Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Sandu Riekstu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ināru Mūrnieci Saeimas priekšsēdētāju (VL-TB/LNNK)

Intervija ar Līgu Meņģelsoni

Darba devēju konfederācija: Veselības aprūpei būtu jānovirza 5% no IIN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība būtu jāsaista ar nodokļu nomaksu, un šīs jomas finansēšanai varētu novirzīt 5% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Vērtējot Latvijas nodokļu sistēmā nepieciešamās pārmaiņas, Meņģelsone norādīja, ka nodokļu nomaksa jāsasaista ar valsts apmaksātu pakalpojumu saņemšanu, īpaši izceļot veselības aprūpi.

"Mūsuprāt, ieviešot valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tas būtu ceļš, kā sasaistīt ar legālo algu saņemšanu. Tajā pašā laikā mūsu veselības sistēmā vajadzīgi ļoti daudz papildus līdzekļi, lai mēs varētu samaksāt savām medmāsām un dakteriem,” saka Meņģelsone.

Tam gan nebūtu jāattiecas uz neatliekamo medicīnisko palīdzību, kurai vajadzētu būt pieejamai visiem. Savukārt kādi papildu pakalpojumi jāsaista ar nodokļu nomaksu.

Darba devēju konfederācijas vadītājas ieskatā veselības aprūpes finansēšanai būtu jānodala kāda daļa no IIN vai sociālajām iemaksām. Optimāls variants varētu būt tehniski izrēķināms, bet Meņģelsone pieļāva, ka tie varētu būt 5% no IIN.

Ziņots, ka valdība pērn 11.oktobrī deva zaļo gaismu jaunajam veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modelim, ko valsts finansēs bez privāto apdrošinātāju piesaistes. Veselības ministrijā gan atzīst – sistēmas pamatprincips paliks jau esošais, proti, valsts iepirks veselības pakalpojumus un tie būs nodrošināti visiem iedzīvotājiem.

Būtisku atšķirību gan šis modelis nesīs tautiešiem, kuri dzīvo ārvalstīs un Latvijā nemaksā nodokļus – viņi nevarēs Latvijā izmantot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti