Panorāma

Igaunijā maskas vairs nav obligātas

Panorāma

R. Petravičas un S. Ģirģena paveiktais

Aicina kļūt par ģimenei draudzīgu darbavietu

Darba devējus aicina kļūt par ģimenei draudzīgu darba vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai veicinātu ikviena darba devēja rūpes par savu darbinieku, Sabiedrības integrācijas fonds ievieš jaunu iniciatīvu “Ģimenei draudzīga darba vieta”. Daļa iestrāžu pārņemta no iepriekš esošās Labklājības ministrijas programmas “Ģimenei draudzīgs komersants”, taču jaunās programmas mērķis ir uzrunāt jebkuru darba devēju. Ceturtdien, 3. jūnijā, paziņoti pirmie statusa “Ģimenei draudzīga darba vieta” saņēmēji.

Ģimene un vecāku mīlestība pret bērniem un ar tiem pavadītais laiks ir Latvijas pastāvēšanas visdziļākais pamats, ceturtdien iniciatīvas “Ģimenei draudzīga darba vieta” atklāšanas pasākumā, video sveicienā teica Valsts prezidents Egils Levits, reizē norādot uz problēmjautājumu, kuru cer, ka iniciatīva netieši varētu atrisināt.

“Veidot Latviju par ģimenēm un bērniem arvien draudzīgāku valsti ir mūsu kopīgs uzdevums,” uzsvēra Levits.

“Ceru, ka šī programma netieši sekmēs korektāku un pilnvērtīgāku darba izpildi situācijās, kad māte vai tēvs atgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma,” sacīja prezidents.

Kā norāda arī uzņēmēji, ģimenei draudzīga darba vieta patiesībā ir arī ikkatra komersanta interesēs. 

Un, kā aptaujās noskaidrojuši uzņēmumi, bieži apmierinātību nenosaka atalgojuma palielināšana.

Intervija ar Zaigu Pūci
00:00 / 00:45
Lejuplādēt

“Ne vienmēr ar lielām naudām. Tā ir attieksme. Un patiesībā mēs katru gadu taisām tādas darbinieku aptaujas, un viļņiem ir tās emocijas, kas ir svarīgāk. Būtībā, ja cilvēkam ir zināms algas līmenis, tad ne vienmēr tā alga ir galvenais. Patiesībā cilvēkam ļoti svarīga ir vēlme augt, tā izpratne par to, ka viņam ir ģimene, par to, ka viņam ir bērns jāaizved pie ārsta darba laikā, nevis pēc darba. Ka viņam mamma varbūt ir kaut kur jāaizved,” stāstīja SIA “Silja” valdes priekšsēdētāja Silva Jeromanova-Maura.

Lojalitāti uzņēmumam, produktivitāti un apmierinātību bieži iespējams panākt ar brīvdienas piešķiršanu vecākiem, piemēram, 1. septembrī.

Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce raidījumā LTV “Rīta Panorāma” skaidroja, ka augsti vērtēta tiek darba laika fleksibilitāte, piemēram, vai darbiniekam ir iespēja bērnu pie ārsta aizvest darba laikā.

“Veicinot šo darbinieku sajūtu, ka viņu īpašās vajadzības, specifiskās vajadzības tiek ņemtas vērā, uzklausītas – tas, protams, veicina darbinieka lojalitāti pret darba devēju. Protams, sajūtu, ka viņš novērtēts un arī produktivitāte. Tur nāk gan ekonomiskais labums pašam uzņēmumam, gan visai sabiedrībai,” sacīja Pūce.

Arī “Latvijas Televīzija” saņēma statusu “Ģimenēm draudzīga darba vieta”. Integrācijas fondā norāda, ka šo statusu var saņemt jebkurš darba devējs, aizpildot pašnovērtējuma anketu un atbilstot kritērijiem. Fondā cer, ka iniciatīva kļūs par pašsaprotamu lietu un arvien vairāk uzņēmumu tieksies kļūt par statusa saņēmējiem.

Ceturtdien gandrīz 50 darba devējiem piešķirts draudzīgas darba vietas statuss.  

Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce atzīst, ka ģimenēm draudzīgu darba devēju skaits aizvien pieaug un Covid-19 laiks šo tendenci ir veicinājis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti