Ārpus Rīgas

Eksperti: Mežu īpašnieku balsojums ar zāģi ir pārsteidzīgs

Ārpus Rīgas

Veterinārārsti: Jāturpina meklēt bīstamās suņu slimības izraisītājs

Uzkrājumu fonds - iespēja daudzdzīvokļu namu remontam

Daugavpilī 63% daudzdzīvokļu namu veic uzkrājumu remontiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gluži kā privātmāju saimnieki atliek naudu sava mājokļa remontam, tā arī daudzīvokļu namu iemītniekiem ir iespēja veidot sava nama uzkrājuma fondu. Šobrīd uzkrājumus remontiem veic vairāk nekā 60 procenti Daugavpils daudzīvokļu namu, un tas, ņemot vērā  to, ka teju visiem no tiem  ir arī parādi par komunālajiem pakalpojumiem, nav slikts rezultāts, apliecina pilsētas dzīvokļu un komunālajā saimniecībā.

Daugavpilī kopumā pilsētas dzīvokļu un komunālas saimniecības apsaimniekošanā ir 843 daudzīvokļu mājas. 530  nami jeb 63 procenti ik mēnesi līdz ar ikmēneša maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem veic papildiemaksas sava nama uzkrājumu fondā.

„Par šāda fonda izveidi lemj paši mājas iedzīvotāji kopsapulcēs. Par uzkrājuma fonda līdzekļiem tiek veikti namu kapitālie remonti,  mainītas ūdenscaurules, nomainītas durvis un logi koplietošanas telpās, dūmvadus pilnībā nomaina. Uzkrājuma fondā tiek ieskaitīts no viena centa līdz 25 centiem par dzīvojamās platības kvadrātmetru,” stāsta Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma Dzīvojamo māju  apsaimniekošanas daļas vadītājs Artūrs Smagars.

Kopsapulcēs iedzīvotāji lemj veidot uzkrājumu fondu, lai risinātu kādu problēmu, piemēram, tekošu jumtu vai uzlabotu kāpņu telpu estētiku, norāda Smagars.

103. sērijas nams Balvu ielā ir viens no tiem, kurā iedzīvotāji par savu uzkrājumu fondu veikuši pamatīgu remontu.

„Brigāde mums te remontu veica. Tagad mums  visi logi ir nomainīti uz plastikāta, kāpņu telpā remonts veikts, viss tīri un kārtīgi, ka iedzīvotāji pat iznes puķes kāpņu telpā, lai būtu vēl skaistāk,” stāsta Nadežda.

Tas ir pagājušā gada veikums par šī nama uzkrājuma fondu, izrāda Artūrs Smagars.

„Te pilnībā visas kāpņu telpas ir izremontētas un veikta arī mājas paneļu savilkšana. Visas bojātās vietas kapņu telpā ir aizvērtas, viss nokrāsots un nobalsināts. Arī drošība te kļuvusi lielāka - nomainītas ārdurvis un uzlikta kodu atslēga. Neviens svešs te nenāk, nekas arī nav sabojāts,” turpina Smagars.

Cits nams uz šīs pašas ielas arī par savu uzkrāto fondu pērn veicis remontu, stāsta viens no daudzīvokļu mājas iemītniekiem Georgs. Līdz ar ikmēneša komunālajiem maksājumiem par savu divistabu dzīvokli rēķinā klāt ik mēnesi maksājuši ap eiro 1,50. Kāpņu telpas skaistas, bet problēma, ka mājai tek jumts. Ne no tā gala sākuši, tāpēc ar steigu atkal domā par fonda izveidi tieši jumta lāpīšanai. Visdrīzāk, atkal mēnesī ziedojot tam 1,50. Dārgi esot, bet par komfortu jāmaksā, stāsta dzīvokļa saimnieks. Pērn viena no mājām, kas veica jumta remontu Daugavpilī, no sava fonda iztērēja pāri par 18 tūkstošiem eiro.

Taču ne tikai namu remontiem iedzīvotāji izmanto savu uzkrājumu fondu, ir iespēja uzlabot arī namu pagalmus. Tas notiek ar pašvaldības atbalstu.

„Ar pašvaldības līdzfinansējumu, ko nosaka saistošie noteikumi, iedzīvotāji no sava uzkrājuma fonda var labiekārtot bērnu laukumus vai pagalmos nomainīt apgaismes stabus. Pašvaldības līdzfinansējums ir 50%,” stāsta Smagars.

Pērn kopumā Daugavpilī sava uzkrājuma fonda līdzekļus izmantoja teju 200 namu iedzīvotāji, tas esot labs rādītājs, jo ne visi iedzīvotāji maksā. Teju visām pilsētas mājām ir parādi par komunālajiem pakalpojumiem, summas svārstās no 300 eiro par māju līdz pat 17 tūkstošiem eiro, ko lielākoties veido dažu dzīvokļu parādi. Tomēr tas neattur pārējos nama iedzīvotājus rūpēties par māju, veikt remontus un labiekārtot apkārtni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti