Darbu sāk BRICS valstu attīstības banka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ķīnas Šanhajas pilsētā darbu ir sākusi piecu attīstības valstu izveidotā banka. Vienošanās par tās dibināšanu tika panākta 2013.gadā.  

Ekonomiski strauji augošo lielvalstu grupas jeb BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa)  valstu izveidotā finanšu institūcija ir uzskatāma par sāncensi Amerikas Savienoto Valstu galvaspilsētā Vašingtonā bāzētajam Starptautiskajam Valūtas fondam un Pasaules Bankai.

Tās kapitāls ir apmēram 90 miljardi eiro, ko vienādās daļās iemaksā piecas organizācijas dalībvalstis – Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika. Komentējot bankas izveidi, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka piecu valstu savienība un kopēju institūciju izveidošana iezīmē jaunu policentrisku sistēmu starptautiskajās attiecībās.

Maskava jauno banku un kopējās valūtas rezerves uzskata par alternatīvu starptautiskajām finanšu institūcijām, kurās dominē ASV.

Banka specializēsies infrastruktūras darbu finansēšanā,  tai varēs pievienoties arī citas valstis, bet kontrolpakete ar vismaz 55% akciju jebkurā gadījumā piederēs piecām BRICS valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti