Dienas ziņas

Ceļus remontēs divreiz vairāk, nekā plānots

Dienas ziņas

LTV1 21.55 filma "Parasta okupācija"

Daudzviet veikalos vairs nevar izņemt skaidru naudu

Daudzviet veikalos vairs nevar izņemt skaidru naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tajās apdzīvotajās vietās, kur nav bankomātu, cilvēki izmanto iespēju skaidru naudu izņemt vietējos veikalos. Kopš 9. jūnija daudzviet šis pakalpojums vairs nav pieejams, un pie skaidras naudas tikt nevar arī Valkas novada Kārķos.

Tā kā Kārķos nav bankomāta, lai izņemtu skaidru naudu, iedzīvotāji devās uz vietējo veikalu. Šeit šo pakalpojumu nodrošina jau sešus gadus. Taču kopš 9. jūnija uz nenoteiktu laiku naudu no maksājumu kartes arī veikalos nav iespējams izņemt. 

“Es izmantoju iespēju, ka veikalā var izņemt naudu. Tas bija ļoti ērti. Es braucu uz pilsētu vai nu blakus pagastu, kur ir bankomāts,” pastāstīja kārķēniete Dana Zirne.

Tagad pēc skaidras naudas kārķēniešiem jādodas vai nu uz 14 kilometrus attālajiem Naukšēniem vai 30 kilometrus tālo Valku. Problēmas ir tiem iedzīvotājiem, kuriem nav sava transporta  - lielākoties vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tieši seniori iespēju veikalā izņemt naudu izmantoja visbiežāk. 

“Laukos ir daudzas pensionētas tantes. Mums ir malkas apkure pārsvarā, tad malku pirkt - tur visur ar skaidru naudu norēķināšanās.

Pašvaldībā norēķināties var ar skaidru naudu, viņi izmanto arī tādu iespēju, ka izņem šeit naudiņu un iet samaksāt rēķinus,” stāstīja veikala vadītāja Ineta Andrejauska.   

Tirdzniecības vietās vienā reizē var izņemt līdz 100 eiro. No šī darījuma uzņēmēji tiešā veidā neko neiegūst, taču tā ir iespēja samazināt izmaksas par inkasāciju. Turklāt pakalpojums pozitīvi ietekmē arī mazo lauku veikalu apgrozījumu, jo, lai izņemtu skaidru naudu, klientam ir jāveic pirkums.  

Pašlaik skaidru naudu vairāk nekā 100 tirdzniecības vietās var izņemt tikai “Swedbank” klienti. Pārējiem šis pakalpojums tehnisku iemeslu dēļ pagaidām nav pieejams. Tas saistīts ar informācijas tehnoloģijas un klientu apkalpošanas sistēmas nomaiņu, ko veic “SEB banka”. 
 
“Ņemot vērā, ka POS termināļi ir daļa no kopējās karšu sistēmas nodrošināšanas, šajā brīdī klienti var izjust šo neērtību un nebūs iespējams skaidru naudu pēc pirkuma konkrētajos veikalos izņemt. Bet notiek aktīvs darbs, lai trešajā, vēlākais ceturtajā ceturksnī šogad šī funkcionalitāte būtu nodrošināta atkal,” sacīja “SEB bankas” Korporatīvās komunikācijas pārvaldes vadītāja Agnese Strazda.

Tas nozīmē, ka iespēja atkal izņemt skaidru naudu veikalos labākajā gadījumā būs rudenī. Finanšu nozares asociācijā norāda - šo pakalpojumu iedzīvotāji izmanto aktīvi. Šī gada pirmajā ceturksnī veikti vairāk nekā 45 tūkstoši darījumu pusotra miljona eiro vērtībā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti