Daugavpilī neatmet ideju par lidlauka izveidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpils nav atteikusies no idejas veidot industriālo parku bijušās lidostas teritorijā Locikos. Tāpat arī nav atmesta ideja par lidostas izveidi. Šobrīd Daugavpils pašvaldībā izstrādā projekta tehnisko dokumentāciju. Savukārt Augšdaugavas novadā, kura teritorijā atrodas bijušais lidlauks, notiek piebraucamo ceļu izbūves projektēšana.

Daugavpilī neatmet ideju par lidlauka izveidi
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Pirms pusotra gada jaunievēlētā Daugavpils valstspilsētas dome apturēja Daugavpils lidostas projektu, nākot klajā ar ziņu, ka grasās turpat Locikos, bijušās lidostas teritorijā, izbūvēt industriālo parku. Pašvaldībā cer uz Eiropas finansējumu, skaidroja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Kononovs ("Saskaņa").

"Šis projekts, manā ieskatā, ir viens no aktuālākajiem, kas pašvaldībai ir jāveic, un jāpiesakās, kad atvērs šo programmu. Ja nemaldos, paredzēts finansējums 20 miljoni eiro. Visi tehniskie darbi tiek turpināti, lai projektiem būtu augstas gatavības pakāpe," sacīja pašvaldības pārstāvis.

Ideja par lidostas izveidi arī joprojām aktuāla. Šobrīd tiek izstrādāts Daugavpils lidlauka un piegulošās teritorijas attīstības būvprojekts.

Pērnā gada nogalē pašvaldība izsludinājusi konkursu šī būvprojekta ekspertīzei, norādīja Daugavpils Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa.

"Un tad šim būvprojektam, atbilstoši Būvniecības likumam, ir nepieciešams veikt ekspertīzi. Normāla, ierasta procedūra attiecībā uz būvprojekta izstrādi. Mums būvprojekts maijā jānodod ekspertīzei. Mēs laicīgi izsludinām iepirkumu, lai noteiktu pretendentus, būs zināma ekspertīzes summa," klāstīja Krīviņa.

Plānots, ka nepieciešamā projekta dokumentācija un ekspertīze tiks pabeigta šogad.

"Lidosta tādā apmērā, lai to varētu sertificēt. Mums vēl šajā teritorijā plānots industriālais parks. Tur ir pabeigta būvprojektēšana. Un šis skar tieši aviācijas sadaļu, tur ir apjomīgs būvprojekts civilās aviācijas lidlauka izveidošanai," teica Daugavpils Attīstības departamenta vadītāja.

Kur meklēt finansējumu industriālā parka būvniecībai, Daugavpils pašvaldībai ir skaidrs, bet lidlauka izbūvei – pagaidām gan ne.

"Kas attiecas uz industriālo parku, mēs plānojam pieteikties nacionālo industriālo parku programmai, kurā pieteikšanās ir līdz šī gada aprīļa beigām. Tas ir viens avots. Bet lidostai, tur nav tādu finansiālo avotu, nē. Ideālā variantā valsts finansējums. Pašvaldībai tas ir pārāk liels objekts," sacīja Krīviņa.

Bijušā lidlauka teritorija Locikos atrodas Augšdaugavas novadā un ir pilsētas īpašumā. Savukārt piebraucamie ceļi ir novada pašvaldības īpašums. Augšdaugavas novads nodarbojas ar projektēšanas darbiem pievedceļu izbūvei, lai plānotā industriālā parka teritorijai varētu piebraukt gan no Rēzeknes, gan Daugavpils puses, stāstīja novada domes izpilddirektors Pēteris Dzalbe (Daugavpils novada partija).

"Projektējam pārbūvi piebraucamajam ceļam pie lidostas. Tad projektējam paralēlā ceļa, kas ir gar Daugavpils–Rēzeknes šoseju, pārbūvi un otrā galā arī savienojam šo ceļu ar Rēzeknes šoseju, lai izveidotu apvedceļu ap Lociku ciemu, lai transports, kas ies uz industriālo parku, neiebrauktu dzīvojamā zonā un nebojātu to infrastruktūru, kuru šobrīd izmanto iedzīvotāji," stāstīja Dzalbe.

Pēc projektu izstrādes būs skaidrs, cik liels finansējums nepieciešams būvniecībai. Augšdaugavas novada pašvaldība, līdzīgi kā Daugavpils, naudu ceļu izbūvei arī plāno piesaistīt no Eiropas fondiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti