Ārpus Rīgas

Avīzes "Zemgales Ziņas" galvenā redaktore Agnese Leiburga par debašu trūkumu Jelgavas domē

Ārpus Rīgas

Bebrenes profesionālā skola piedāvās iegūt zirgkopja izglītību

Dārznieks Jānis Putra par puķu stādiem pilsētai

Dārznieks: Sala dēļ siltumnīcas vajadzēja neraksturīgi daudz kurināt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Durbes novada siltumnīcās jau sākuši kuplot puķu stādi, kas vasarā greznos Liepājas puķu podus un krāšņās dzīvnieku skulptūras. Dārznieks Jānis Putra vairākus gadus piedalās konkursos, lai nodrošinātu puķu stādus pilsētai. Dārznieks stāsta, ka šogad pavasaris sācies vēlāk un lielajā salā nācies kārtīgi kurināt siltumnīcas, grūtāk klājies arī ar kallu izziedināšanu.

Putra stāsta par nokarenajām rozēm, kas sākušas kuplot. Lai lielāki un mazāki puķu stādiņi tagad varētu tiekties pretī marta saulei, joprojām jākurina siltumnīcas, stāsta dārznieks. Ziema bija aukstāka nekā citus gadus.

„Kamēr bija mazās siltumnīcas, kur stādīt augus, tikmēr bija labi, bet tagad vairs nav kur stādīt, jāliek neapkurināmā, sākas problēmas,” bilst Putra.

“Jāliek lielā siltumnīcā, papildus jāslēdz sildītāji, lielāki izdevumi gada beigās.

Pēdējos gadus varēja šajā laikā droši stādīt lielajā siltumnīcā. Visu liekam zem agrotīkliem, jo sola vēl salnas, lai neapsalst,” viņš stāsta.

Saules trūkums un aukstums, visticamāk, negatīvi ietekmējis arī kallas, kas nu jau vairākus gadus aug Putras siltumnīcās. Tagad viņš izdomājis kallu vietā audzēt tulpes, kas ir pieprasītākie ziedi arī aizvadītajā 8. martā. „Esmu runājis ar citiem audzētājiem, ka šogad nezied. Citus gadus ir bijuši 5000 ziedu, tagad tikai divi tūkstoši. Tas nav vajadzīgais daudzums, lai tas būtu izdevīgi.

Tā malkas kurināšana - izdevumi pārāk lieli. Lai jaunie stādi varētu siltumnīcās izdzīvot, nācās pamatīgi kurināt,”

klāsta dārznieks.

Katru gadu tirgū parādās jaunas modes tendences, turklāt cilvēki cītīgi seko līdzi tam, kas tiek rakstīts žurnālos par dārzu kopšanu, tad nu dārzniekam nākas būt modram, lai izdabātu cilvēku vajadzībām. Radošam jābūt arī darbā, kad nodrošina ar ziediem pilsētu. Sava specifika ir vējainajai Liepājai. Jāizdomā, kā košāk piepildīt ziedu dzīvnieku skulptūras, stāsta Jānis. „Šogad būs trīs dzīvnieki – taurenis, gliemezis un bruņurupucis. Jāuzstāda 1. jūnijā, tur ir tūkstošiem stādu, turklāt katrs ir savādāks,” norāda dārznieks.

Viņš atklāj vēl kādu interesantu faktu par latviešu tradīcijām un interesēm - ziedi izkonkurējot sportu . „Kad es ielieku reklāmu par sportu, kas ir mans otrs hobijs, tad to skatās mazāk. Vienu dienu ieliku kallu ziedus, divās dienās 3000 skatījumu. Latvietim vairāk patīk rušināties pa zemi,” viņš secina.

Dārzniekiem pļaujas laiks padarītajam siltumnīcās sākās Mātes dienā, kad puķu podi ir pieprasīta dāvana. Līdz tam vēl divi mēneši darba siltumnīcās – pārstādot un laistot puķu podus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti