4. studija

Uzmanieties no krāpnieciskiem ziņojumiem par it kā "Lidl Latvija" rīkotu konkursu!

4. studija

Kā rīkoties, ja tiesa ļauj tēvam tikties ar bērnu, bet bērns to nevēlas?

Vai dārdzības dēļ skolās tiek pārtraukta bezmaksas piena programma?

Dārdzības dēļ daļa ražotāju pārtrauc piena piegādi «Skolas piena» programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saistībā ar resursu un izejvielu cenu pieaugumu atsevišķi piena pārstrādes uzņēmumi nolēmuši uz laiku pārtraukt produktu piegādi "Skolas piena" programmā. Zemkopības ministrija (ZM) gan sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu grozījumus, kas paredz augstāku samaksu par "Skolas piena" programmā piegādāto pienu.

Piens satur daudz vērtīgu uzturvielu, svarīgu ik katra cilvēka, īpaši – bērnu veselībai. Piemēram, – D un B vitamīnu, kalciju, kāliju, olbaltumvielas, magniju, fosforu, cinku un selēnu. Jau piecus gadus ar šo vērtīgo produktu 250 000 bērnu vairāk nekā 1200 mācību iestādēs nodrošina desmit Latvijas ražotāji.

"Pats programmas mērķis ir veicināt bērniem un jauniešiem veselīga uztura, veselīgas ēšanas paradumu veidošanos," skaidroja Lauku atbalsta dienesta (LAD) Tirgus stabilizēšanas pasākumu daļas vadītāja Oksana Miloševska.

Programma katru mācību gadu izmaksā ap četriem miljoniem eiro. To līdzfinansē Eiropas Savienība (ES). Latvijas ražotāju piens, kā arī dažādi dārzeņi un augļi trīs reizes nedēļā bez maksas tiek piedāvāti pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī 1.–9. klašu skolēniem.

"Jāpiebilst, ka pēdējā mācību gadā un arī šajā mācību gadā ietekmi uz programmu ir atstājusi Covid-19 pandēmija. Līdz ar to gan produktu izdale, gan informatīvo pasākumu īstenošana ir apgrūtināta, bet, neskatoties uz šādām grūtībām, gan pašvaldības, gan izglītības iestādes, protams, iespēju robežās ir radušas risinājumu, ka arī šādos apstākļos var programmu īstenot un kopā ar pārtikas pakām var skolēniem izsniegt arī šos programmas produktus," norādīja Miloševska.

Pērn programmas ietvaros bērni bez maksas saņēma 1023 tonnas svaigu augļu un dārzeņu, kā arī 2484 tonnas piena.

Taču vecākus mulsina informācija, ka vairākās skolās piens vairs netiek piedāvāts. Vai tiešām šāda bērnu veselības stiprināšanas programma tiks apturēta?

"Vēl viena negatīvu ietekmi uz programmas īstenošanu atstāj tieši resursu un izejvielu cenu sadārdzināšanās. Līdz ar to ir sadārdzinājušās arī piegādātā skolas piena izmaksas. Ņemot vērā šo situāciju, atsevišķi produktu piegādātāji ir lēmuši par to, ka uz laiku pārtrauc piena piegādi. Līdz brīdim, kamēr šī situācija nenostabilizēsies vai netiks atrasts risinājums, lai to turpinātu" atzina LAD pārstāve.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (Nacionālā apvienība) atzīmēja, ka sadārdzinājusies gan elektrība, gan arī paša piena iepirkuma cena, pieaugušas piena pārstrādes izmaksas.

Zemkopības ministrija secinājusi, ka programmā paredzētās atbalsta likmes vairs nenosedz piena ražošanas un piegādes izmaksas, tāpēc ir sagatavojusi grozījumu projektu pašreizējiem Ministru kabineta noteikumiem, paredzot augstākas piena iepirkuma cenas.

"Kā piemēru varu minēt piena iepakojumu, kas nav lielāks par 250 mililitriem, – ja līdz šim tie ir bijuši 95 centi, tad tagad pēc jaunā projekta ir paredzēts 1,11 eiro.

Piena iepakojumam, kas ir lielāks par 250 mililitriem, – tagad ir 70 centi, mēs piedāvājam šo cenu – 87 centi. (..) Tas nozīmē, ka jau par janvāra piegādēm varēs saņemt finansējumu saskaņā ar jaunajām likmēn," teica Eglīts. 

Kamēr jaunās atbalsta likmes piena ražotājiem nav apstiprinātas, iespējams, janvāra beigās un februāra sākumā bezmaksas piens skolās netiks nodrošināts.

"Šie produkti tiek izsniegti tikai daļu no mācību gada. Līdz ar to, ja šobrīd, teiksim, nedēļu vai divas nedēļas netiek šie produkti izsniegti, viņi tiks izsniegti vēlāk pavasarī. Vienkārši – paildzinās produktu izsniegšana, tieši uz programmas izpildi tas neatstās ietekmi," piebilda LAD pārstāve.

Tātad var mierināt satrauktos vecākus, ka, neskatoties uz finansiāliem sarežģījumiem, Latvijā ražotais piens pie bērniem mācību iestādēs tomēr nonāks tik lielos apjomos, kā plānots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti