Rīta intervija

Bijušais VP priekšnieks Aldis Lieljuksis par noziedzīgu līdzekļu legalizāciju

Rīta intervija

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins par apdrošināšanas tendencēm

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone par virsstundu apmaksu

Darbadevēju pārstāve: Ģenerālvienošanās liecina – varam «kļūt pieaugušāki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Būvniecības nozares piedāvāta ģenerālvienošanās par minimālajām algām nozarē un valdības atbalsts izmaiņām likumā, lai šāda vienošanās būtu iespējama, rāda, ka “mēs visi kopā, mācoties un saprotot”, varam “kļūt pieaugušāki”, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Darbadevēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Darba likumā attiecībā uz piemaksas noteikšanu par virsstundu darbu, kas ļautu slēgt ģenerālvienošanos. Izmaiņas paredz tiesības nozares ģenerālvienošanās pusēm vienoties par mazāku samaksu par virsstundu darbu, ja ģenerālvienošanās paredz būtisku valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas likmes paaugstināšanu nozarē. Valdība aicinās minēto likumprojektu Saeimā izskatīt steidzamības kārtā.

Ģenerālvienošanos pirmā plāno slēgt būvniecības nozare, paredzot minimālo mēnešalgu 780 eiro apmērā, kas būtu aptuveni divreiz lielāka par valstī noteikto minimālo mēnešalgu.

Plānots, ka ceturtdien, 10.maijā, forumā "Godīga konkurence Latvijas būvniecībā" sāksies ģenerālvienošanās parakstīšana. Kad to parakstīs uzņēmumi, kas kopumā veido vairāk nekā 50% no nozares apgrozījuma, ģenerālvienošanās par minimālo algu kļūs saistoša visiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā.

Meņģelsone norādīja, ka būvnieki spēruši milzu soli uz priekšu, saprotot, ka ēnu ekonomikas situācija nozarē ir sarežģīta, tā rada negodīgu konkurenci, dempingu, darbaspēka aizbraukšana, jo pašos pamatos kaut kas nav kārtībā.

“Un būvnieki teikuši – viss, pietiek, esam gatavi sakārtot nozari. Un viņi paši labāk zina, kādas ir minimālas algas katrā [darbinieku] grupā,” norādīja Meņģelsone.

Viņa atzina, ka ar ģenerālvienošanos būs arī daudz neapmierināto, bet domāšanās mainās, un cilvēki saprot, ka ir svarīgi tas, lai mūs nevis “bīda no augšas, kā mums kustēties”, bet mēs paši apzināmies pamata statistiku un mērķus un kļūstam pieaugušāki, nevis gaidām, ka kāds pakratīs ar pirkstu un “mēs sāksim labāk uzvesties”.  

Līdz šim mums visu pieņēma ar valdības noteikumiem un likumiem, un “domāju, ka tagad valdība saprot, ka jādod iespēja, ja nozare pati var sakārtot” situāciju, norādīja LDDK vadītāja.

Ģenerālvienošanas paredzētais virsstundas piemaksas apmērs nevarēs būt mazāks par 50% no darbiniekam noteiktas stundas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga - ne mazāks kā 50% no noteiktā akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti