Darba meklēšanu Eiropā atvieglos ar CV tulkošanu un salāgošanu ar darba piedāvājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bezdarbs ir viena no nopietnākajām problēmām Eiropā – bez darba šobrīd ir apmēram 20 miljoni eiropiešu. Tajā pašā laikā darbaspēka mobilitāte Eiropā ir zema. Atvieglojot darba meklēšanu aiz savas valsts robežām, Eiropas Parlaments (EP) cer nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu: gan mazināt bezdarbu, gan palīdzēt uzņēmējiem atrast labākos darbiniekus.

Tikai trīs no katriem simt Eiropas iedzīvotājiem izmanto iespēju un strādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Tajā pašā laikā ir valstis un reģioni, kuros bezdarbs ir augsts, bet citur darba devēji nespēj atrast darbiniekus un vakances paliek brīvas. Eiropas nodarbinātības dienestu tīkls jeb EURES vairāk nekā 20 gadus risina šo problēmu, bet nupat būšot iespēja to padarīt daudz efektīvāk.

Parlamentā pieņemtie noteikumi uzlabos EURES darbu, uzstājoties EP solīja Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociāla dialoga lomā Valdis Dombrovskis (Vienotība”): “Spēcīgāks un zināmāks EURES tīkls, ar plašāku tvērumu un plašāku atbalsta pakalpojumu klāstu un modernu IT platformu, kas ļaus automātiski atrast piemērotākos kandidātus un darba vietas, būs spēcīgs instruments. Tas ļaus darba meklētājiem vieglāk meklēt  darbu citās dalībvalstīs un darba devējiem dos pieeju plašākam talantu lokam. Šāds EURES tīkls veicinās brīva darbaspēka kustību reālajā dzīvē.”

Galvenās izmaiņas ir automātiska darba meklētāju CV salāgošana ar piemērotiem darba piedāvājumiem, turklāt informācija tiks tulkota. Piemēram, pat ja darba sludinājums ir lietuviski, bet CV latviski, darba devējs un darba ņēmējs varētu satikties. EURES arī tiktu ievietoti visi dalībvalstu nodarbinātības dienestu publicētie darba piedāvājumi.

Tomēr darbs citā Eiropas valstī nebeidzas ar tā atrašanu – katrā valstī ir atšķirīgi dzīves un darba apstākļi, veselības aprūpe, darba likumi un pensiju sistēmas. Par šīm atšķirībām personalizēta informācija būs jāsniedz EURES partneriem, piemēram, nodarbinātības dienestiem.

Reālas izmaiņas gan darba vai darbinieku meklētājiem būs jāpagaida – pēc regulas oficiālas atbalstīšanas Eiropas Savienības Ministru padomē un publicēšanas dalībvalstīm būs divi gadi noteikumu ieviešanai.

Tiesa, Eiropas Parlamenta deputāts no Austrijas un likumprojekta ziņotājs Heincs Bekers uzsvēra, ka šoreiz būtu svarīgi negaidīt līdz pēdējam mirklim: “Dalībvalstis ir jāaicina negaidīt līdz pēdējam mirklim, līdz divu gadu ieviešanas termiņa pašām beigām, lai risinātu šo problēmu. Eiropas iedzīvotāji ir pelnījuši to, ka viņu valdības rīkojas, lai viņiem palīdzētu. Un otrs – Eiropas Komisijai ir jāpārliecinās, ka tiek attīstīta EURES komunikācija. EURES ir eksistējis jau kādu laiku, bet tas nav tik pazīstams, kā tam būtu jābūt. EURES ir jābūt pazīstamākam Eiropas iedzīvotāju vidū!”

Šobrīd EURES datubāzē ir nedaudz vairāk par miljonu darba piedāvājumu un aptuveni ceturtdaļmiljons darba meklētāju CV. Visvairāk - gandrīz pusmiljons - vakanču ir no Vācijas, bet no Latvijas ir vismazāk – tikai 11. To vidū metalurģijas speciālista, farmaceita un inženiera vakances. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti