Daugavpilī samazinājies nekustamo īpašumu skaits, kuros nav deklarēti iedzīvotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš gada sākuma, kad ievērojami pieauga nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme īpašumiem, kuros nav deklarēti iedzīvotāji, Daugavpilī būtiski samazinājies dzīvokļu un privātmāju skaits, kuros nav deklarēts neviens iedzīvotājs.

Daugavpilī samazinājies nekustamo īpašumu skaits, kuros nav deklarēti iedzīvotāji
00:00 / 04:37
Lejuplādēt

Ja šī gada sākumā nekustamajā īpašumā nebija deklarēts neviens cilvēks, tad tam tika piemērota nodokļa likme 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības. Līdz 1,5% nodoklis pieaudzis arī objektiem, kuriem beigusies būvatļauja. Savukārt paaugstinātais nodoklis 3% apmērā tagad jāmaksā arī par nesakoptiem zemesgabaliem, ne vien par sagruvušām, vidi degradējošām būvēm. 

Nodokļu paaugstināšanas nekustamajiem īpašumiem, kur neviens nav deklarējis, galvenais mērķis bijis panākt, lai cilvēki, kas patlaban ir deklarējušies citās pašvaldībās un kam pieder īpašums Daugavpilī, deklarētos pilsētā un iedzīvotāju ienākuma nodoklis ienāktu Daugavpils pilsētas budžetā, skaidroja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Igors Prelatovs.

"Es uzskatu, ka jāpagaida kāds laiks, lai pieaugumu varētu redzēt precīzi. Domāju, ka precīzi dati sakarā ar izmaiņām saistošajos noteikumos varētu kļūt zināmi gada beigās," viņš norādīja.

Runāt par to, vai ieviestās izmaiņas sevi ir attaisnojušas, pēc Prelatova domām, esot pāragri, jo kopš gada sākuma ir pagājuši tikai pieci mēneši. Savukārt ar NĪN likmju pieaugumu saistīto sūdzību skaits no iedzīvotāju puses pieaudzis neesot.

"Iedzīvotāji, kuriem bija jautājumi, kāpēc viņi saņēmuši tik lielus rēķinus, ir sniegtas atbildes. Tas viņiem bijis "pirmais zvaniņš", lai sakārtotu dokumentāciju vai nodotu ekspluatācijā savus īpašumus," norādīja Prelatovs.

Daugavpils domes Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas nodaļas vadītāja Tatjana Zinkeviča atzīst, ka izmaiņu pašvaldības saistošajos noteikumos mērķis ir bijis arī sekmēt pilsētvides sakārtošanu.

"Saistošie noteikumi paplašināja objektu kategorijas, kurām tiek piemērotas paaugstinātas NĪN likmes. Paaugstināta 3% likme piemērota arī zemes vienībai vai zemes vienības daļai, kas netiek uzturētas atbilstoši normatīvos aktos noteiktai kārtībai," skaidroja Zinkeviča.

Paaugstinātas NĪN nodokļu likmes jau gada pirmajos mēnešos nedaudz palielinājušas pašvaldības budžeta ieņēmumus.

"Par dzīvošanai paredzētajiem nekustamajiem īpašumiem, NĪN nodokļa pieaugums šogad ir ap 100 000 eiro," piebilda Zinkeviča.

NĪN likmju izmaiņas Daugavpilī būtiski samazinājušas īpašumu skaitu, kuros nav deklarēti iedzīvotāji.

"Uz saistošo noteikumu pieņemšanas brīdi Daugavpilī bija vairāk nekā 4500 dzīvokļu un aptuveni 2500 dzīvojamo māju, kurās nebija neviens deklarēts. Uz šo brīdi šādu nekustamo īpašumu skaits ir samazinājies līdz 3500 dzīvokļiem un 970 dzīvojamajām mājām," norādīja domes pārstāve.

Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa norādīja, ka cilvēki aktīvāk sākuši sakārtot savus īpašumus: "Varbūt arī tādēļ, ka departamentā ir parādījusies jauna štata vienība – nesakārtoto būvju būvinženieris, kas seko šim procesam. Pa šo pusgadu ir zināmi panākumi, ir izdevies sakārtot ļauti daudzus privātīpašumus."

Lai īpašumam netiktu piemērots paaugstināts nodoklis, cilvēki aktīvāk sākuši nodot ekspluatācijā jaunbūves, kā arī pagarināt būvatļaujas.

"Ir palielinājies būvniecības lietu apjoms. Cilvēki nāk uz būvvaldi un kārto iepriekš nesakārtotas lietas un cenšas nodot ekspluatācijā ēkas, kuras nav nodotas gadiem. Ar šiem grozījumiem saistošajos noteikumos ir panākts, ka cilvēki nāk un tomēr līdz galam saved kārtībā visus dokumentus," uzsvēra Pupiņa.

Daugavpils pašvaldība šogad nodokļos par īpašumu plāno iekasēt teju trīs miljonus eiro. Izpilde līdz martam šajā ieņēmumu sadaļā bijusi vairāk nekā 57%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti