Ārpus Rīgas

Par 19 miljoniem eiro atjaunots un modernizēts Liepājas Valsts tehnikums

Ārpus Rīgas

Pēc restaurācijas svinīgi atklās Kuldīgas Veco rātsnamu

Daugavpilī plāno atvērt koksnes granulu ražotni

Daugavpilī plāno atvērt koksnes granulu ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Biznesa idejas iniciatori, Beļģu uzņēmēji sola, ka tā būs viena no labākajām un modernākajām granulu ražotnēm valstī, investīcijas mērāmas padsmit miljonos, darba vietas pāri par pussimta. Ietekme uz vidi plānotajai ražotnei novērtēta, bet iedzīvotāju viedokļi dalās starp jaunām darba vietām un vidi, kas var tik sabojāta.

Dunduru iela Daugavpils Čerepovas mikrorajonā izvēlēta kā vieta topošai koksnes granulu ražotnei. 14 hektāru platība, ko sola apsaimniekot Beļģijas uzņēmums “Baltic Pellets Energy” reģistrēta 2014.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 354,6 tūkstoši eiro, liecina datubāzes “Lursoft” informācija. 

Uzņēmuma īpašnieki ir Cvetkovs (0,42%) un Beļģijas pilsonis Rafaels Adlers (Raphael Adler) (99,58%), kas sola izbūvēt modernāko koksnes granulu ražotni Eiropā, saka uzņēmuma pārstāvis Aleksandrs Svetkovs: „Mūsu ideja nav nejauša, Daugavpils ir Latvijas rūpnieciskais centrs, kas ģeogrāfiski labi izvietojies valstī.

Un te ir daudz materiāla, ko izmantot mūsu ražotnē, tas kas paliek pēc mežizstrādes. Mēs plānojam uzbūvēt pilnīgi jaunu ražotni, kas būs modernākā Eiropā. Un investori gatavi ieguldīt lielus līdzekļus, lai šo mērķi sasniegtu. Tie būs desmiti miljoni eiro. Bet ražotne gadā saražos ap 195 tūkstošiem tonnas granulu un nodrošinās darbu vismaz 85 cilvēkiem.”

Pašvaldībā ideju par jauno ražotni vērtē atzinīgi, gatavi atbalstīt arī finansiāli, kā degradēto zonu, kur varētu sākties darbība, saka domes priekšsēdētaja vietnieks Pēteris Dzalbe.

Vides novērtējums šobrīd plānotajai granulu ražotnei Daugavpilī izvērtēts, viss būs normas robežās, saka novērtētāju - Vides konsultāciju biroja pārstāve Sandra Broka.

Darba vietas vai vide un ekoloģija, tā šobrīd ir galvenā tēma, ko apspriež Daugavpils iedzīvotāji, tāpēc viedokļi dalās. „Ja šādu rūpnīcu būvēs, es būšu spiests pārdot savu dzīvokli, jo ražotne ar smakām un putekļiem būs man blakām. Bet solītās darba vietas - 50 strādnieki nav simti ne tūkstoši, niecība pret vides bojājumu,” bilst kāds daugavpilietis.

Mūsu koksnes izvešana ir arguments pret šādu ražotni, pozitīvais - pārpalikumu no mežistrādes lietderīga izmantošana - granulu ražošanā un darba vietas. Vides novērtējums veikts, šobrīd Daugavpilī par granulu ražotni notiek iedzīvotāju apspriede.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti