Daugavpilī pieaug grantu apmērs jaunajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība ar 1. martu ir izsludinājusi grantu programmas "Impulss" konkursu. Tā mērķis ir atbalstīt jaunos uzņēmējus, palīdzot tiem īstenot pilsētā interesantas biznesa idejas un radīt jaunas darbavietas. Pērn pretendenti varēja saņemt domes atbalstu no 5 līdz 10 tūkstošu eiro apmērā, bet šogad biznesa idejas realizācijai varēs pieteikt summu līdz 15 tūkstošiem eiro.

ĪSUMĀ:

  • Daugavpilī grantu programmas "Impulss" konkurss aizsācies 2014. gadā; atbalstam gadā paredzēja 50 tūkstošus eiro.
  • Pirmajā gadā atbalstu saņēma septiņi jaunie komersanti, maksimālā granta summa bija 7000 eiro apmērā.
  • Minimālais granta apmērs ir 5000 eiro, bet maksimālais šogad palielināts līdz 15 000 eiro.
  • Konkursā piedalās jaunie uzņēmēji, kas plāno radīt jaunus pakalpojumus un darbavietas pilsētā.
  • Viens no pirmajiem grantu saņēma šūšanas uzņēmums "Elitera"; paplašināja ražotni, palielinājās apgrozījums.
  • Līdz šim Daugavpilī atbalstu saņēmuši vairāk nekā 85 biznesa projekti un kopējais pašvaldības granta apjoms – ap 450 tūkstoš  eiro.
  • Daugavpilī grants paredzēts līdz 75% no atbalstāmajām izmaksām.
  • Pieteikšanās grantu konkursam "Impulss" notiek līdz 8. maijam; rezultāti būs zināmi līdz 12. jūnijam.

Daugavpilī pieaug grantu apmērs jaunajiem uzņēmumiem
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Grantu programmas "Impulss" konkursa pirmsākumi Daugavpilī rodami 2014. gadā, kad pašvaldība pirmo reizi nolēma finansiāli stimulēt jaunos pilsētas uzņēmumus, tam gadā paredzot 50 000 eiro.

"Galvenā ideja bija atbalstīt jauno uzņēmējus, kas vēlas uzsākt uzņēmējdarbību tieši mūsu pilsētā, radīt jaunas darbavietas," par konkursu stāstīja Daugavpils domes Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa:

"Tas arī bija stimuls ar šādu pašvaldības atbalstu. Tas nav liels, bet tomēr tas ir sākumam.

Koncentrējamies uz veiksmes stāstiem, kas ir ienesuši gan jaunus pakalpojumus mūsu pilsētā, gan arī attīstījušies tālāk jau aiz Latvijas robežām."

Pirmajā gadā atbalstu saņēma septiņi jaunie komersanti, tad maksimālā granta summa bija 7000 eiro apmērā. To vidū šūšanas uzņēmums "Elitera". Faktiski programma "Impulss" šim uzņēmumam kļuva par atspēriena un izaugsmes punktu.

"Tas tiešām mums bija impulss, diez vai mēs tajā laikā varējām pretendēt uz vārdu rūpniecība, tad tagad es domāju, ka mēs esam vieglās rūpniecības ražošanas uzņēmums," stāstīja uzņēmuma pārstāve Sņežana Artemjeva.

Toreiz grants tam bija kā līdzfinansējums jeb gandrīz puse no summas jaunas izšūšanas mašīnas iegādei un pamats izšūšanas studijas izveidei.

"Mēs tad projekta ietvaros iepirkām lielu rūpnieciskās izšūšanas mašīnu. Pa šiem gadiem esam iepirkuši vēl iekārtas, un tagad mums jau tādas ir trīs. Tā jau ir tāda normāla slodze,

jo viens operators var darboties ar 3–4 mašīnām," pauda Artemjeva.

Kopš granta saņemšanas audzis arī darbinieku skaits uzņēmumā "Elitera", kuram šogad aprit 10 darbības gadi, un pieaudzis arī apgrozījums.

"Kad mēs startējam, mums bija trīs darbinieki, tagad to jau ir deviņi. Mēs pārsniedzam 200 tūkstošu eiro apgrozījumu. Pakalpojums ir pieprasīts. Tad mēs nodarbojāmies tikai ar dvieļiem, tagad mums ir priekšauti, spilveni, halāti, gan arī komercizšuvumi – logotipi uz darba apģērba. Sadarbojamies arī šūšanas fabrikām, kas pieprasa logotipus iestrādāt."

Uzņēmums radis sev nišu pat militārajā jomā un uzsācis arī eksportu.

"Tas ir mūsu Gaisa spēka pasūtījums, tie ir standarti atsevišķiem bataljoniem. Mēs cieši sadarbojamies arī ar Zemessardzi, kuri pie mums pasūta karogus, standartus. Tas ir tāds interesants darbs, jo ir jāpiestrādā pie visiem attēliem. Pārsvarā darbojamies Latvijas tirgū, bet nedaudz realizācijas ir Lietuvā un Igaunijā," stāstīja uzņēmēja.

Deviņu programmas "Impulss" pastāvēšanas gadu laikā Daugavpilī atbalstu granta veidā saņēmusi virkne jauno uzņēmumu, kas attīstījušies visdažādākajās jomās, stāstīja Krīviņa.

"Šajā laikā pilsētā atbalstu saņēmuši vairāk nekā 85 biznesa projekti un kopējais pašvaldības granta apjoms sasniedzis ap 450 tūkstošus eiro. Tas ir pietiekami liels grantu apjoms.

Pilsētā ir atvērusies kaķu kafejnīca, Daugavpilī pirmā vīriešu frizētava. Tas dažādoja mūsu pakalpojumus. Ir jauns uzņēmums, kuru tad vēl dibināja un uzsāka savu biznesu jaunieši skolēni, bet tagad tas ir uzņēmums, kas attīstījies ar apgaismojuma ierīču ražošanu, arī koka rotaļlietu ražošanas uzņēmums, kas savu produktu veiksmīgi eksportē," pauda Krīviņa.

"Katru gadu mēs redzam, ka šis atbalsts ir populārs starp uzņēmējiem un to viņi labprāt izmanto. Tas ir svarīgs ceļš, kuru pašvaldība pie sevis ir definējusi, un domes deputāti ir vienisprātis, ka šī ideja ir jāatbalsta katru gadu un ir jāiet uz priekšu," un arī šis gads nav izņēmums, stāsta konkursa žūrijas pārstāvis, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas vadītājs Igors Aleksejevs (''Latvijas attīstībai''). Minimālais granta apmērs ir 5000 eiro, bet maksimālais šogad kļuvis lielāks.

"Kopējais konkursa finansējuma fonda apjoms ir palicis nemainīgs – 60 000 eiro.

Šogad esam palielinājuši viena granta atbalsta summu līdz 15 000 eiro. Tas bija saistīts ar lielo inflāciju valstī, tāpat palielināsim ar to konkurenci uzņēmēju starpā, vairāk kvalitatīvākus projektus ceram sagaidīt.

Sadalīsim arī prioritārās jomas gan ražošanā, gan jaunu darbavietu radīšanā, gan tūrismā, gaidām arī uzņēmējus ar inovācijām, kuri piedāvā šajā sektorā ko jaunu, ar svaigu redzējumu," pauda Aleksejevs.

Grantu konkursam "Impulss" var pieteikties tikai Daugavpilī reģistrēti uzņēmumi, kas nav vecāki par diviem gadiem. Šoreiz grantu saņēmējiem būs jārēķinās arī ar stingrāku uzraudzību divu gadu garumā, uzsvēra Attīstības departamentā.

"Lai nav situācija, ka uzņēmumi tiek pārdoti, lai stimuls nav tikai grants, bet lai ir šī komercdarbība," norādīja Aleksejevs.

Atbalsta intensitāte, ko granta veidā sniedz Daugavpils pašvaldība, ir līdz 75% no atbalstāmajām izmaksām. Pieteikties grantu konkursam "Impulss" var līdz 8. maijam. Rezultāti kļūs zināmi līdz 12. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti