Rīta Panorāma

ASV Senātā iesniegta Trampa impīčmenta prasība

Rīta Panorāma

Francijas cirkā dzīvniekus aizstāj ar to hologrammām

Darba tiesības pandēmijas laikā: algu subsīdijas

Darba tiesības pandēmijas laikā: algu subsīdijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vienai daļai uzņēmumu Covid-19 pandēmijas ietekmē darbs ir nevis apstājies pilnībā, bet tikai samazinājies. Lai darba devēji varētu turpināt nodrošināt darbiniekiem pilnu atalgojumu, ir iespējams pieteikties algu subsīdijām. Kam un cik lielā apjomā tās pienākas? Vai iespējams algu subsīdijas piemērot tikai par daļu no mēneša un pārējā laikā saņemt, piemēram, dīkstāves atbalstu?

Algu subsīdiju mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem, kas Covid-19 pandēmijas dēļ piedzīvojuši apgrozījuma kritumu, tā, lai tie varētu turpināt nodarbināt savus darbiniekus un izmaksāt viņiem algas. Maksājums paredzēts tiem nodarbinātajiem, kuriem ir samazinājies darba laiks.

“Pamata kritērijs, līdzīgi kā ar dīkstāves atbalstu, algu subsīdijās ir saimnieciskās darbības ieņēmumu samazinājums par 20 procentiem. To vērtē konkrētajā mēnesī, kurā piesakās, pret augusta, septembra, oktobra vidējo vērtību,” pastāstīja Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms.

Lai pieteiktos algas subsīdijai, līdz katra mēneša 15. datumam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā ir jāaizpilda strukturēta forma. Tajā jānorāda informācija par iepriekšējo mēnesi.

“Šis ir ļoti vienkārši aizpildāms iesniegums. Nav precīzi jānorāda, cik un kurās dienās samazinājās. Galvenais, lai kopā rēķinot, darba laiks ir samazinājies, salīdzinot ar augusta, septembra, oktobra periodu, pret ko mēs rēķinām. Šādos gadījumos mēs maksājam līdz 500 eiro, bet ne vairāk kā 50% no darbinieka darba algas,” pastāstīja VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča.

“Ja uzņēmums maksā 1000 eiro algu darbiniekam, tad mēneša beigās, kad notiek algas aprēķins, uzņēmums aprēķina algu, nodokļus, samaksā nodokļu daļu un darbiniekam izmaksā pusi no algas, kas būtu 500 eiro. Tad otru pusi – 500 eiro – Valsts ieņēmumu dienests ieskaita darbiniekam kontā,” pastāstīja Soms.

Var gadīties situācija, ka viena mēneša laikā darbinieks tiek gan pie algas subsīdijas, gan pie dīkstāves atbalsta.

Šāda situācija noteikti varēja izveidoties decembrī. Skaidroja Garanča no VID: “Ir iespējams arī pieteikties darba devējam par saviem darbiniekiem uz abu veidu pabalstiem par vienu mēnesi. Piemēram, līdz 21. decembrim kopējais stundu skaits, salīdzinot ar vidējo augstā, septembrī un oktobrī ir samazinājies, tad par šo periodu piesakās algas subsīdija. Savukārt no 21. datuma, kad salons vai veikals tika aiztaisīts ciet, par šīm dienām var pieteikties uz dīkstāvi. Abi pabalsti tiks izmaksāti.”

Ja darba devējs, iesniedzot pieteikumu atbalsta saņemšanai, nav pieļāvis kļūdas, tad vidēji piecu darba dienu laikā darbinieka bankas kontā nauda tiks ieskaitīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti