Daugavpilī būtiski samazināsies siltumtarifs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpilī pamazām noslēgumam tuvojas viena no pēdējo gadu dārgākajām apkures sezonām. Šoziem patērētāji par siltumenerģiju ir maksājuši par aptuveni 20% vairāk nekā pērn. Tikko noslēgts jauns līgums ar kurināmā piegādātājiem, kam drīzumā būtu jāļauj siltumenerģijas tarifam Daugavpilī atgriezties iepriekšējā līmenī.

Daugavpilī būtiski samazināsies siltumtarifs
00:00 / 03:08
Lejuplādēt

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” akcionāru sanāksmē pieņemts lēmums slēgt ar AS „Latvijas gāze” jaunu dabasgāzes piegādes līgumu, kas ļaus siltumapgādes uzņēmumam turpmāk iepirkt kurināmo par izdevīgāku cenu un būtiski samazināt apkures tarifu pilsētā, skaidro „Daugavpils siltumtīklu” valdes loceklis Viktors Lukjančiks.

“Jaunais līgums būs ļoti izdevīgs dabasgāzes cenas ziņā. Dabasgāzes cena tirgū ir kritusi salīdzinoši ar pagājušo gadu un šo apkures sezonu. Izmantojot šīs dienas tirgus situāciju, dabasgāzes piegādes līgums noslēgts ne tikai vasaras, bet arī nākamai apkures sezonai,” saka Lukjančiks.

Kopumā cenas kritums apkurei Daugavpilī būs aptuveni 21%, norāda Lukjančiks:

“Vasaras sezonā siltumenerģijas tarifs pazemināsies līdz 44,6 eiro par megavatstundu (eiro/Mwh). Pērn šajā pašā laika periodā vidējais tarifs bija 55,82 eiro/Mwh. Tādējādi jaunais tarifs būs par aptuveni 25% zemāks. Savukārt jaunajā apkures sezonā apkures tarifs tiek prognozēts 48,44 eiro/Mwh. Šī gada apkure sezonas vidējais tarifs ir 58,78 eiro/Mwh."

Ja dabasgāzes tirgus cena pieaugs, cena, par kuru uzņēmums saņems dabasgāzi, nemainīsies.

“Tāpēc šīs vienošanās arī tiek slēgtas, lai būt fiksēta cena vasaras periodam un nākamajai apkures sezonai. Visus riskus par dabasgāzes cenu izmaiņām tirgū tagad uzņemas piegādātājs,” skaidro Lukjančiks.

Panākt būtisku cenas samazinājumu iepērkamajam kurināmajam Daugavpils domes un “Daugavpils siltumtīklu” vadībai izdevies izsludinātā iepirkuma ietvaros un pārrunu rezultātā ar vairākiem dabasgāzes piegādātājiem.

“Faktiski Daugavpils domes un “Daugavpils siltumtīklu” vadība ir spējusi gan izsludinātā iepirkuma ietvaros, gan pārrunu rezultātā ar vairākiem dabasgāzes piegādātājiem vienoties par jaunām un izdevīgām dabasgāzes cenām, kas būs līdzīgas 2017. gada cenām," piebilst Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Siltumenerģijas tarifs 2017. gada septembrī Daugavpilī bija 48,84 eiro/Mwh. Laika posmā līdz 2018. gada novembrim tarifs pieauga līdz 63 eiro/Mwh. Savukārt noslēgtais līgums ar fiksētu dabasgāzes cenu ļaus kompensēt rekordlielo pieaugumu.

“Vasarā Daugavpilī būs otrs zemākais siltumenerģijas tarifs Latvijā, bet ziemā, kad daudzkur ir paredzams tarifu kāpums, Daugavpilī varētu būt viszemākais siltumenerģijas tarifs, neskaitot varbūt dažas mazās pašvaldības. Nākamgad pašvaldība plāno vēl interesantāku un detalizētāku iepirkuma procedūru, lai gūtu ekonomiju ne tikai uz dabas gāzes cenām, bet saņemot lielāku ekonomiju arī uz dabasgāzes sadales un glabāšanas Inčukalnā tarifiem," saka Elksniņš.

Jaunie tarifi būs jāizskata un jāapstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. Pašreizējais līgums ar AS „Latvijas gāze” ir spēkā līdz šī gada aprīļa beigām. Pazeminātais siltumenerģijas tarifs 44,6 eiro par megavatstundu tiks piemērots jau no maija, bet vislabāk tarifu samazinājumu patērētāji sajutīs, sākoties apkures sezonai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti