijā daudzi ierobežojumi tiks atcelti vai mazināti un skolēni vasarā varēs strādāt.

Daugavpilī šogad strādāt vasarā grib vairāk skolēnu nekā pērn
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Daugavpils paredz nodarbināt par 200 jauniešiem vairāk nekā pērn. “Ļoti daudz jauniešu pieteicās šajā programmā, tāpēc ar domes lēmumu šogad tika palielināts to skaits. Šogad vasarā būs nodarbināti 1940 jaunieši vecumā no 15 - 19 gadiem un 412 jaunieši vecumā no 12 - 14 gadiem. Viņi visi būs kā amata palīgstrādnieki. Darba devēji būs mūsu pašvaldības iestādes - ''Daugavpils siltumtīkli'', ''Labiekārtošana-D'', Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums, Izglītības pārvalde, ''Daugavpils satiksme'', Daugavpils Universitāte, arī Daugavpils slimnīca,” pastāstīja Jaunatnes nodaļas pārstāve Olga Jefremova.

Tāpat zināms arī, cik šajā laikā jaunieši nopelnīs.

“Viņi saņem minimālo algu par nostrādātām stundām. Pilngadīgie strādā 8 stundas dienā, nepilngadīgie - 7, un 13 - 14-gadīgie – 4 stundas dienā,” norādīja Jefremova.

Arī Daugavpils novadā turpinās jauniešu vasaras nodarbinātības programma. Līdzīgi kā iepriekš programmā drīkst piedalīties Daugavpils novadā deklarētie skolēni vecumā no 14 līdz 19 gadiem. Daugavpils novada pašvaldība nodrošina dotāciju darba devējam valstī noteiktās minimālās stundas likmes apmērā skolēna darba algai - ne vairāk kā 4 stundas dienā un ne ilgāk kā 10 darba dienas, ja skolēnam ir 14 – 15 gadi, vai 20 darba dienas, ja skolēnam ir 16 – 19 gadi. Šajā situācijā ir būtiski programmu turpināt, uzskata Daugavpils novada priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aivars Raščevskis.

“Tagad tā situācija ir sarežģīta, kad daudzas ģimenes paliek bez darba. Tāpēc tas ir viens no veidiem un instrumentiem, kā palīdzēt un papildināt lauku ģimenes budžetu. Viņi strādās lielākoties zemnieku saimniecībās,” norādīja Raščevskis.

Daugavpils novada zemnieku saimniecība „Ziediņi” ir viena no pieredzes bagātākajām saimniecībām vasaras darbu organizēšanā skolēniem, kur arī šogad plānots piedāvāt darbu astoņiem novada jauniešiem.

“Darba lauksaimniecībā vienmēr ir ļoti daudz. Pa šī 20 dienām viņi var nopelnīt ap 200 eiro par četrām stundām dienā. Laukos strādājošo praktiski nav, lauksaimnieki noveco, līdz ar to šī vasaras nodarbinātības programma ir ideāls variants. Katru gadu esmu pieteikusi līdz 10 skolniekiem. Ar katru gadu nāk skolnieki, kuri ieinteresēti nopelnīt naudu,” pastāstīja saimniece Janīna Kursīte.

Darbs ar skolēniem uzņēmējiem uzliek papildu atbildību, taču, kā uzsver “Ziediņu” saimniecībā, ieguvums to atsver, un arī darba drošība tiek ievērota.

“Šeit var ievērot distanci, katram savs darba lauks. Es katru rītu dodu viņiem savu darba uzdevumu, viņiem ir sava norma, un viss ir labi noorganizēts,” norādīja saimniece.

Šogad Daugavpils novadā vasaras nodarbinātības programmā jauniešiem ir iespēja strādāt gan dārzkopības nozarē, gan lauku veikalos, gan tūrisma jomā - kā istabenēm vai administratoriem. Procesa darbību gan pandēmijas laikā attiecībā uz kādiem ierobežojumiem vai izmaiņām  noteiks valdības lēmumi.

KONTEKSTS:

Valdība ceturtdienas vakarā nolēma, ka ārkārtējā situācija tiks pagarināta līdz 9. jūnijam un pulcēties drīkstēs grupā līdz 25 cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti