Krustpunktā

Dalītā īpašuma likumprojekts iestrēdzis Saeimā

Krustpunktā

Gāzes tirgus atvēršanas ietekme uz mājsaimniecībām un juridiskajām personām

Cigaretēm ir ierobežots veikalu uzcenojums. Kāpēc?

Daudzos veikalos cigarešu izmaksas smēķētāju vietā sedz «piena un maizes» pircēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tirgotāji un konkurences uzraugi uzskata, ka jāmaina pašreizējā kārtība, kas neļauj tirgotājiem pašiem noteikt uzcenojumu cigaretēm. Pašlaik saskaņā ar likumu cigaretēm ir maksimālā pārdošanas cena, kuru nosaka ražotājs vai importētājs, un tās nevar pārdot par lielāku cenu. Rezultātā mazie veikali, kas tirgo cigaretes, uzceno citus produktus, lai neciestu zaudējumus.

Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” norādīja, ka faktiski pašlaik daudzos mazajos veikaliņos par smēķētāju preci samaksā citi pircēji.

Maksimālā mazumtirdzniecības cena

Cigarešu cena (ieskaitot visus nodokļus), kuru norāda (drukā) uz cigarešu iepakojuma vienībai piestiprinātas akcīzes nodokļa markas vai arī uz cigarešu iepakojuma vienības un kura atbilst cenai, ko konkrētām cigaretēm nosaka akcīzes nodokļa marku saņēmēji, pasūtot akcīzes nodokļa markas šīm cigaretēm.

Šāda situācija veidojas, jo mazie veikali cigaretēm var likt uzcenojumu tikai dažus procentus, un tas nesedz pašu cigarešu tirdzniecības izdevumus. Lai neciestu zaudējumus, veikalnieki uzceno, piemēram, maizi vai pienu. Savukārt atteikties no cigarešu pārdošanas veikali nevēlas konkurences dēļ, jo apzinās, ka smēķētāji izvēlēsies veikalu, kurā var iegādāties ar cigaretes, raidījumā “Krustpunktā” stāstīja veikalu pārstāvji.

Krūzītis skaidroja, ka situācija nav vienāda, bet laukos veikaliņos tā ir bēdīga un nesmēķētāji faktiski spiesti pastarpināti maksāt par cigaretēm.

Maksimālā vairumtirdzniecības cena cigaretēm noteikta likumā un saistīta ar  akcīzes nodokļa iekasēšanas kārtību, kuru regulē Eiropas Savienības (ES) normas, skaidroja  Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta direktora vietniece Jolanta Krastiņa.

Krastiņa pieļāva, ka tirgotājiem šī situācija nav labvēlīga, bet tā administrē akcīzes nodokļa iekasēšanu visās ES valstīs. 

Pašlaik Finanšu ministrijai “uz galda” nav priekšlikumu pārskatīt šo kārtību, bet, ja tādu varētu apspriest, tad uzcenojumu jautājumu būtu jārisina nevis akcīzes nodokļa likumā, bet citās normās, pieļāva Krastiņa.  

Konkurences padomes galvenā eksperte mazumtirdzniecības jomā Sanita Uljane savukārt stāstīja, ka veikalnieki, kas pārdod ar zaudējumiem cigaretes, spiesti šķērssubsidēt to ar lielāku uzcenojumu citām preču grupām.

Padomes pētījumā, izsekojot vienas konkrētas cigarešu paciņas cenai, atklāts, ka veikala uzcenojums tai maksimālās cenas dēļ var būt tikai 1%.  Konkurences padomes ieskatā šī problēma ir jārisina, lai veikali varētu noteikt savu uzcenojumu un reāli konkurēt ar cenu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti