Pusdiena

Pusdiena 21.09.2018

Pusdiena

Aug interese par mācībām profesionālajās izglītības iestādēs

Daugavpilī sācies Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums

Daugavpilī Austrumbaltijas biznesa forumā pulcējas 300 nozares pārstāvji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums notiek piekto reizi un pulcē aptuveni 300 biznesa nozares pārstāvjus no Latvijas un ārzemēm. Biznesa foruma galvenais mērķis veicināt sadarbību starp Latvijas un ārzemju uzņēmumiem, iepazīstinot dalībniekus ar uzņēmējdarbības iespējām un priekšrocībām Daugavpils pilsētā un reģionā.

Šogad Starptautiskajam Austrumbaltijas biznesa forumam Daugavpilī aprit piektā norises reize. Tā ir pirmā jubileja, tāpēc dalībnieku skaits ir iespaidīgs – teju 300, kas piedalās paneļdiskusijās gan par cilvēkresursiem, gan investīciju vidi, gan eksportu. Liela interese arī par kontaktbiržu, uz kuru pieteikušies aptuveni pussimts uzņēmējdarbības pārstāvju.

“Te uzlikti 36 galdi, pie kuriem sēdēs aptuveni 50 ārvalstu pārstāvji no Gruzijas, Turcijas, Baltkrievijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un tā tālāk,” stāsta Daugavpils domes Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins.

Kontaktbirža ir sava veida platforma eksportam. “Cilvēki iepazīstas viens ar otru, paskatās katalogus, produkciju un parādās interese, un tas parasti nostrādā,” stāsta Nadeždins.

Daugavpils saldumu ražotājs “Latsweets” savus konditorejas izstrādājums – halvu, piena un šokolādes šerbetu, konfektes, cepumus un tortes – eksportē uz vairākām valstīm. Eksporta apjoms pēdējos gados strauji audzis, bet viss nācis pamazām, soli pa solim.

Pašlaik, kā stāsta uzņēmuma Tirdzniecības daļas vadītājs Vasīlijs Semjonovs, kopējais ražošanas apjoms ir vairāk par 40 tonnām saldās produkcijas mēnesī: “Mēs eksportējam uz Vāciju, Grieķiju, Lielbritāniju, Igauniju, Lietuvu.”

Šajā biznesa forumā ar savu pieredzi eksporta jomā dalās Daugavpilī esošais Francijas uzņēmums SIA „Axon Cable”. Uzņēmuma teju visa produkcija, kas gadā ir ap 25 miljoniem eiro apgrozījumu, nonāk ārvalstu tirgos. “Mums ir augsto tehnoloģiju produkcija, kas tiek izmantota aerokosmiskajā, armijas tematikā, medicīnas un telekomunikāciju sfērās. Baltijas valstīs mūsu ražotajai precei nav noieta tirgu,” stāsta uzņēmuma mārketinga koordinatore Ineta Pečonka.

Lielākoties tās ir komplektējošās detaļas, ar ko eksporta tirgū ienāk tieši Daugavpils uzņēmēji. “Nezinu, vai tas ir labi vai slikti, bet diemžēl tas nav galaprodukts, bet tikai komplektējošās detaļas komunālajai tehnikai, lauksaimniecības tehnikai, elektronika,” norāda Nadeždins.

Atspaids uzņēmējiem eksporta jomā ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas arī piedalās šajā forumā. Ar LIAA sadarbojas arī uzņēmumi no Latgalē. “Sākot ar konsultācijām par eksporta tirgiem, dalību izstādēs ārvalstīs. Gadā mēs sniedzam līdz pat 1700 konsultācijām eksporta jautājumos, organizējam vairāk nekā 30 nacionālos stendus dažādu nozaru starptautiskajās izstādēs,” stātsa LIAA Eksporta veicināšanas nodaļas vecākais projektu vadītājs Fīlips Tālbergs.

Arī šis Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums, kas šajās dienās notiek Daugavpilī ar līdzīgu kontaktbiržu, ir viena no eksporta jomas platformām uzņēmējiem un iespēja savu preci realizēt plašāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti