Daugavpilī plāno būvēt sašķidrinātās naftas gāzes noliktavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uzņēmēji Daugavpilī gāzes  uzglabāšanai plāno uzbūvēt piecas  pazemes tvertnes, katru  ar tilpumu 100 kubikmetri. Gāzi plānots ievest no Krievijas un Baltkrievijas, un vairums no tās nonāks eksportā. Pašlaik gan notiek ietekmes uz vidi novērtēšana, un līdz 17.oktobrim iedzīvotājiem ir iespēja izteikt savu viedokli pret šāda objekta izveidi pilsētā. Lielākās bažas iedzīvotājiem ir par avārijas riskiem, pozitīvi daugavpilieši vērtē pilsētas uzņēmēju vēlmi attīstīties.

Kompānija „Omega Holding” Daugavpilī iecerējusi attīstīt sašķidrinātās naftas gāzes biznesu. Patlaban 95% no uzņēmuma darbības saistīta ar dīzeļdegvielas tirdzniecību, bet tam ir vēlme dažādot piedāvājumu. Gāzes paredzēta gan patērētājiem, kas to izmanto, piemēram,  mājokļu apkurei, gan autotransportam kā degviela.

“Analizējot Latvijas tirgus situāciju, redzam, ka naftas gāze ir populāra, un domājam, ka arī nākotnē tā būs populāra. Tāpēc arī nākotnē gribam diferencēt savu produkciju. Gribam uzbūvēt nelielu staciju sašķidrinātai naftas gāzei. Tie būs pieci rezervuāri, katrs pa 100 kubikmetriem. Princips ir ļoti vienkāršs: pa dzelzceļu nāks sašķidrinātā naftas gāze, pēc tam mēs to pārkrausim īslaicīgai glabāšanai rezervuāros un pēc ar transportu tiks izvests no bāzes teritorijas gan Latvijā, gan uz ārzemēm – Lietuvu un Poliju. Gāze, visticamāk, nāks gan no Krievijas, gan Baltkrievijas. Tas būs propāns, gan propānbutāns,” stāsta „Omega Holding” pārstāvis Igors Jemeļjanovs.

Sašķidrinātas naftas gāzes stacija, spriežot pēc Latvijas pieredzes ar līdzīgām bāzēm, nebūs liela, uzsver Jemeļjanovs. Ja rēķina mašīnās, ar kurām tā tiks izvesta no rezervuāriem, tad tās varētu būt dažas mašīnas dienā. “Gadā apjoms būs apmēram 30 tūkstoši kubikmetru,” stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Būves piekritēji saka, ka tā ir arī  attīstība, kas nesīs pienesumu pilsētai. „Parādīsies jaunas darba vietas pilsētā, jo bezdarbnieku mums pietiek. Turklāt, pēc daudziem gadiem vismaz kaut kāda būvniecība Daugavpilī notiks, tāpēc es par,” saka kāds iedzīvotājs. „Gāzes nozarei ir perspektīva, un mūsdienu tehnoloģijas to ļauj droši izmantot. Tas nozīmē, ka uzņēmums attīstīsies, bet tas dos nodokļu pienesumu pilsētai un valstij. Tas ir ļoti svarīgi, redzot kā izbrauc jaunieši no valsts un kā valsts kopumā noveco,” spriež vēl kāds iedzīvotājs.

Savukārt citi daugavpilieši vaicā, vai šāda stacija nenozīmēs dzīvošanu kā uz pulvera mucas. Iecerētā sašķidrinātās gāzes stacija gan netaps apdzīvotā vietā, bet gan naftas bāzes teritorijā, kura pastāv jau kopš 1961.gada. Tas varētu būt arguments šāda bāzes izbūvei, uzsver „Omega Holding” pārstāvis Igors Jemeļjanovs.

Potenciālās Daugavpils sašķidrinātās naftas gāzes stacijas  būves ietekmes uz vidi novērtējumu izstrādās SIA „Vidrūpe” vadītājs Uldis Kalnietis. Līdz 17.oktobrim iedzīvotājiem ir iespēja izteikt savu viedokli, kas tiks iekļauts novērtējuma izstrādē. Ja šķēršļu nebūs, stacijas būvniecība varētu sākties jau nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti