Stāsti

Amatniecības kameras vadītāja Diāna Karaša par jauno amatnieku konferenci

Stāsti

Vides SOS aplikāciju iedzīvotāji izmanto kūtrāk

Dārgāki kļuvuši policijas sniegtie pakalpojumi masu pasākumos

Dārgāki kļuvuši policijas sniegtie pakalpojumi masu pasākumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāki lielu sporta pasākumu rīkotāji šogad vērsušies Rīgas domē, prasot finansiālu palīdzību to rīkošanā. To darījuši gan Rīgas velomaratona rīkotāji, gan masu skriešanas pasākuma ''We Run Riga'' organizētāji un ''Lattelecom'' Rīgas maratona rīkotāji. Iemesls – pērn Valsts policija paaugstinājusi savu pakalpojumu cenas.

Ir virkne pasākumu, kuru rīkošanā nevar iztikt bez Valsts policijas klātbūtnes. Likumsargu pārstāve Sigita Pildava uzsver, runa ir par masu pasākumiem. Piemēram, satiksmi slēgt vai ierobežot var tikai policija. Tāpēc tādi notikumi kā maratons vai velo sacīkstes bez likumsargu klātbūtnes nevar notikt.

Organizējot pasākumus, Rīgas domes atbalstu šogad lūgušas vairākas organizācijas. Piemēram, ''Lattelecom'' Rīgas maratona organizētāji pašvaldībai lūguši teju 25 000 eiro. Pamatojums – rīkotājiem nav līdzekļu šim negaidītajam policijas pakalpojumu kāpumam, stāsta maratona rīkotājs Aigars Nords:

''Mēs meklējām papildu finansējumu, kas mums varētu palīdzēt viņus nosegt. Jo skaidrs, ka uz maratona apjomu tās izmaksas sanāk ļoti lielas, un Rīgas dome nāca pretī un palīdzēja mums tās nosegt.''

Skriešanas pasākuma rīkotāji bez policijas klātbūtnes iztikt nevar. Likumsargi katru gadu palīdz plānot satiksmes organizēšanu skrējiena maršrutā. Bet pērn rudenī policija teju trīskāršojusi cenas.

''Dalības maksas nosedz ļoti mazu daļu no maratona kopējām izmaksām. Maratona budžets ir ļoti liels. Mēs nevaram atļauties prasīt tādu dalības maksu, kā, pieņemsim, prasa Ņujorkas maratons, kur ir 400 eiro. Attiecīgi to pārējo mēs meklējam caur sponsoriem,'' saka Nords.

Domes atbalstu lūguši arī velomaratona rīkotāji. Igo Japiņš, kurš sporta pasākumu organizē, saka - pērn policijas algošanai tērējuši nedaudz virs trīs tūkstošiem eiro, bet šogad summa ir virs astoņiem tūkstošiem. Japiņš teic - ievērojams izmaksu kāpums.

Kāpēc apsākumu organizētāji ar šādām papildu izmaksām nerēķinājās jau pagājušajā gadā, kad jaunās cenas izstrādāja? Japiņš skaidro, plānojot trasi nebija zināms, cik daudz policijas resursu vajadzēs:

''Mēs pasakām, ko mums vajag. Policija apskatās no viņu puses, drošības nolūkos ko vajag. Un tad viņi arī tos cilvēkus nozīme. Tad saskaita visu kopā, un tad iznāk tik, cik iznāk.''

Vai tas nozīmē, ka nākošajā gadā masu pasākumu dalībniekiem jārēķinās ar augstākām dalības maksām? Skriešanas maratona rīkotājs Nords saka, dalības maksas cenšas noteikt cilvēkiem pieejamas:

''Izmaksas jau vienmēr ir atkarīgas no trases - cik sarežģīta ir trase, cik lielā mērā viņa iet pa pilsētu. Ja nākamgad būs tāda pati karte, tad mēs varēsim paredzēt izmaksas jau laicīgi. Ja trase mainīsies, tad izmaksas prognozēt grūti.''

Jaunajos Ministru kabineta noteikumos lasāms, ka viena policista norīkošana masu pasākuma drošības uzraudzīšanai tagad maksā 22 eiro stundā. Speciālo uzdevumu bataljona darbinieka norīkošana – 24 eiro stundā. Kāpēc cenas ir kāpušas?

Policijas pārstāve Pildava skaidro, tās nebija mainītas kopš krīzes gadiem. Pieprasījums pēc policijas apsardzes un citiem pakalpojumiem esot liels. Pildava saka, bieži nākas arī atteikt. Jo policijas obligāta algošana ir tikai masu pasākumos. Ar, piemēram, privātu ballīšu sargāšanu likumsargi nenodarbojas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti